Parené buchty fotorecept

sovka62Sovka62, 68 ročná žena, Trnava, 18. mája 2010 14:20
Ďalšie jej recepty »

Parené buchty (fotorecept)Foto: sovka62

Dnes som robila parené buchty. Tak som postup rovno nafotografovala, možno sa zíde menej skúsených kuchárkam. Neľakajte sa toho množstva cesta, čo bude na obrázku, miesila som z troch dávok, aby sa ušlo aj dcéram a vnučkám.

4
porcie
60 min
príprava
15 min
tepelná úprava

Suroviny

400 g
20 g
20 g
10 g
1 ks
250 ml
150 g
100 g
100 g
100 g

Postup prípravy

  1. 1

    Múku preosejeme do misy. Zo 100 ml mlieka, 1 ČL múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Do múky, pridáme soľ, premiešame, pridáme vajce, zvyšné mlieko a nakoniec nakysnutý kvások.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko spolu zmiešame tak, aby v mise nezostala suchá múka.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme 15 minút stáť, potom varechou vypracujeme a necháme kysnúť ešte pol hodiny.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme, nakrájame na 12 rovnakých kúskov. Naplníme lekvárom a vytvarujeme buchty. Na sporák si položíme hrniec s vodou, vložíme do neho kovový paráčik. Hladina vody by mala byť asi 1 cm pod paráčikom.Keď voda začne vrieť, znížime teplotu na tretinu. Paráčik natrieme olejom , vložíme naň buchty, tie tiež natrieme, aby sa nezlepili. Hrniec zakryjeme a buchty necháme pariť 7 minút. Špáradlom vyskúšame, či nie sú surové. Vyberieme, popicháme vidličkou, aby sa nezrazili.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame teplé, posypané makom, poliate maslom. Náplň a posýpku si, samozrejme, môžete zvoliť podľa vlastnej chuti.

  6. 6

    Hotové naplnené buchty môžeme pripraviť aj ako tzv. Maryša buchty. Kastról (alebo hlbší plech s pokrievkou) nahrubo vymastíme maslom (bravčovou masťou). Postupne do neho vkladáme surové naplnené buchty. Každú trochu pomastíme, aby sa nezlepili. Keď máme poukladané všetky buchty, navrch nalejeme 2-3 naberačky vlažnej vody, zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po 20-25 minútach by mali byť hotové (skúsime špáradlom). Takto pripravené buchty majú chrumkavý spodok a tie krajné aj bok.

ohodnoť recept:
Hlasovalo 21 ľudí (4,6 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist