Sýta polievka z pasírovanej koreňovej zeleniny s kurčaťom a haluškami fotorecept
Foto: evamaty
Pôvodne som chcela toto jedlo pomenovať "Náš ajmoht" (Ajmoht názov jedla v Slovinsku). Prečítala som veľa diskusii a kritík názvov receptov a tak Zobraziť celý popisPôvodne som chcela toto jedlo pomenovať "Náš ajmoht" (Ajmoht názov jedla v Slovinsku). Prečítala som veľa diskusii a kritík názvov receptov a tak som naše obľúbené jedlo pomenovala neskutočne dlhým názvom. Google vám vyhľadá rôzne recepty na Ajmoht...rozdiely v druhu mäsa, zeleniny. Ponúkam Vám recept, ktorý varí naša rodina na Gorenjskem v Slovinsku.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
30 - 40 dkg |
|
10 dkg |
|
15 dkg |
|
15 dkg |
|
10 dkg |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
3 čl |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
1 vetvička |
|
4 ks |
|
2 ks |
|
3 PL |
|
1/2 čl |
|
3 l |
|
Halušky na lyžicu: | |
1 ks |
|
cca 6 PL |
|
1 PL |
|
cca 1,5 dl |
|
Postup
-
1
Očistíme si zeleninu. Uvádzam približné množstvá na cca 2,5 litra polievky - u nás cca 6 porcii). Pokrájame na kocky.
-
2
Rozohrej olej a maslo. (Maslo môžme vynechať)
-
3
Na rozohriatom oleji opražíme do biela kuracie mäso. Vhodné je tiež zajačie mäso s kosťou. Ajmoht je chutnejší z mäsa s kosťou a bez kože, použiť môžme rôzne časti kuraťa, ja som mala prsia.
-
5
Mäso vyložíme na tanierik. Na oleji speníme cibuľku, pridáme prelisovaný väčší struk cesnaku a nakrájanú koreňovú zeleninu. Na strednom ohni opekáme približne 5 - 8 minút. Mäso vložíme naspäť do hrnca, zalejeme vodou, ochutíme soľou - približne 1,5 malej lyžičky morskej soli, pridáme bobkové listy, sušený rozmarín, saturejku, celé čierne korenie. Nech mierne pobubláva 90 minút.
-
6
Pripravíme si prílohu k ajmohtu. Nám najviac chutia krupicové halušky, ale keďže krupica nebola, robila som cesto zo špaldovej múky. V miske rozšľahám vajíčko, pridám 1 PL oleja, 2 -3 lyžice múky vymiešam, pridám vodu a ešte múku. Konzistencia cesta musí byť taká aby sa lyžicou dali vykrajovať kúsky cesta a hádzať do vriacej osolenej vody. Lyžicu oplachujem medzi hádzaním v pohári so studenou vodou aby sa "halušky lepšie odlepovali od lyžice". Keďže my ajmoht jeme 2 dni, halušky pripravujem vždy čerstvé a uvedené množstvo surovín je len na 2 -3 porcie.
-
7
Po cca 90 minútach precedím vývar. Mäso odložím bokom. Odstránim bobkový list, rozmarín, čierne korenie, saturejku. Ponorným mixérom zmixujem zeleninu a cez sitko zeleninu prepasírujem naspäť do čistého vývaru, do hrnca vložím mäso...dolejem vodou - množstvo vody si zvolí každý sám, dosolím podľa chuti. Varím na miernom ohni až kým nie je mäso úplne uvarené...ja som varila ešte cca 20 min. Na záver dochutím tymiánom a jablčným octom...ocot dodávame po lyžiciach a ochutnávame..najprv 1 PL, premiešame...ja som dala 3,5 PL jablčného octu. Množstvo závisí od druhu jablčného octu. Bez tejto záverečnej ingrediencie -jablčného octu by nebol ajmoht ajmohtom :-).
-
8
Do misky vložíme nakrájané mäso, nakrájané "lžičniky" (v doslovnom preklade do slovenčiny "lyžicovníky") zalejeme vývarom. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu