Syrové pagáčiky a tyčinky
Autor receptu: celeblith
Niečo slané pod zub :)
100 porcií |
45 minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup- Preosejeme si múku, pridáme maslo, bravčovú masť, soľ, vajcia, na hrubo nastrúhaný syr a kyslú smotanu.
- V hrnčeku si pripravíme kvások. Na kocku droždia nasypeme malú lyžičku cukru a zalejeme vlažným mliekom. Kvasnice sa s cukrom lepšie rozpustia. Kvások vylejeme k ostatným surovinám.
- Zo všetkého uhnetieme vláčne cesto.
Keď sa lepí pridáme múku, keď sa nám zdá suché pridáme ešte kyslú smotanu. (Mne sa zdalo suché tak som pridala polovičku ďaľšieho kelímku smotany)
- Keď je cesto tak akurát, pekne vláčne, nelepí sa na prsty, ... Vyložíme na dosku, rozvaľkáme, potom preložíme a znovu rozvaľkáme. Toto môžeme zopakovať 2-3 krát. Nakoniec rozvaľkáme na hrúbku cca 1cm na pagáčiky a trošku tenšie na tyčinky.
- Na tyčinky: celé cesto potrieme rozšlahaným vajíčkom, posypeme rascou a pokrájame radielkom na tyčinky.
Na pagáčiky: vykrojíme pagáčiky, každý potrieme rozšľahaným vajíčkom a na každý dáme trošku na jemno postrúhaného syra.
- Na plechu necháme ešte trochu podkysnúť, cca 10- 15 min. Plech netreba mastiť, ale papier na pečenie je pohodlnejší.
A dáme upiecť, v elektrickej rúre tak 15min pri 170°C, priebežne kontrolujeme ;)
|