Syrové pagáčiky a tyčinky

Autor receptu: celeblith

Niečo slané pod zub :)

100
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosejeme si múku, pridáme maslo, bravčovú masť, soľ, vajcia, na hrubo nastrúhaný syr a kyslú smotanu.
  2. V hrnčeku si pripravíme kvások. Na kocku droždia nasypeme malú lyžičku cukru a zalejeme vlažným mliekom. Kvasnice sa s cukrom lepšie rozpustia. Kvások vylejeme k ostatným surovinám.
  3. Zo všetkého uhnetieme vláčne cesto. Keď sa lepí pridáme múku, keď sa nám zdá suché pridáme ešte kyslú smotanu. (Mne sa zdalo suché tak som pridala polovičku ďaľšieho kelímku smotany)
  4. Keď je cesto tak akurát, pekne vláčne, nelepí sa na prsty, ... Vyložíme na dosku, rozvaľkáme, potom preložíme a znovu rozvaľkáme. Toto môžeme zopakovať 2-3 krát. Nakoniec rozvaľkáme na hrúbku cca 1cm na pagáčiky a trošku tenšie na tyčinky.
  5. Na tyčinky: celé cesto potrieme rozšlahaným vajíčkom, posypeme rascou a pokrájame radielkom na tyčinky. Na pagáčiky: vykrojíme pagáčiky, každý potrieme rozšľahaným vajíčkom a na každý dáme trošku na jemno postrúhaného syra.
  6. Na plechu necháme ešte trochu podkysnúť, cca 10- 15 min. Plech netreba mastiť, ale papier na pečenie je pohodlnejší. A dáme upiecť, v elektrickej rúre tak 15min pri 170°C, priebežne kontrolujeme ;)