Niečo slané pod zub :)
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
0,5 kg |
|
0,5 kg |
|
400 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
250 ml, - hustá |
|
200 g |
|
32 g, ( 1 kocka ) |
|
3-4 čl |
|
0,5 dl, vlažné |
|
1 lyžička |
|
na posypanie celá |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Preosejeme si múku, pridáme maslo, bravčovú masť, soľ, vajcia, na hrubo nastrúhaný syr a kyslú smotanu.
- 2
V hrnčeku si pripravíme kvások. Na kocku droždia nasypeme malú lyžičku cukru a zalejeme vlažným mliekom. Kvasnice sa s cukrom lepšie rozpustia. Kvások vylejeme k ostatným surovinám.
- 3
Zo všetkého uhnetieme vláčne cesto. Keď sa lepí pridáme múku, keď sa nám zdá suché pridáme ešte kyslú smotanu. (Mne sa zdalo suché tak som pridala polovičku ďaľšieho kelímku smotany)
- 4
Keď je cesto tak akurát, pekne vláčne, nelepí sa na prsty, ... Vyložíme na dosku, rozvaľkáme, potom preložíme a znovu rozvaľkáme. Toto môžeme zopakovať 2-3 krát. Nakoniec rozvaľkáme na hrúbku cca 1cm na pagáčiky a trošku tenšie na tyčinky.
- 5
Na tyčinky: celé cesto potrieme rozšlahaným vajíčkom, posypeme rascou a pokrájame radielkom na tyčinky. Na pagáčiky: vykrojíme pagáčiky, každý potrieme rozšľahaným vajíčkom a na každý dáme trošku na jemno postrúhaného syra.
- 6
Na plechu necháme ešte trochu podkysnúť, cca 10- 15 min. Plech netreba mastiť, ale papier na pečenie je pohodlnejší. A dáme upiecť, v elektrickej rúre tak 15min pri 170°C, priebežne kontrolujeme ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu