Foto: sovka62
Dnes som robila parené buchty. Tak som postup rovno nafotografovala, možno sa zíde menej skúsených kuchárkam. Neľakajte sa toho množstva cesta, čo bude na Zobraziť celý popisDnes som robila parené buchty. Tak som postup rovno nafotografovala, možno sa zíde menej skúsených kuchárkam. Neľakajte sa toho množstva cesta, čo bude na obrázku, miesila som z troch dávok, aby sa ušlo aj dcéram a vnučkám.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Múku preosejeme do misy. Zo 100 ml mlieka, 1 ČL múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Do múky, pridáme soľ, premiešame, pridáme vajce, zvyšné mlieko a nakoniec nakysnutý kvások.
-
2
Všetko spolu zmiešame tak, aby v mise nezostala suchá múka.
-
3
Necháme 15 minút stáť, potom varechou vypracujeme a necháme kysnúť ešte pol hodiny.
-
4
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme, nakrájame na 12 rovnakých kúskov. Naplníme lekvárom a vytvarujeme buchty. Na sporák si položíme hrniec s vodou, vložíme do neho kovový paráčik. Hladina vody by mala byť asi 1 cm pod paráčikom.Keď voda začne vrieť, znížime teplotu na tretinu. Paráčik natrieme olejom , vložíme naň buchty, tie tiež natrieme, aby sa nezlepili. Hrniec zakryjeme a buchty necháme pariť 7 minút. Špáradlom vyskúšame, či nie sú surové. Vyberieme, popicháme vidličkou, aby sa nezrazili.
-
5
Podávame teplé, posypané makom, poliate maslom. Náplň a posýpku si, samozrejme, môžete zvoliť podľa vlastnej chuti.
- 6
Hotové naplnené buchty môžeme pripraviť aj ako tzv. Maryša buchty. Kastról (alebo hlbší plech s pokrievkou) nahrubo vymastíme maslom (bravčovou masťou). Postupne do neho vkladáme surové naplnené buchty. Každú trochu pomastíme, aby sa nezlepili. Keď máme poukladané všetky buchty, navrch nalejeme 2-3 naberačky vlažnej vody, zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po 20-25 minútach by mali byť hotové (skúsime špáradlom). Takto pripravené buchty majú chrumkavý spodok a tie krajné aj bok.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 6
a tak ich dávala na paru. Potom vo veľkej mise rozrobila roztopené maslo, kryštálový cukor a buď mak, kakao, alebo orechy a do toho vkladala tie naparené buchtičky. Boli vynikajúce, len tak sa kĺzali dole hrdlom. A kto chcel, pridal si k tomu na tanierik lekvár, alebo kompót.Strašná babračka, ale stálo to za to.
super. :-))
ked som bol mlady tak som ich bral ako zamozrejme, mama robila podobne.Teraz ked pridem tak mi povie ze mi netreba ze som dost tucny.
Takze odkladam a skusim ich spravit sam parak mame.Len budu s kakaom lebo mak nieje ale lekvar som kupil a to este ceske povidlo.
Odkladam
Ja tieto buchty niekedy normalne uvarim v hrnci a po vytiahnuti tiez rychlo popichat sparatkom, aby sa nezrazily. Moja mama nikdy paracek nemala , parila ich na utierke priviazanej okolo hrnca a zakryte.
Boly take rovnako dobre ako tie z paracku alebo uvarene.
(Po 7 minútach som ich mala surové, parila som ich asi 13 minút)
varecha.pravda.sk/recepty/parene-buchty-s-marhulami-fotor...
Vzdy sa vyhybam jedlam z cesta, pretoze sa citim ako uplny antitalent. ( nie vzdy sa podari )Tento repect som zvladna bez problemom :) dakujem este raz.. a buchty su proste bozske s domacim slivkovo-jablkovym lekvarom :).
ktorej dala vodu, položila čistú utierku a dobre ju uviazala, tam skladala
buchty a prykrívala druhou mysou. Musím si aj ja zohnať ten pareňáčik.
A skúsim to.
Su perfektne, s cestom sa dobre pracovalo a ziadna plnka nevytiekla, aj ked som nemala velmi tuhy dzem. Su velmi chutne, makucke a jemne.
Inak trochu som s plnkami experimentovala - spravila som zopar so sipkovou marmeladou (ta bola najtuhsia), s visnovym dzemom (takym co ma kusky ovocia v sebe), cucoriedkami a zopar aj s cokoladovymi vajickami co zvysili od velkej noci.
Toto je zarucene recept ktory si odlozim a zopakujem.
Nabuduce skusim knedlu, tuna (v Kanade) ju v obchode nekupim. :)
Parené buchty som nikdy nerobila, moja mamka nemala až taký vzťah ku kuchyni ako ja (niežeby nevarila, len toľko nepiekla), stará mama ani babka ma to nenaučili a tak sa musím samoučiť a trápiť.
Lenže keď vidím jedno z mojich detí tlačiť sa buchtami zo supermarketu, moje sebavedomie matky pluku utržuje veľké rany - tak hold s parákom či bez paráku ale zajtra idem nato.
Určite dám vedieť ako som dopadla.
tak robila som Tvoje parene buchty, najprv z jednej davky ale ked som videla malo cesta, hned som to zdvojnasobila. Urobila som ich 24 ks a moja 12 rocna dcera, ktora meria 160 cm a vazi 40 kg lebo je velmi malo, ziadne ovocie a skoro ziadnu zeleninu tych buchier zjedla 16 ks. Prvy den 12 a druhy den z mrazaku vyberala jednu po druhej a zjedla dalsie 4. Ostatne si rozchytali zvysni clenovia rodiny. SU VYBORNE. Dakujem za receptik.
@baruuuvka , naše čierne e červené ríbezle vzali skazu, celkom vyschli, neviem či ich porazilo, či čo.Tak o takej plnke môžem len snívať.
Teším sa, že sa ti daria, ja ich budem robiť na budúci týždeň aj parená aj v kastróli. Dnes som si kúpila domácu bravčovú masť. s tou sú najlepšie.
Teším sa, že sa ti daria, ja ich budem robiť na budúci týždeň aj parená aj v kastróli. Dnes som si kúpila domácu bravčovú masť. s tou sú najlepšie.
Už ma na ne aj chuť prešla....
Hlavné je, že sa podarili a že chutili.
A už len napíšem, že droždie a soľ nesmú prísť nikdy do priameho kontaktu, droždie by nevykyslo.
Ak k pečených zemiakom spravíš aj yorkshireský puding (čo s pudingom, ako ho poznáme my nemá nič spoločné), budeš mať kompletný anglický nedeľný obed a rodina ťa bude nosiť na rukách.
Na tento Váš recept koukám asi přes měsíc... ale to kynuté těsto... to kynuté těsto... Z toho jsem měl hrůzu! Ale, když už dokážu upéci domácí chlebík, proč neudělat buchty na paře? Teď už jsem si všechno připravil a čekám, až mi vyběhne kvásek... není cesty zpět. Přeci to nebudu vyhazovat. Jdu do toho! Pak dám vědět, jak to dopadlo.... :-)
A ještě bych se zeptal... daly by se ty buchty naplnit i tvarohem (hrudkou) nebo nastrouhat tvrdý tvaroh na strouhání a použit ho jako náplň? (Popřípadě tvaroh smíchány s cukrem a žloutkem?)
2i.cz/40e6a78d5e...
Dnes vecer som spravil tvoje buchty.Jeden z kolegov podotkol,ze su ako od jej dobrej babicky.Srdecna vdaka za perfektny recept.
Ja mám odšťavovač, ktorým odšťavím zrniečka ríbezlí červených a čiernych, maliny, černice, ríbezle len zalejem vodou, dám na sitko odkvapkať aj so stonkami, ak sa tam nájde zopár lístkov nevadí. Odšťavovačom to všetko pretlačím zostane len šťava odmeriam, podľa toho pridám cukor, povarím, na želírovacom cukre je presne napísané pomer šťavy a cukru, koľko povariť. Tieto džemy tiež používam do buchiet pečených aj parených. Samozrejme ak je hustý a nieje tečkavý. Sú vynikajúce. Aj z bazy som robila džem, višní, čerešní,hrozna bieleho, červeného,slivkový lekvár, slivkovú nutelu s horkou- aj mliečnou čokoládou. Buchty sa dajú spraviť aj čisté bez lekváru. Ak máte riedky džem, alebo chcete si pridať, na tanier k buchtám si doložíme džem.
Ja mám odšťavovač, ktorým odšťavím zrniečka ríbezlí červených a čiernych, maliny, černice, ríbezle len zalejem vodou, dám na sitko odkvapkať aj so stonkami, ak sa tam nájde zopár lístkov nevadí. Odšťavovačom to všetko pretlačím zostane len šťava odmeriam, podľa toho pridám cukor, povarím, na želírovacom cukre je presne napísané pomer šťavy a cukru, koľko povariť. Tieto džemy tiež používam do buchiet pečených aj parených. Samozrejme ak je hustý a nieje tečkavý. Sú vynikajúce. Aj z bazy som robila džem, višní, čerešní,hrozna bieleho, červeného,slivkový lekvár, slivkovú nutelu s horkou- aj mliečnou čokoládou. Buchty sa dajú spraviť aj čisté bez lekváru. Ak máte riedky džem, alebo chcete si pridať, na tanier k buchtám si doložíme džem.
sovka a mas nejaky dobry recept na zemiakkove/tvarohove knedlicky? ja som skusala robit tvarohove s krupicou a jahodami vnutri a su... nejedle :( placem bop mam v mrazaku 4 balicky :D
Ale skús tu pohľadať a ak si ti niektoré budú pozdávať, pozri komentáre. Ja najradšej robím podľa receptov, kde je v komentároch napísané, že už niekto podľa receptu robil a bol spokojný.
Skús niekedy aj bez toho strihania, podľa mojej skúsenosti nie je to treba.
aj ja tak robím s papierom, neprilepia sa buchty a paráčik ostane čistý. :-)