Sýta polievka z pasírovanej koreňovej zeleniny s kurčaťom a haluškami fotorecept

evamaty - fotkaevamaty, 16. marca 2013
Sýta polievka z pasírovanej koreňovej zeleniny s kurčaťom a haluškami (fotorecept)
Foto: evamaty

Pôvodne som chcela toto jedlo pomenovať "Náš ajmoht" (Ajmoht názov jedla v Slovinsku). Prečítala som veľa diskusii a kritík názvov receptov a tak Zobraziť celý popisPôvodne som chcela toto jedlo pomenovať "Náš ajmoht" (Ajmoht názov jedla v Slovinsku). Prečítala som veľa diskusii a kritík názvov receptov a tak som naše obľúbené jedlo pomenovala neskutočne dlhým názvom. Google vám vyhľadá rôzne recepty na Ajmoht...rozdiely v druhu mäsa, zeleniny. Ponúkam Vám recept, ktorý varí naša rodina na Gorenjskem v Slovinsku.

6
porcií
20 minút
príprava
130 minút
tepelná úprava

Suroviny

30 - 40 dkg
10 dkg
15 dkg
15 dkg
10 dkg
1 ks
1 strúčik
3 čl
3 PL
1 PL
1 vetvička
4 ks
2 ks
3 PL
1/2 čl
3 l
Halušky na lyžicu:
1 ks
cca 6 PL
1 PL
cca 1,5 dl




Postup

  1. 1

    Očistíme si zeleninu. Uvádzam približné množstvá na cca 2,5 litra polievky - u nás cca 6 porcii). Pokrájame na kocky.

    Sýta polievka z pasírovanej koreňovej zeleniny s kurčaťom a haluškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozohrej olej a maslo. (Maslo môžme vynechať)

    Sýta polievka z pasírovanej koreňovej zeleniny s kurčaťom a haluškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozohriatom oleji opražíme do biela kuracie mäso. Vhodné je tiež zajačie mäso s kosťou. Ajmoht je chutnejší z mäsa s kosťou a bez kože, použiť môžme rôzne časti kuraťa, ja som mala prsia.

    Sýta polievka z pasírovanej koreňovej zeleniny s kurčaťom a haluškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 5

    Mäso vyložíme na tanierik. Na oleji speníme cibuľku, pridáme prelisovaný väčší struk cesnaku a nakrájanú koreňovú zeleninu. Na strednom ohni opekáme približne 5 - 8 minút. Mäso vložíme naspäť do hrnca, zalejeme vodou, ochutíme soľou - približne 1,5 malej lyžičky morskej soli, pridáme bobkové listy, sušený rozmarín, saturejku, celé čierne korenie. Nech mierne pobubláva 90 minút.

    Sýta polievka z pasírovanej koreňovej zeleniny s kurčaťom a haluškami (fotorecept) - obrázok 5
  5. 6

    Pripravíme si prílohu k ajmohtu. Nám najviac chutia krupicové halušky, ale keďže krupica nebola, robila som cesto zo špaldovej múky. V miske rozšľahám vajíčko, pridám 1 PL oleja, 2 -3 lyžice múky vymiešam, pridám vodu a ešte múku. Konzistencia cesta musí byť taká aby sa lyžicou dali vykrajovať kúsky cesta a hádzať do vriacej osolenej vody. Lyžicu oplachujem medzi hádzaním v pohári so studenou vodou aby sa "halušky lepšie odlepovali od lyžice". Keďže my ajmoht jeme 2 dni, halušky pripravujem vždy čerstvé a uvedené množstvo surovín je len na 2 -3 porcie.

    Sýta polievka z pasírovanej koreňovej zeleniny s kurčaťom a haluškami (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    Po cca 90 minútach precedím vývar. Mäso odložím bokom. Odstránim bobkový list, rozmarín, čierne korenie, saturejku. Ponorným mixérom zmixujem zeleninu a cez sitko zeleninu prepasírujem naspäť do čistého vývaru, do hrnca vložím mäso...dolejem vodou - množstvo vody si zvolí každý sám, dosolím podľa chuti. Varím na miernom ohni až kým nie je mäso úplne uvarené...ja som varila ešte cca 20 min. Na záver dochutím tymiánom a jablčným octom...ocot dodávame po lyžiciach a ochutnávame..najprv 1 PL, premiešame...ja som dala 3,5 PL jablčného octu. Množstvo závisí od druhu jablčného octu. Bez tejto záverečnej ingrediencie -jablčného octu by nebol ajmoht ajmohtom :-).

    Sýta polievka z pasírovanej koreňovej zeleniny s kurčaťom a haluškami (fotorecept) - obrázok 7
  7. 8

    Do misky vložíme nakrájané mäso, nakrájané "lžičniky" (v doslovnom preklade do slovenčiny "lyžicovníky") zalejeme vývarom. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

laurisia
Dobre, že si to takto pomenovala, lebo tomu prvotnému názvu by som vôbec neporozumela a možno by som ho aj prehliadla ... Ten jablčný ocot ma tam zaujal, nikdy ma táto kombinácia chuti nenapadla
tiginko
tak toto sa mi veľmi páči, určite odkladám a vyskúšam
denyany
zaujímavé jedlo... tiež ma zaujalo a nielen tým octom na záver:-D
frezia68
Zasa si ma niečo naučila,dobre že Varecha je medzinárodná :-)
manya
páči sa mi tvoj recept,isto ho vyskúšam a mám tušáka,že bude môj obľúbený




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia