Syrové pagáčiky a tyčinky

celeblith - fotkaceleblith, 27. februára 2011

Niečo slané pod zub :)

100
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

0,5 kg
0,5 kg
400 g
100 g
1 ks
1 ks
250 ml, - hustá
200 g
32 g, ( 1 kocka )
3-4 čl
0,5 dl, vlažné
1 lyžička
na posypanie celá
na posypanie




Postup

  1. 1

    Preosejeme si múku, pridáme maslo, bravčovú masť, soľ, vajcia, na hrubo nastrúhaný syr a kyslú smotanu.

  2. 2

    V hrnčeku si pripravíme kvások. Na kocku droždia nasypeme malú lyžičku cukru a zalejeme vlažným mliekom. Kvasnice sa s cukrom lepšie rozpustia. Kvások vylejeme k ostatným surovinám.

  3. 3

    Zo všetkého uhnetieme vláčne cesto. Keď sa lepí pridáme múku, keď sa nám zdá suché pridáme ešte kyslú smotanu. (Mne sa zdalo suché tak som pridala polovičku ďaľšieho kelímku smotany)

  4. 4

    Keď je cesto tak akurát, pekne vláčne, nelepí sa na prsty, ... Vyložíme na dosku, rozvaľkáme, potom preložíme a znovu rozvaľkáme. Toto môžeme zopakovať 2-3 krát. Nakoniec rozvaľkáme na hrúbku cca 1cm na pagáčiky a trošku tenšie na tyčinky.

  5. 5

    Na tyčinky: celé cesto potrieme rozšlahaným vajíčkom, posypeme rascou a pokrájame radielkom na tyčinky. Na pagáčiky: vykrojíme pagáčiky, každý potrieme rozšľahaným vajíčkom a na každý dáme trošku na jemno postrúhaného syra.

  6. 6

    Na plechu necháme ešte trochu podkysnúť, cca 10- 15 min. Plech netreba mastiť, ale papier na pečenie je pohodlnejší. A dáme upiecť, v elektrickej rúre tak 15min pri 170°C, priebežne kontrolujeme ;)

Diskusia k receptu

evanaaa
Medzi preložením a vaľkaním je nejaká prestávka, alebo s ato môže prekladať naraz, jedno za druhým?
celeblith
@evanaaa ja som prelozila a hned aj rozvalkala. Viem, ze pri pagacikoch sa caka nejaku chvilu, ale tu som to nechala tak a celkom pekne sa vrstvili




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia