Parené buchty (fotorecept)

Parené buchty (fotorecept)
Foto: sovka62
sovka62Sovka62, recept pridal: 18. mája 2010 14:20Ďalšie jeho recepty

Dnes som robila parené buchty. Tak som postup rovno nafotografovala, možno sa zíde menej skúsených kuchárkam. Neľakajte sa toho množstva cesta, čo bude na obrázku, miesila som z troch dávok, aby sa ušlo aj dcéram a vnučkám.

Suroviny

4
porcie
60
minút
príprava
15
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Múku preosejeme do misy. Zo 100 ml mlieka, 1 ČL múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Do múky, pridáme soľ, premiešame, pridáme vajce, zvyšné mlieko a nakoniec nakysnutý kvások.
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 1

2

Všetko spolu zmiešame tak, aby v mise nezostala suchá múka.
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 2

3

Necháme 15 minút stáť, potom varechou vypracujeme a necháme kysnúť ešte pol hodiny.
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 3

4

Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme, nakrájame na 12 rovnakých kúskov. Naplníme lekvárom a vytvarujeme buchty. Na sporák si položíme hrniec s vodou, vložíme do neho kovový paráčik. Hladina vody by mala byť asi 1 cm pod paráčikom.Keď voda začne vrieť, znížime teplotu na tretinu. Paráčik natrieme olejom , vložíme naň buchty, tie tiež natrieme, aby sa nezlepili. Hrniec zakryjeme a buchty necháme pariť 7 minút. Špáradlom vyskúšame, či nie sú surové. Vyberieme, popicháme vidličkou, aby sa nezrazili.
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 4

5

Podávame teplé, posypané makom, poliate maslom. Náplň a posýpku si, samozrejme, môžete zvoliť podľa vlastnej chuti.

6

Hotové naplnené buchty môžeme pripraviť aj ako tzv. Maryša buchty. Kastról (alebo hlbší plech s pokrievkou) nahrubo vymastíme maslom (bravčovou masťou). Postupne do neho vkladáme surové naplnené buchty. Každú trochu pomastíme, aby sa nezlepili. Keď máme poukladané všetky buchty, navrch nalejeme 2-3 naberačky vlažnej vody, zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po 20-25 minútach by mali byť hotové (skúsime špáradlom). Takto pripravené buchty majú chrumkavý spodok a tie krajné aj bok.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 11 ľudí (4,5 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • andromeda, 18. mája 2010 o 14:46
    sovka62 ja dávam do paraňákov a zavárané marhule, alebo cez leto jahody. Na vrch dávam tvaroh s cukrom. Tiež to nie je zlé.


  • cistinka, 18. mája 2010 o 14:54
    Ty mi ale robíš chute Sovka....krásny recept :-)


  • zitar, 18. mája 2010 o 15:05
    sovka62, ja kysnuté buchty, aj knedle parím v parnom hrnci. Je to celkom pohodlné, urobí sa ich naraz viac. Tie Tvoje vyzerajú výborne.


  • sovka62, 18. mája 2010 o 15:13
    Adromeda, toto je taký zimný recept, v lete aj ja dávam ovocie, ale častejšie ako do kysnutých ho dávam do knedličiek zo zemiakového alebo tvarohového cesta. A teraz sa už teším na jahody, vyskúšam cesto, čo Čistinka pridala na perky.


  • sovka62, 18. mája 2010 o 15:15
    Zitar, taký hrniec by sa mi zišiel, ja som tých buchiet dnes nakoniec parila štyridsať. No čo už, do smrti sa nenaučím variť málo. Ale na druhej strane sa nikdy nič nevyhodí, porozdeľujem po rodine a ak už všetci majú, zvyšok skončí mrazničke.


  • hkbarbie, 18. mája 2010 o 15:26
    @sovka prave som uvidela tvoje buchty a zazrel ich aj moj americky manzel :-) ten ich zboznuje, ked sme na Slovensku a tak zajtra pariiiiime aj v HK :-) diky za recept


  • sovka62, 18. mája 2010 o 15:32
    hkbarbie, ešte stále žasnem, aký je ten internet skvelý. Ani vo sne by ma nenapadlo, že podľa môjho receptu sa bude variť v Hongkongu. Ja som z generácie, ktorej pripadalo normálne, že list z Ameriky k nám šiel 10 dní a ak v ňom náhodou bolo desať dolárov, tak prišiel otvorený a prelepený páskou. Som šťastná, že som sa dožila takéhoto pokroku.


  • tinca, 18. mája 2010 o 15:34
    Sovka, ja mám ešte originál sitko s dreveným rámom, na ktorom mamina robila buchty,to mi presne pasuje na jeden kastról a robím ich tam. Podarili sa ti krásne ja tiež mám najradšej s makom. Dievčence, do parených buchiet je najlepší slivkový lekvár, nemá konkurenciu,keď ovocie tak z cesta ako píše sovka.


  • kucharronald, 18. mája 2010 o 15:36
    Práve dnes robila moja babka :) Hovoril som jej, nech mi napíše recept, a spravím aj ja na víkend :D ale ona, že nevie napísať, lebo to roví z oka :D Veľmi pekne ďakujem sovka za recept :) Už sa teším, že dám do misky a idem si pozerať varechu :) Ja spravím aj s nutelou :) Babka robila s domácim višňovým džemom :) Ešte raz, veľmi pekne ďakujem!


  • sjuz, 18. mája 2010 o 15:41
    úžasné:), ja milujem so slivkovým lekvárom a makom - mňam! Ja teda buchty nerobím, narobí mi vždy mama:), tuším vyberiem z mraziaku:)


  • sovka62, 18. mája 2010 o 15:43
    Teraz mi napadlo, že som napísala, že 12 buchiet sú štyri porcie, teda po tri na porciu, ale na obrázku sú na tanieri štyri. To preto, že to je manželov tanier. My sme naozaj zjedli šesť buchiet na dve porcie, on tie štyri a ja dve. Teraz mi tu nakúka do mailov a pripomína, že ten recept je jeho zásluha, lebo to ON včera povedal, že má chuť na parené buchty. Takže mu tu čestne priznávam všetky zásluhy :-).


  • evusik, 18. mája 2010 o 15:57
    @sovka len ho nechaj nech má chlap radosť, na druhej strane veď varíme najskôr pre nich - pre chlapov, potom pre deti no a teraz pre celú širokú rodinu a sme rady keď im chutí. Dôkazom si aj ty a tvoje buchty, 40 kúskov to už je výkon a ešte k tomu vyzerajú mňamkovo - robíš mi chute :-)


  • babav, 18. mája 2010 o 16:01
    Sovka,vyzeraju nadherne.Moja mama ich varila ,alebo pripiekla na masle a potom doparila . Vyskusam tvoj recept,mam dost maskrtnikov v rodine ;-)Vdaka!


  • frezia68, 18. mája 2010 o 16:22
    @Sovka ,pekný je aj fotorecept,nie len buchty,ktoré máme tiež radi posypané makom,aj tvarohom.


  • sovka62, 18. mája 2010 o 16:23
    Všetkým Vám ďakujem.


  • evas13, 18. mája 2010 o 16:24
    Parádne buchtičky, hneď by som si dala. Doma sme robili buchty tak ako babav.


  • zdezda, 18. mája 2010 o 16:38
    :-)))ďakujem za recept, ktorého výsledok sme jedávali u babinky, aj maminky, no doteraz som sa nesnažila parené buchty robiť, knedle sa mi daria, vraj výborné, no do buchty som radšej upiekla :-), ukladám,sovka62, asi ti bolo fakt dnes zimaaaaa


  • marlen, 18. mája 2010 o 16:42
    keď parené buchty nie sú robené tak, aby mali kôročku od pripečenia na maslom vytretom hrnci s poriadnym dnom (zaliate na prst vodou a parené/, potom stačí kúpiť knedľu, pokrájať, zlepiť lekvárom, zohriať v pare, pokvapkať maslom a posypať makom, či tvarohom. veľmi rýchle.....


  • veronika353, 18. mája 2010 o 17:02
    Někde jsem četla, že na ten parák je dobré dát papír na pečení.Vyzkoušela jsem a mohu doporučit.Já dělám taky aspoň 40 ks,posypávám mákem, tvarohem nebo osmaženou strouhankou,nejraděj máme jahodové.


  • alexdidi, 18. mája 2010 o 17:28
    parené buchty sú naozaj najlepšie lekvárové a ja ich mám najradšej posypané kakaom, cukrom a poliate maslom...ako dieťa som zbožňovala malé buchtičky/ guľky /neplnené, ktoré sa vsypali do misy, kde už bolo vymiešané kakao s cukrom, poliali sa rozpraženým maslom a dobre premiešali, takže celé plávali v čokoláde...potom sme ich najradšej jedli z jednej misy...keďže moji vnuci sladké jedla ešte nemusia,zrejme ma to varenie 40 a viac buchiet len čaká...veď pirohy musia byť už teraz min. 100...


  • babidka, 18. mája 2010 o 18:11
    aj ja varievam plnene nesladenym slivkovym lekvarom ktory vyborne odlahci sladku posypku ...Minule som ich robila u dcery a vnuk sa strasne tesil , pretoze sme mu povedali , ze budu s cokoladou . Nakoniec bol tak strasne sklamany , ze sa rozplakal - on chudacik cakal , ze budu plnene cokoladou alebo nuttelou a nie ze na vrchu bude kakao s cukrom a maslom :-( Bolo mi ho luto tak , ze ani mne nechutili :-)Dufam , ze mamkine mu budu zajtra chutit lepsie :-)


  • zitar, 18. mája 2010 o 18:44
    Teraz ma napadlo, ako robievala buchty moja svokra. Cesto normálne kysnuté, ale............ vykrajovala ich malinkým pohárikom / štamperlíkom/
    a tak ich dávala na paru. Potom vo veľkej mise rozrobila roztopené maslo, kryštálový cukor a buď mak, kakao, alebo orechy a do toho vkladala tie naparené buchtičky. Boli vynikajúce, len tak sa kĺzali dole hrdlom. A kto chcel, pridal si k tomu na tanierik lekvár, alebo kompót.Strašná babračka, ale stálo to za to.


  • michsamant, 18. mája 2010 o 18:48
    No ja som si konecne kupila taky hrniec, kde su dva nad sebou a vrchnu s dierkami, takze mozem uz aj ja parit buchty :)


  • zitar, 18. mája 2010 o 18:51
    michsamant, doporučujem dno každej misky potrieť olejom a tak ukladať buchty. Neprilepia sa, pá, pá


  • cistinka, 18. mája 2010 o 18:54
    Sovka už som ti sem vliezla desiaty raz...nemôžem sa vynadívať....zajtra idem kúpiť parák, lebo mne sa rozbil a tým pádom som prestala parené buchty robiť - moja lenivosť? ale skôr zábudlivosť :-)


  • marlen, 18. mája 2010 o 19:08
    netreba parák, stčí kvalitný hrniec s pokrievkou


  • sovka62, 18. mája 2010 o 19:08
    Marlen, to čo ty popisuješ sa u nás volalo Maryša buchty (neviem prečo). Robievam aj také, aj dnes som váhala, či ich nespravím, ale štyridsať by mi nevošlo ani do troch kastrólov. A s tou knedľou (a zvlášť kúpenou) nemáš pravdu. Vyskúšala som, dá sa to zjesť, ale parenej buchte sa veru nevyrovná. Všetkým, čo sa chystajú buchty robiť, prajem, nech sa im vydaria.


  • babidka, 18. mája 2010 o 20:17
    @sovka , presne tak ...parnej buchte sa ziadena knedla nevyrovna .Marysa buchty sa robievali aj u nas doma , uplne som na nich zabudla ! Aj recept som uz prizabudla , nemohla by si mi ho pripomenut ? alebo rovno uverejnit recept na Vareche ? Mne sa zda , ze do cesta slo ja maslo a citronova kora? alebo nie ....?


  • babidka, 18. mája 2010 o 20:22
    @veronika353 , to s tym papierom na pecenie do paraku bolo niekedy v zime na Vareche v diskusii . uz si nepamatam kto to doporucil ale mne sa to osvedcilo , pracuje sa s tym lahsie .


  • jo, 18. mája 2010 o 20:27
    Takéto krásne a chutné parené buchty robieva aj moja mamina. Tiež v takom množstve 40 až 50 kusov. Ja som parené buchty ešte neskúšala. A máš pravdu Sovka, porovnávať domáce parené buchty s kupovanou knedľou - to vari ani nie je možné.


  • jody, 18. mája 2010 o 20:42
    mňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!


  • jerica, 18. mája 2010 o 23:29
    To je radosť pozrieť na tak super spracovaný foto recept, a to cesto vykysnuté , nemá chybu,moja východniarka svokra, robievala tiež super parené buchty, ani sme sa nenazdali , boli na stole,tak ako Tvoje s makom aj kakaom, len škoda , že ich nemôžem robiť , pri cukrovke môjho manžela je to priam vražda. @sovka62 lahodia oku (skoro mi vypadlo)
    super. :-))


  • 2010, 19. mája 2010 o 03:59
    sovka62
    ked som bol mlady tak som ich bral ako zamozrejme, mama robila podobne.Teraz ked pridem tak mi povie ze mi netreba ze som dost tucny.
    Takze odkladam a skusim ich spravit sam parak mame.Len budu s kakaom lebo mak nieje ale lekvar som kupil a to este ceske povidlo.
    Odkladam


  • kuchticka, 19. mája 2010 o 05:02
    @sovka a vsetky kucharky co radi robite parene buchty - mam taku malu radu pre tie, co nemaju paracek.
    Ja tieto buchty niekedy normalne uvarim v hrnci a po vytiahnuti tiez rychlo popichat sparatkom, aby sa nezrazily. Moja mama nikdy paracek nemala , parila ich na utierke priviazanej okolo hrnca a zakryte.
    Boly take rovnako dobre ako tie z paracku alebo uvarene.


  • jezibabka1, 19. mája 2010 o 08:17
    @sovka už musím mamke povedať, aby urobila:) ja jednoducho nemám odvahu sa pustiť do toho cesta:) a tiež mám rada s makom


  • oblizprst, 19. mája 2010 o 08:51
    Je nádherné, akú perfektnú odozvu má tento klasický recept, každému z nás blízky. Gratulujem!


  • katarina64, 19. mája 2010 o 09:34
    Len tak blúdim po receptoch a zrazu toto...hneď zajtra ich urobím.Úplne som pozabudla na toto jedlo,hoci v detstve a v detstve mojich deti bolo u nás veľmi obľúbené.Ďakujem za tip,veľmi potešil...


  • veronka8, 19. mája 2010 o 09:44
    no........už som dávno nerobila, ja zvyknem robiť aj prázdne na slano, potrhám a posypem tvarohom a smotanou a ovocné posýpam makom, vďaka za pripomenutie


  • tataika, 19. mája 2010 o 15:07
    Hmmmmm- dala bych si !Cukrovka nééé cukrovka aspoń jeden !!!! Recept si přidááááááváááááám !!! DÍÍÍÍKY


  • sovka62, 19. mája 2010 o 16:29
    Babidka aj ostatní prípadní záujemci, do pôvodného receptu som doplnila aj spôsob prípravy Maryša buchiet.


  • sovka62, 19. mája 2010 o 16:32
    Musím sa priznať, že som veľmi prekvapená ohlasom na tento recept. Pôvodne som ho pridávala s vedomím, že ho každý pozná, ale viem, že sú medzi nami aj mladšie kuchárky a kuchári a dúfala som, že pre tých by mohol byť užitočný. Váš ohlas ma prekvapil, to zrejme svedčí o tom, že niet nad slovenskú klasiku, takú akú nám pripravovali naše mamy a staré mamy. Ďakujem vám.


  • evanaaa, 19. mája 2010 o 16:52
    Parené buchty - to je sen z mojej mladosti! tie mamine boli ako z vaty, preto som sa nikdy nepokúšala o ne,ja by som iuch tak nevedela spraviť. Ale ona dávala väčšinou marhuľový lekvár, ten bol ľahší do nich. Pamätám sa, keď po nich zatúžila jedna moja ptiateľka (jej mama ich nevedela ) a moja mama ich urobila na jej želanie, nevedela sa ich dojesť. Mama ich robila len na pare, ináč by to nebolo ono a mala na to "gázu", paráky neboli. Odkedy som dospela, už som ich viac nemala - a teraz nemám ani mamu, ani buchty......


  • sovka62, 19. mája 2010 o 17:22
    @evanaaa.Tro šku smutné, aj mňa ich naučila variť moja mama. A máš pravdu s tým lekvárom, ja tiež mám rada marhuľový. Včera som ich 14 plnila slivkovým lekvárom, 14 marhuľovým a 12 čokoládou - tie boli pre vnučky. Takže každému podľa chuti. A gázu používam doteraz, keď robím kysnuté knedle. Tie by sa mi na paráčik nevošli.


  • gittka, 19. mája 2010 o 19:45
    @sovka tak dnes ich zbaštili moji chlapy.už som písala na varechu,že ja kysnuté nemusím nič,ale oni to zbožnujú.hocijaké koláče.dakujem za pripomenutie!


  • sovka62, 20. mája 2010 o 15:39
    Milá Gittka, aj u nás sa po nich len tak zaprášilo. Ale veď to je dobre, kuchárke nič nepadne lepšie ,ako keď sa všetko zje,


  • lubatko, 20. mája 2010 o 16:16
    Milé dámy, cesto na parené buchty som síce robila naposledy ako dieťa pod dozorom starej mamy, ale viem, že chýbajúci parák je slabá výhovorka, prečo nenaparovať :o) vlani sme si s priateľom kúpili už hotové parence (tak tomu hovorí moja stará mama :) Býval vtedy sám na garsonke a jeho kuchyňu tvorila dvojplatnička, 2 šálky, taniere a príbor odo mňa a jeden hrniec, jedna panvica a dve utierky, ktoré mu zapožičal kamarát. žiaden parák, žiadna pokrievka na hrniec... vtedy som si spomenula, že stará mama nepoužívala parák nikdy. na hrniec s vodou som špagátom upevnila utierku, naložila na ňu buchty, prikryla panvicou a o pár minút sme sa už kŕmili teplučkými voňavými buchtami :o)


  • sovka62, 20. mája 2010 o 16:26
    Máš pravdu, Lubatko, ten parák len zjednodušuje robotu. Ale textíliu na hrniec priväzujem radšej gumou (takou obyčajnou, gaťovou), bojím, že spod špagátu by sa vyšmykla.


  • lubatko, 20. mája 2010 o 21:12
    Jasné, guma je bezpečnejšia, ale v chlapskej garsonke ste vďačná aj za kus konopného špagátu... Dnes už žijeme spolu, prisťahovala som si svoju kuchyňu, takže máme parák, aj hrnce, dokonca i pokrievky :)


  • lubatko, 20. mája 2010 o 21:13
    už iba trúfnuť si na kysnuté cesto, Sovka...


  • barborao, 21. mája 2010 o 09:45
    uauuu, sovka dakujem za recept, urcite coskoro vyskusam! chutky sa mi zbiehaju uz teraz!! mam jednu otazocku:budem moct pouzit hladku muku? kedze tu v anglicku mam len hladku alebo celozrnnu. pojde to s tou hladkou tiez?


  • sovka62, 21. mája 2010 o 16:51
    @barborao : robievam kysnuté cesto aj z hladkej múky (na pečenie), takže by to nemal byť zásadný problém.


  • sracz, 22. mája 2010 o 00:23
    Buchty na pare, alias parené buchty, robím už desaťročia sám. Aj tu v Des Moines Iowa, tak to máte vidieť, ako vasoko mi narástol nos, keď vidím tunajších "zámoriakov", aké obrovské bubliny majú za ušami! Ale Sovka62, môj milý Bubo Bubo, od Teba a na Tvoje sa nechám pozvať vždy a furta a dokonca stále! "Ňebudz egojišta_Pišta a pošľi paru kuščičkov aj tu a hev aj sem"! Aj naša rodina varievala vlastný slivkový lekvár, ale už strašne dávno, posledný raz pred viac ako 51 rokmi Na Barčianskej č. 32 v Košiciach. Dnes ho kupujem u Bielorusov v European Shoop, ale podnes najlepší varia Maruška a Ďurko Davalovi v Trebišovskom Paričove, originálne s kotlom pod úrovňou zeme a miešajú varený lekvár dreveným pantografom, často aj dlho po polnoci. Bars fajny s nenapodobiteľnou chuťou!


  • sovka62, 22. mája 2010 o 08:59
    Srdečne zdravím do ďalekej Iowy. Feri, kedykoľvek budeš na Slovensku, daj vedieť, pozvem ťa na parené buchty (a iné dobroty) a zabalím ti aj na cestu. A srdečne gratulujem k tvojej šikovnosti, že ich vieš spraviť aj sám. Chlapi sa do kysnutého cesta zvyčajne nepúšťajú, takže patríš k výnimkám. Jednou z nich bol aj môj otec (skvelý kuchár), ktorý síce nepiekol, ale kysnuté knedle, ktoré robieval, nemali páru. Vždy sme boli radi, keď varil on, pretože vymýšľal nové jedlá, aj obmeny tých, čo varievala mama. Keď sme ho videli v kuchyni, s utierkou zastrčenou za pás nohavíc (zástera bola pod jeho úroveň), vopred sme sa tešili na skvelý obed, alebo večeru. A, žiaľ, aj na kopu riadu (umývanie riadu bolo tiež pod jeho úroveň, na rozdiel napr. od drhnutia drevených dlážok, k čomu mamu ani nás nikdy nepustil, lebo to bola podľa neho ťažká robota). Tak vidíš, potešil si ma dvakrát, komentárom a tým, že si mi pripomenul otca. Ďakujem.


  • marcipanko, 22. mája 2010 o 11:16
    mozem sa opytat, ja nejak neviem robit kysnute cesto, tak sa riadim presne receptami, toto cesto mi po zamiesani ostalo take redsie, to take ma byt, alebo je malo muky, alebo privela mlieka?


  • marcipanko, 22. mája 2010 o 13:42
    pridala som este muku, krasne to vykyslo a prvykrat v zivote sa mi podarilo fajne daco kysnute :)))


  • sovka62, 22. mája 2010 o 19:23
    Marcipanko, ja som miesila presne tak, ako je v recepte. Žiaľ, nie všetky múky sú rovnaké, niektoré sú suchšie, niektoré nie. Ale to cesto na buchty nemá byť veľmi husté, Je pravda, že sa s ním potom horšie pracuje, treba viac posýpať múkou, ale z tuhého cesta by aj buchty boli príliš husté, tuhé. Ale hlavne, že sa vydarili, veľmi sa teším. A keď sa už jedno kysnuté cesto vydarilo, skús aj môj recept na univerzálne kysnuté cesto, to je na pečenie a pridávala som ho hlavne pre tých menej skúsených.


  • marcipanko, 22. mája 2010 o 22:17
    dakujem, uz som si ho vsimla a planujem ho v blizskej buducnosti skusit, ale som rada, ze sa vydarili, lebo uz som to chcela vzdat. Cize este raz velke dakujem za fajny recept :))))


  • forneta, 30. mája 2010 o 19:32
    mm... ja vám niečo poradím.... my ,,paríme" tieto buchty a aj knedle (jééj... moja mamina robíí takéé dobré knedle... mmm...)takýmto spôsobom: máme 2 staré ale dobré pekáče... nie tie pálené ale normálne a z hlinníkového plechu máme takú podložku, v ktorej sú vyrezané dierky a po krajoch sú trošku narezané a ohnuté dole - nožičky.... potom si do toho jedného pekáča nalejeme vodu, dáme ten plech a potom knedle či buchty a zakryjeme druhým pekáčom...


  • sovka62, 30. mája 2010 o 19:43
    Fornetka, už som to videla u jednej známej. Geniálny nápad, naraz tam dala hádam pätnásť buchiet. Aj tie plechy mám, len sa mi nedarí zohnať tú podložku, Bola z takého dierkovaného plechu, vyrobená podomácky. Márne zháňam niekoho, kto by to vyrobil, ale veľmi by som ju chcela, na buchty aj na knedle.


  • bozulka, 30. mája 2010 o 22:46
    @sovka čo ešte dodať po prečítaní komentárov len toľko,že to vyprobujem aj ja.Hrniec mám.Ja som ich varievala a nikdy som nestihla všetky vybrať,vždy sa mi nejaký"zgrcnul".Teraz sme mali v kúpeloch,boli dobré 4ks ako dlaň,tretí sme dojedali vyslovene z pažravosti.Mali jednu chybu mali byť orechové-ale opravdu len mali.Slivkový lekvár však bol.Ešte,že sme mali k tomu čokoládový puding so šlahačkou,tým sme si buchty poliali.Veľmi som mala rada "pečené" na masle a vode ako tu niekto spomínal.Na tie som rada chodila k mojej tete-babke čistinky a janedelfi a samozrejme aj britušky/ta by mi dala/.Robila ich strašne dobré a muselo ich byť strašne veľa.Už len pre tie buchty na ňu nikdy nemôžem zabudnúť.


  • sovka62, 31. mája 2010 o 16:05
    Božulka, dúfam, že ti pochutia. A recept je v šiestom bode doplnený aj o tie pečené, takže si môžeš pomaškrtiť aj na tých. A k spomienkam: naša mama robila parené buchty perfektné, ale ja som to vtedy nevedela oceniť. Nič z kysnutého cesta som nemala rada. To až teraz, na staré kolená sa mi chute zmenili a najradšej by som nič iné nejedla. Aj včera som napiekla 4O tvarohových koláčov (tu sa im hovori krafle, také tie so založenými rohmi do stredu) a odvčera som ich len ja zjedla najmenej dvanásť.


  • forneta, 2. júna 2010 o 12:49
    a ak ja mám spomínaťna buchty mojej prababičky... jáááj... tiež velké ako dlaň... dávala lekvár s lesným ovocím... nikdy nepouzívala olej ale domáce maslo... alebo nie vždy plnené lekvárom lekvárom ale pudingom... nechápem doteraz ako to len urobili s tým pudingom aléé... naozaj... na tie sa len spomíína... na žemľovku mojuj babičky... hmmm... najlepšia aku som kedy jedla...boli sme v niekolkých hoteloch a reštauráciách a nikde nebola taká akú robieva moja babka... tiež používa len maslo a vianočku nekrája na kúsky ale na plátky... tými potom vyloží pekáč, dá tvaroh, jablká, škorica a nikdy nie šokricový cukor, jablká, zase kúsok masla a pokryje zvyšnými plátkami vianočky... síce obyčajná ,,vianočková" žemlovka alee... naozaj tá najlepšia na svete... ani moja druhá babka takú vinikajúcu neurobí a to bola pekárka...


  • jankamamka, 26. júla 2010 o 19:26
    Výborný receptík, ako od babičky. Ďakujeme :)


  • michsamant, 13. augusta 2010 o 08:15
    To bol obed! MNAM!! :))





  • danenka, 13. augusta 2010 o 12:22
    no krásne ich máš :) sýkorky čo na ne ?


  • sovka62, 13. augusta 2010 o 15:30
    Miška, úplne dokonalé! Ale veď sa niet čo čudovať, už si sa prejavila ako výborná kuchárka. A zaujímalo by ma, či ich jedol aj tvoj manžel a ako mu chutili, mám totiž pocit, že toto je od indickej kuchyne znaaaačne vzdialené.


  • michsamant, 13. augusta 2010 o 16:38
    @sovka , prisiel domov a ze ci je nieco len tak na rychlo do ruky zakusnut a zjedol 4! :))) neosypane, len take. To mal dezert pred vecerou :) Ale starsia dcera bola straasne stastna,lebo si to pamata od babicky :)


  • sovka62, 13. augusta 2010 o 17:04
    Takže chutia aj v Indii. Ani sa nečudujem a ešte tie tvoje, naozaj vydarené. A dcére sa nedivím, tuším som ešte nestretla dieťa, ktorému by toto nechutilo.


  • hubarka35, 26. októbra 2010 o 14:05
    no zienky i ja dnes idem robit parene buchticky,vlastne skusim prvy raz tie pecene,babkine mi moc chutili,tiez som sa bala z kysnuteho cesta robievat,no teraz aj certa upecem,ja parak nemam,vlastne nejaky krivy je,tak na utierke uviazanej na hrnci vzdy parim,aj knedle a su jak vaticka,prikryvam to misou,takou aky ma priemer hrnec,aby para neunikala.Len vcera som objavila varechu,je to tu skvele,ani odtrhnut sa nemozem od netu,no vdaka za recepty ženičky.....


  • sovka62, 26. októbra 2010 o 14:45
    Vitaj medzi nami a nech sa ti darí. Verím, že sa ti na Vareche páči a o chvíľu zistíš, že je silne návyková. Veď nech, sme tu v dobrej spoločnosti. Tak nech tvoje buchty všetkým chutia.


  • matahari1974, 7. novembra 2010 o 21:06
    skusili ste niektora robiť marhulove parene buchty???Take robievam ja a aj nutelove su fajn.


  • sovka62, 8. novembra 2010 o 06:29
    Marhuľové som ešte neskúšala. Marhule zvyčajne balím do zemiakového alebo tvarohového cesta. Vnučkám, ktoré nemajú radi lekvára dávam do buchiet čokoládovú polevu, tú, čo sa vyzerá ako peniažteky.


  • chris7, 8. januára 2011 o 13:38
    výborný recept....chutil i mojej drahej tehotnej polovicke,ktora je momentalne nachylna na pachy....dakujeme....


  • sovka62, 8. januára 2011 o 14:04
    Som rada, že polovičke chutili, tehuľky by mali jesť to, čo im chutí. A pachy.... to si ešte pamätám, hoci prešlo viac ako štyridsať rokov. Keď mama piekla pečené mäso s cesnakom a rascou, musela som odísť, hoci inak to mám rada. A predstav si, stále som mala chuť na mydlo a na prášok za riad. Keď som si umývala ruky, musela som sa premáhať, aby som mydlo neoblizla. A na prášok Zuzka mi permanentne tiekli sliny, len čo som uvidela krabičku. Samozrejme, odolala som, ale bolo to ťažké. Naozaj je to čas, keď mávame divné chute. Prajem vám, nech sa vám narodí zdravé, šťastné dieťatko,ktoré vám bude prinášať samú radosť.


  • pupas, 15. januára 2011 o 06:20
    su skvele ale lepsie su s borovkami


  • sovka62, 15. januára 2011 o 11:22
    No to verím, srdiečko, ale kde by som ja tu na dolniakov vzala čučoriedky? Tie som mala za život len raz, keď mi jedna dobrá oravská duša zavarila zopár pohárikov.


  • tondula, 22. februára 2011 o 15:07
    Dnes som robila prvýkrát parené buchty podľa tohto receptu. Boli super :-) Môj 4-ročný syn sa riadne oblizoval :-)
    (Po 7 minútach som ich mala surové, parila som ich asi 13 minút)


  • sovka62, 22. februára 2011 o 16:50
    @tondula , hlavne, že sa podarili. Ten čas parenia možno závisí aj od toho, ako silne vrie voda pod buchtami, neviem. Ale to je jedno, veď si urobila tak, že chutili a to je hlavné.


  • bartkajanka, 8. marca 2011 o 15:44
    robím .....!!!...budu dobre???:) neviem.....:)


  • sovka62, 8. marca 2011 o 16:33
    Budú, určite, veď sa pozri na obrázok. Prajem dobrú chuť.


  • miroslav2410, 27. marca 2011 o 14:50
    Dnes sme robili tieto parené buchtičky, veľmi nám chutili.Recept dávam do KK. Ďakujeme :)


  • sovka62, 27. marca 2011 o 17:06
    Teším sa, že vám chutili.


  • sestricka126, 1. apríla 2011 o 10:35
    velmi super recept :) vdaka Bohu ze ma moja maminka ich naucila robit uz ako 10 rocnu a doteraz robim parene buchty,manzelovi velmi chutia a je stastny ze ich viem robit,lebo z jeho rodiny nikto nevie robit kysnute cesto :Dakurat ich mam zamiesene a cakam kym vykysnu :D no a najradsej mame chut ked su posypane makom,ale tu v Norsku je mak zakazany co je velka skoda :(( ale nejako si ho musime doviezt zo SVK :) recept tiez pridavam do KK dakujem :)


  • lucylee, 1. apríla 2011 o 11:03
    @sovka62 to je ten istý recept, čo tu má @cistinka ? Ona má s marhuľami
    » varecha.pravda.sk/recepty/parene-buchty-s-marhulami-fotor...


  • sovka62, 1. apríla 2011 o 16:15
    @lucylee , @cistinka má trochu iné pomery múky a mlieka a o niečo viac droždia, ale máš pravdu, v podstate je to rovnaký recept, lebo parené buchty sú parené buchty. A @cistinka ho asi pridala neskôr, lebo v komentári k tomuto receptu písala, že si ide kúpiť parák, aby ich mohla spraviť. Ale spravila ich iné, s marhuľami, to musím tiež vyskúšať, keď bude marhuľová sezóna.


  • sovka62, 1. apríla 2011 o 16:16
    @sestri čka 126, je to toľko ohlasov, že naše mamy nám ich asi robili úplne všetkým a úplne všetkým nám aj chutili.


  • lucylee, 4. apríla 2011 o 13:08
    @sovka62 ten cistinkin recept som skúšala, sú výborné. Vyskúšam aj tvoj :)


  • sovka62, 4. apríla 2011 o 20:23
    Vyskúšaj, moja a daj, prosím ťa, vedieť ako to dopadlo.


  • isabellafly, 25. apríla 2011 o 21:25
    teda ja sice nie som na buchty a sladke obedy, ale dnes vecer sa pytam muza, ze co by chcel na obed aby som uvarila, cakala som vselico, ale on pomaly so svetielkom v ociach zahlasil "parene buchty", tak ukladam recept a pojdem sa prvykrat v zivote pustit do toho ;-) drzte palce :-)


  • sovka62, 26. apríla 2011 o 10:37
    Držííííííííííímmmmmm........


  • adrianafipa, 7. mája 2011 o 11:47
    vždy som robila kysnuté cesto od oka a ešte sa mi nepodarili take fantastické parené buchty. Výborný recept!


  • sovka62, 7. mája 2011 o 12:20
    @adrianafipa , veľmi pekne ďakujem.


  • reneme, 10. mája 2011 o 21:21
    No idem vyskusat, ci sa mi podaria aspon z polovice tak dobre ako vyzeraju tu...Velmi pekne dakujem za podrobny postup a fotky, inak by som sa hadam ani neodhodlal spravit...dam vediet ako som dopadol.:)


  • zuzanisko, 23. mája 2011 o 19:58
    Ďakujeme za fantasticky recept :)


  • sovka62, 24. mája 2011 o 15:26
    Vďačne, som rada, že sa podarili a že vám chutilo.


  • astheart, 23. septembra 2011 o 18:47
    Gratuluji k takovému úspěchu!!!!


  • katkaszaboova, 11. októbra 2011 o 16:21
    @sovka62 , dnes som urobila parené podľa tvojho receptu a výsledok vynikajúci!! Mala som troška iný recept aj s pridaním oleja do cesta, ale tento tvoj je oveľa lepší, lahodnejší! moje doterajšie buchty boli krásne len chvíľu - ako som ich vybrala z hrnca - ale vždy sa zrazili a stvrdli. Nikdy som ich totiž neprepichovala po parení, tak ako to píšeš v postupe, toto je rada hodná zlata! a ešte som ich potrela olejom, aby sa nevysušili :-) toto jedlo je manželovo obľúbené (hneď po palacinkách :-) a vždy ma mrzelo, keď sa mi nepodarilo urobiť takéto krásne buchtičky, no dnes sa môžem pochváliť aj vďaka tebe, ĎAKUJEM!!!


  • katkaszaboova, 11. októbra 2011 o 16:25
    a mimochodom, aj počet komentárov značí, že je to skvelý recept!


  • sovka62, 11. októbra 2011 o 16:41
    Ďakujem, @katka , veľmi sa teším, že sa vydarili. Tých komentárov je naozaj veľa a na FB kliklo 120 ľudí. Tak sa asi oplatilo merať a vážiť kvôli pridaniu receptu (inak robím cesto od oka), keď sa recept zišiel toľkým ľudom.


  • petulka1, 18. októbra 2011 o 14:05
    No fakt vyzeraju uzasne....len by ma zaujimalo co to znamena treba popichat "aby sa nezrazili" ???


  • sovka62, 18. októbra 2011 o 17:29
    @petulka1 , popichať znamená pichnúť do nich raz-dva razy vidličkou hneď ako ich zoberieš z paráka.


  • petulka1, 19. októbra 2011 o 12:15
    takze uz viem aby sa nezrazili je to aby sa tak nescvrli... ??? no tak toto sa mi stavalo, lebo som netusila ze ich treba popichat :-)


  • petulka1, 19. októbra 2011 o 12:18
    Dakujeme za dobry recept a vybornu radu.


  • sovka62, 19. októbra 2011 o 18:05
    Vieš, @petulka , častejšie sa zrážajú buchty, ktoré sa varia vo vode (tie sa robia z hustejšieho cesta a mne veľmi nechutia), ale ja pre istotu pichám aj tieto parené. A nemáš za čo, s radosťou.


  • erina00, 10. novembra 2011 o 10:44
    Dakujem Vám za tento uplne vynikajuci recept.
    Vzdy sa vyhybam jedlam z cesta, pretoze sa citim ako uplny antitalent. ( nie vzdy sa podari )Tento repect som zvladna bez problemom :) dakujem este raz.. a buchty su proste bozske s domacim slivkovo-jablkovym lekvarom :).


  • sovka62, 10. novembra 2011 o 18:16
    Tak máš jednotku s hviezdičkou, @erina00 , z tohto cesta a rovnakým postupom môžeš spraviť aj knedľu k mäsu (samozrejme bez plnky, hehehe) a uvidíš, že viac ju nekúpiš, budeš robiť len doma.


  • erina00, 10. novembra 2011 o 18:37
    nikdy som nekupovala knedlu v obchode :), vzdy som s nou zapasila niekedy sa podarilo niekedy nie, tak som rada ze som nasla repect pre mna :) a urcite sa uz nebudem bez nalady pustat do knedly, ze sa mozno nepodari.Budem vyuzivat tento recept, pretoze knedla je dost oblubena u nas :)


  • sovka62, 10. novembra 2011 o 18:39
    Tak držím palce, nech sa darí.


  • dunockaa, 23. novembra 2011 o 00:26
    prvykrat som dnes skusala kysnute cesto a vdaka vasmu receptu sa mi podarili super buchty...dakujem :)


  • sovka62, 23. novembra 2011 o 06:39
    Blahoželám, len tak ďalej.


  • klaura, 10. januára 2012 o 10:54
    :))) jáj, @sovka , toľko krásnch ohlasov ... parenice nie sú mojim obľúbeným varením ... práve preto, že vždy sa mi scvrknú ... ale ty si dala úžasnú radu ... sú vynikjúce, a aj keď inokedy suroviny nevážim, tentokrát som tak urobila ... keď dobrý recept, treba robiť podľa neho ... nie ? dakujem ... :)


  • an3da, 22. januára 2012 o 17:56
    Tie buchty si dám do kk. Moja svokra robila tak že na nádobu do
    ktorej dala vodu, položila čistú utierku a dobre ju uviazala, tam skladala
    buchty a prykrívala druhou mysou. Musím si aj ja zohnať ten pareňáčik.
    A skúsim to.


  • sovka62, 23. januára 2012 o 18:49
    Dá sa aj na utierke, ja som tak robila dlhé roky, až kým som nezohnala ten veľký parák. Malý som mala, ale tam mi tých buchiet vošlo málo a bála som sa, že prekysnú, keď budú dlho stáť, tak radšej používala tú utierku.


  • zuzana35, 26. januára 2012 o 12:54
    Dobrý deň, chcem poprosiť o radu . dnes som prvý krát robila parene buchty, v parnom hrnci a čo sa nestalo , krasne nafuknute ked sa parili a potom plask su s nich placky . neviem kde som urobila chybu , viete mi poradiť? cesto som robila klasika ako ked robím kys. kolačik. môže to byť tým že to nieje orig. na buch. dakujem


  • sovka62, 26. januára 2012 o 17:30
    Neviem či pomôžem, ja buchty ihneď po vybratí z pary popichám a zostanú pekné. Neviem či v ceste na koláč nie je nejaký tuk, ja do parených tuk nedávam, ale videla som tu recepty s olejom. Chybou je aj, keď cesto príliš dlho kysne,ja ich nenechám kysnúť ani hodinu.


  • zuzana35, 26. januára 2012 o 20:32
    a no jasne ved tam ide tuk , som ja ale truba, no nič skusim znova a podla vašho receptíku, ja som myslela že kysnute ako kysnute , no už radšej budem hladať recept ako myslieť. dakujeeeeeem a na knedlu môžem vedieť receptík ?


  • sovka62, 27. januára 2012 o 06:51
    @zuzana53 , knedľu robievam parenú a presne z tohoto istého cesta, hádam len pridám o niečo viac soli.


  • anna32, 5. februára 2012 o 12:39
    Buchtičky podľa tohto receptu sú fantastické, krásne nadýchané. Recept skúsenej gazdinky...:-)


  • sovka62, 5. februára 2012 o 15:04
    Ďakujem.


  • maculienka123, 6. marca 2012 o 12:36
    dnes som prvy krat skusala robit parene buchty podla tvojho receptu a vydarili sa,su vyborne.budem ich robievat:-)mnamky


  • sovka62, 6. marca 2012 o 16:37
    No vidíš, ako si šikovná. Prajem dobrú chuť.


  • evia, 8. marca 2012 o 13:14
    dnes som robila k obedu, vynikajúce, ako všetky tvoje recepty.


  • evia, 8. marca 2012 o 13:17
    ešte jednu otázočku, ak by som z tohto cesta robila knedľu, koľko minúť sa má pariť. buchty som parila, tak ako je doporučené 7 minút. Ďakujem


  • sovka62, 8. marca 2012 o 16:15
    @evia , ak z tohto množstva spravíš dva kusy knedlí, mali by byť hotové najneskôr do 15 minút, možno aj skôr. Po desiatich minútach ich môžeš skúsiť prepichnúť špajlou a uvidíš, či sa nebudú lepiť.


  • akeber, 13. marca 2012 o 09:27
    Tak a idem na ne ! Dnes som mojej Rebeke dohovárala že všetko v škôlke musí pekne popapať , lebo ja to platím a stojí to veľa peniažkov a nesmie sa predsa jedlo vyhadzovať keď na svete je veľa detičiek čo nemajú čo papať. A ona na to !" maminka keď to Ty platíš tak povedz kuchárke aby sme mali stále buchty !" tak dnes budú parené buchty , a tie tvoje ,,,,,mňam už slintám




  • sovka62, 13. marca 2012 o 16:54
    Rebeka je moja kamarátka, aj ja mám najradšej mäso, ak ho majú susedia. Akosi som sa ho objedla. Dnes sme mali na obed orechové šúľance, prvý raz v živote som na ne presvedčila aj vnučky a veľmi im chutili. Tak sa teším. A parené buchty asi spravím v piatok, už sme dlhšie nemali, dobre že si pripomenula. Prajem vám dobrú chuť.


  • akeber, 14. marca 2012 o 11:57
    boli výborné papala ich keď prišla zo škôlky aj na večeru a zajednala si aj na dnes ( ešte že som urobila z dvojitej dávky )


  • sovka62, 14. marca 2012 o 17:07
    Tak ich ocenila, mám radosť, že sme jej spoločnými silami vyhoveli.


  • alicaz, 22. apríla 2012 o 01:06
    prave som dorobila buchty podla Vasho receptu - predtym som skusala niekolko inych receptov ale nikdy sa takto nevydarili.
    Su perfektne, s cestom sa dobre pracovalo a ziadna plnka nevytiekla, aj ked som nemala velmi tuhy dzem. Su velmi chutne, makucke a jemne.
    Inak trochu som s plnkami experimentovala - spravila som zopar so sipkovou marmeladou (ta bola najtuhsia), s visnovym dzemom (takym co ma kusky ovocia v sebe), cucoriedkami a zopar aj s cokoladovymi vajickami co zvysili od velkej noci.
    Toto je zarucene recept ktory si odlozim a zopakujem.
    Nabuduce skusim knedlu, tuna (v Kanade) ju v obchode nekupim. :)


  • sovka62, 22. apríla 2012 o 17:46
    Blahoželám, som rada, že si spokojná. Ja som práve dnes robila parené knedle a musím sa pochváliť, že sa vydarili úžasne. spravila som dve, dosť veľké a jednu sme zjedli štyria k obedu, ostal len jeden plátok.


  • angel123, 27. apríla 2012 o 13:49
    Sovka dakujem za recept , ja teda niesom bohvieaka kucharka ale ako som sa vydala tiez za slovaka pred 5 mesiacmi ktory miluje jedlo a hlavne parene buchty snazim sa varit vsetko zo slovenskej kuchyne . Dakujem. :)


  • sovka62, 27. apríla 2012 o 16:28
    @angel123 , určite nie si taká slabá kuchárka ako píšeš. Slovenske jedlá sú jednoduché, to sa dá zvládnuť. A recept na buchty si aj vyskúšala?


  • maliarcek, 15. mája 2012 o 18:26
    Sovka, včera som sa odhodlala spraviť buchty presne podľa tvojho receptu a sú naozaj vynikajúce. Pochváli aj môj už čoskoro manžel.


  • sovka62, 16. mája 2012 o 17:02
    To ma tešííííí...... A už je tu toľko komentárov, že mm problém prerolovať na koniec, aby som mohla odpovedať. Tak som asi spravila dobre, že som si dala námahu, pomerala povážila, pofotila a pridala.


  • womanka, 18. mája 2012 o 13:24
    práve mi kysne toto cestíčko, tak dúfam, že aj mne sa podaria také chutné buchetky spraviť ako vám... :))))


  • womanka, 18. mája 2012 o 14:56
    neskutočné sú...na prvý šup sa mi daria :D samozrejme že som musela degustovať ako sa uparili...a štyri už sú fuč...náhodou bola len tá jedna dobrá....aj tá druhá musela byť náhodná a tak som to potvrdila ešte treťou a štvrtou buchetkou.... :D ďakujem za recept...snáď sa teda zo mňa aj stane rúča nevesta niekedy :D


  • sovka62, 18. mája 2012 o 14:58
    Už z tebe rúča nevesta je, veď už vieš aj parené buchty!


  • isabellafly, 21. mája 2012 o 15:24
    sama pozeram do komentarov, ze som sa k tomuto receptu bola odhodlana uz pred rokom, no nejak upadol do zabudnutie, no v mojej kk stale visel... a paracik bol odvtedy kupeny... no a dnes som sa konecne odhodlala a pevnym presvecenim, ze moj muz si nebude kupovat parene buchty v polotovaroch, ved nie som lava... a priznam sa, tie kupovane mi nikdy nechutili ako od babicky, tak ja som ich nikdy nejedla... a dnes som robila podla tvojho receptu... velmi ti zan dakujem, lebo boli presne take na ake si ja spominam z detstva... a dakujem aj za to, ze je to pisane aj pre nas kucharky zaciatocnicky, co su gazdinami vo vlastnej domacnosti estelen kratky cas a uz teraz mozem v kuchyni vycarit nieco taketo babickovske <3


  • sovka62, 21. mája 2012 o 17:20
    Blahoželám, veru, vnúčatá milujú práve také staromódne babičkovské jedlá. Keďže začínaš tak skoro, bude z teba babička priam excelentná


  • jozka2, 11. júna 2012 o 21:30
    holky naj,naj najlepsie parene buchty su plnene domacim cernicovym lekvarom samozrejme z lesnych cernic,poliate maslom a posypane makom s pr.cukrom skuste tu lahodu.


  • jozka2, 11. júna 2012 o 21:35
    mas pravdu sovka,vyrastala som na dedine blizko humenneho a ako dieta som stale pocuvala rozhovori mojej mami,, no ludze uvidzice,este budu take telefony ze ludze budu vidzec jeden druhoho ja citala sybylu'stale mi neslo do hlavy ako mozno vidiet jeden druheho len velka skoda,ze sa toho mamka nedozila.


  • sovka62, 11. júna 2012 o 22:27
    Veru, občas sa zamyslím nad naším detstvom, najväčšia vymoženosť elektrina a rádio a pozri sa dnes. Píšem ti tu na diaľku a ty si môžeš prečítať o pár sekúnd, veru nevídané.


  • staja, 13. júla 2012 o 17:29
    Prečítala som si so záujmom všetky komentáre a hoci buchty veľmi nemusím, tak tú knedľu z tohto cesta určite vyskúšam.


  • sovka62, 13. júla 2012 o 17:50
    @staja , ja tie buchty tiež veľmi nemusím, varím ich kvôli rodine, ale knedľa je z tohto cesta parádna a na tej si teda pochutnám vždy. Skús len raz a uvidíš, že už nikdy nekúpiš, taký je to rozdiel.


  • njdevil, 13. júla 2012 o 18:03
    @sovka62 , aj ja chcem taku misu! Zajtra parim Tvoje buchty, u madara som kupila slovensky slivkovy lekvar:-), to budu hody, uz som oslintala monitor...


  • sovka62, 13. júla 2012 o 19:06
    Tak nech sa ti vydaria, moja. Ja som miesila pred chvíľou, hrnčekovú vianočku, samozrejme z Varechy. Veeeľmi dobrá už ju pečiem štvrtý raz za zhruba mesiac.


  • womanka, 20. júla 2012 o 09:19
    @sovka62 opäť som sem musela nahliadnuť :) chýr o mojich buchtách z vášho receptu sa akosi rozšíril do "sveta" a tak na dnešné stretnutie partie musím doniesť každému nejakú z nich...tak dúfam, že sa i tentokrát vydaria :D


  • sovka62, 20. júla 2012 o 17:32
    Určite sa vydaria, veď si šikovná. Aj ja dnes robím buchty, pečené tvarohové (ale zariadila som to tak že do troch tvaroh "nevyšiel", tak tie sú lekvárové, moje najmilšie). Už sú v plechu, čakám kým sa zohreje rúra a o chvíľu budú hotové.


  • mama3chlapov, 21. júla 2012 o 14:57
    Milá @sovka62 , dnes som robila prvýkrát v živote vlastné parené buchty podľa Vášho receptu. Manžel si "rozkázal" , tak aj pomáhal a boli výborné - deti až guče za ušami. Podarili sa nám a mám radosť. Pár šlo aj do mrazničky na horšie časy :o) Pripomína mi to tiež moju starkú, ktorej sa nikdy nelenilo urobiť nám cez prázdniny buchty. Starká ako aj Vy ich mala vždy ako jednu, to ja nie. Musela som poskúšať viacero veľkostí pohára na vykrajovanie, množstva plnky, aby sa mi podarilo aj naplniť bohato, aj aby nevytiekli. Lebo niektoré mi povytekali, ale to neubralo na chuti. Chcela som ich poctivo naplniť, nie len tak postrašiť ako sú kupované. Prosím Vás preto ešte o radu, ako ich plníte a vykrajujete? Na to má asi každá gazdiná iný gríf... V postupe to nie je a možno je to zodpovedané niekde v tom množstve komentárov hore, ale z časového dôvodu nie je v mojich silách všetky lúskať. To je záľaha ohlasov, recept má naozaj úspech! Preto som si ho aj vybrala. Ďakujem za recept aj radu. A snáď sa niekedy odhodlám aj na pečené buchty.


  • sovka62, 21. júla 2012 o 17:09
    @mama3chlapov , ja ich nevykrajujem pohárom. Cesto len rozvaľkám na doske a pokrájam radielkom na približne rovnaké štvorce. Na každý štvorec položím statočnú polievkovú lyžicu lekváru-džemu, svojho domáceho, lebo musí byť hustý, aby nevytekal, spojím najprv rohy a potom aj boky, dobre uzavriem a tou časťou, kde som ich spájala položím na pomúčenú dosku. A potom už len na parák.


  • mama3chlapov, 21. júla 2012 o 20:48
    Sovka ďakujem za radu. Manžel mi pomáhal a ukazoval, ako to jeho mama robí, že vykrajuje pohárom. Tak sme to tak skúšali. Fakt je, že sme plnili aj nutelou, aj džemom hustým - tie šli super, aj redším jahodovým - lebo také chcel syn, aj priamo ríbezľami zo záhradky - také chcel manžel. A tie redšie plnky sa horšie plnili. Skúsim niekedy aj ako Vy na štvorce, či to bude lepšie. Ale ako som písala, boli fantastické, niekedy sa pokúsim takto aj knedľu urobiť. Dobrú noc, teším sa na Vaše recepty.


  • emmatessdad, 21. júla 2012 o 21:52
    dnes idem robiť Vaše parené buchty, bože čo dnes? čo to píšem, zajtra :-). Dnes už je noc. :-)
    Parené buchty som nikdy nerobila, moja mamka nemala až taký vzťah ku kuchyni ako ja (niežeby nevarila, len toľko nepiekla), stará mama ani babka ma to nenaučili a tak sa musím samoučiť a trápiť.
    Lenže keď vidím jedno z mojich detí tlačiť sa buchtami zo supermarketu, moje sebavedomie matky pluku utržuje veľké rany - tak hold s parákom či bez paráku ale zajtra idem nato.
    Určite dám vedieť ako som dopadla.


  • sovka62, 22. júla 2012 o 08:51
    @emmatessdad , ak sa tlačia kúpenými buchtami, tak tieto zamies radšej z dvoch dávok, lebo im nebude stačiť. Je to naozaj iná chuť, už aj preto, že im na tanier naložíš, čerstvé, ešte teplé. Také sú najlepšie. A ak by ti vystali a budeš ich zohrievať, daj ich opäť na ten parák, tak sa zohrejú najlepšie a budú ako čerstvé.


  • womanka, 25. júla 2012 o 13:13
    nuž....spravila som z dvojitej dávky, nech si môžme aj do mrazáka odložiť...ale i tam vydržali len dva dni :D tak nabudúce asi musím dve dvojité :) a už som prišla na to, prečo sa tieto buchty u nás tratia rýchlosťou svetla....moja polovička je Trnavčan :D


  • sovka62, 25. júla 2012 o 16:00
    No vidíš ho, Trnavčana? Ale hlavne, že mu chutí, najedený chlap je spokojný chlap, nie nadarmo sa hovorí, že láska ide cez žalúdok.


  • baruuuvka, 3. augusta 2012 o 15:16
    dakujem za recept..spravila som z kila a len sa po nich zaprasilo...strasne dobra plnka su cierne ribizle s cukrom a tvarohom...porpipade z vanilkovim cukrom ;-)


  • emmatessdad, 3. augusta 2012 o 15:20
    @sovka62
    tak robila som Tvoje parene buchty, najprv z jednej davky ale ked som videla malo cesta, hned som to zdvojnasobila. Urobila som ich 24 ks a moja 12 rocna dcera, ktora meria 160 cm a vazi 40 kg lebo je velmi malo, ziadne ovocie a skoro ziadnu zeleninu tych buchier zjedla 16 ks. Prvy den 12 a druhy den z mrazaku vyberala jednu po druhej a zjedla dalsie 4. Ostatne si rozchytali zvysni clenovia rodiny. SU VYBORNE. Dakujem za receptik.


  • sovka62, 3. augusta 2012 o 19:34
    Haha, @ematessdad , ak tvoja dcéra bude takto pokračovať, vykŕmi sa na moje kilá. Žartujem, som veľmi rada, že vám chutilo.
    @baruuuvka , naše čierne e červené ríbezle vzali skazu, celkom vyschli, neviem či ich porazilo, či čo.Tak o takej plnke môžem len snívať.


  • cathushka, 21. augusta 2012 o 09:57
    su uplne uzasne, toto bol moj druhy pokus s parenymi buchtami, prvy bol pred dvomi rokmi. vysli aj tie ale neverila som ze niekedy urobim take nadychane buchty ako by som chcela. Dnes sa zadarilo. Dakujem! a tento recept asi vyskusam aj na parenu knedlu.


  • sovka62, 21. augusta 2012 o 16:24
    Veru aj knedľa na pare je z tohto cesta neuveriteľne dobrá, mám len jeden problém, vždy keď varím pre nás dvoch, mienim spraviť jednu, nanajvýš dve menšie, ale vždy sú z toho najmenej tri, štyri. Ja sa už asi nenaučím variť menšie množstvá, skrátka mám v oku mieru pre šesť ľudí. Nuž nech, veď v mrazničke sa dočkajú svojho času.


  • angelika73, 8. septembra 2012 o 15:28
    sú perfektné, robila som ich prvýkrát a určite nie posledný, ďakujem za recept sovka :-)


  • sovka62, 9. septembra 2012 o 10:23
    Nemáš za čo, nech sa ti daria aj všetky ďalšie.


  • naduska129, 3. októbra 2012 o 09:11
    juuuuj sovka, až mi slzička vybehla, vďaka nie len za recept, ale aj za krásne spomienky... také vynikajúce buchty som nepapala asi 20 rokov, moja babinka mi ich robievala tak často ako som len chcela..... velmi som ju lubila a lubim aj ked uz medzi nami neni veeelmi dlho, takze este raz sovka velka vdaka :-)


  • sovka62, 5. októbra 2012 o 11:06
    Aj naše deti spomínajú na parené buchty, ktoré im robila moja mama a tvrdia, že tie jej boli lepšie ako moje. Márna sláva, babičky to vedia najlepšie.


  • iva63, 9. novembra 2012 o 11:37
    milá sovka, uplynul dlhy čas odkedy si sem vložila tento recept...priznám sa ti, že som ho videla este minule leto, ale nejako som mu nevenovala pozornosť, pretože som vedela, že mám svoj vlastný, ktorý sa dedil v našej rodine-:)...ale ked som sa u teba dočitala o tých parených pečených buchtách - tak to bol pre mňa ako blesk z jasného neba, lebo som sa vrátila do doby môjho detstva, ked moja babička a aj moja mamina mali ten kastrol, ako spomínaš a tiež tam piekli buchty...to bola fantázia...roky prešli, ja rada pečiem aj varím, som samostatná jednotka-:) ale, nikdy som sa nepustila do tych pečených buchiet, lebo som bola vtedy dieťa a nejako mi to vyfuklo z hlavy....až tebe sa to podarilo, že si uplne oživila moje spomienky...už rok robím buchty podla tvojho receptu a jasnačka, že neparím pod vandlíkom, ale pečiem v kastrole ako opisuješ Ty...v mojom vzácnom zošite so starými rodinnými receptami sa teraz nachadza jeden, ktorý nenesie meno "naše parené buchty" a čestné miesto ma pri ňom aj recept "sovkine pečené-parené buchty"...a je to veľká mňamka...moja rodina ti ďakuje-:)))


  • sovka62, 9. novembra 2012 o 13:44
    No vidíš, stačí pripomenúť a chuť detstva sa vráti. Tiež robievam veľa receptov, ktoré si pamätám z detstva, dokonca aj také, ktoré mi kedysi nechutili a dnes sa ich neviem dojesť.
    Teším sa, že sa ti daria, ja ich budem robiť na budúci týždeň aj parená aj v kastróli. Dnes som si kúpila domácu bravčovú masť. s tou sú najlepšie.


  • sovka62, 9. novembra 2012 o 13:44
    No vidíš, stačí pripomenúť a chuť detstva sa vráti. Tiež robievam veľa receptov, ktoré si pamätám z detstva, dokonca aj také, ktoré mi kedysi nechutili a dnes sa ich neviem dojesť.
    Teším sa, že sa ti daria, ja ich budem robiť na budúci týždeň aj parená aj v kastróli. Dnes som si kúpila domácu bravčovú masť. s tou sú najlepšie.


  • iva63, 9. novembra 2012 o 14:20
    súhlasím s tebou-:)to som zabudla napísať,že aj ja ich pečiem tiež na domacej masti...teda kupim slaninu, vytopím a mám aj škvarky do pagáčov a masť do kysnutého cesta...-:)


  • pn, 5. februára 2013 o 19:35
    mnaaam!!!!!!!!!!v piatok si spravim na obed!!!!!!!!!!!!!!!


  • meda, 6. februára 2013 o 09:38
    Źeny nepochopím čo viete toľko kecať o parených buchtách!
    Už ma na ne aj chuť prešla....


  • sovka62, 6. februára 2013 o 16:15
    @meda , kedysi by som to ani ja nechápala, parené buchty som vyslovene nemala rada (a ty asi tiež nemáš). Ale nielen časy, aj chute sa menia. Možno sa raz nadchneš aj ty.


  • meda, 6. februára 2013 o 21:36
    Môže byť, že na tie pečené - parené! Dám vedieť a na dnes už dobrú noc a zajtra ráno hajde variť!


  • staryfero50, 19. februára 2013 o 17:34
    vyskúšal som buchtičky podľa tohto receptu,sú ozaj vynikajúce.Len tá doba parenia mi nejak nesedela.7 min. mi bolo málo , boli ešte surové,paril som ich až 25 min.Tak ako kysnutú knedľu.Parím ich na plátne ,ako to robievala moja mama.


  • sovka62, 20. februára 2013 o 07:03
    Máš pravdu, tá doba parenia sa musí overiť. Preto som napísala, že treba skúsiť špajľou. Záleží na tom, aká veľká je buchta, aká teplota je pod hrncom....
    Hlavné je, že sa podarili a že chutili.


  • staryfero50, 20. februára 2013 o 08:02
    Podarili sa veru.Predtým som sa veľmi nekamarátil s cestom.Ale odkedy som sa stal " Varecháčom " a našiel som tu fajné recepty,púšťam sa do domácich knedlí,buchiet ,langošov a podobných cestovinových jedál.Zatiaľ sa mi darí ,aj rodinka je spokojná s mojou prácou kuchára.Ale je pravda ,že všetko treba najprv vyskúšať a prispôsobiť na svoje domáce podmienky .Ešte musím nájsť nejaký dobrý recept na domáce rezance a môžem sa poobzerať o mieste pomocného kuchára.


  • havino, 20. februára 2013 o 08:19
    @staryfero , spolahlivý recept si si vybral od @sovka na parené buchty a tu máš spolahlivý recept na rezance, tiež od skúsenej varešky @jerica » varecha.pravda.sk/recepty/rezance-do-nedelnej-slepacej-po...


  • havino, 20. februára 2013 o 08:19
    @staryfero , spolahlivý recept si si vybral od @sovka na parené buchty a tu máš spolahlivý recept na rezance, tiež od skúsenej varešky @jerica » varecha.pravda.sk/recepty/rezance-do-nedelnej-slepacej-po...


  • staryfero50, 20. februára 2013 o 13:31
    @havino ..ďakujem pekne...


  • jankaaa, 28. februára 2013 o 14:21
    mozem sa opytat v tom recepte pod cislom jedna,je pisana č.l.muky?nemyslite tym sol?


  • violeta, 28. februára 2013 o 15:03
    @jankaaa , je to spravne, to je na kvasok, tou solou by si to pokazila, ta sa zmiesa s mukou. mozem ta ubezpecit, ze tento rcp je perfektny, dodrz postup a rady, ja som vzdy robila od oka, ale suroviny rovnake, pani@sovka , si dala namahu a odmerala to aj s presnym navodom:-D


  • sovka62, 28. februára 2013 o 15:33
    @jankaaa , @violeta odpovedal úplne presne. Je to múka. Do kvásku síce nie je nevyhnutná, ale ja ju zvyknem pridať, kvások sa potom veľmi pekne dvíha a tak sa mi to páči.
    A už len napíšem, že droždie a soľ nesmú prísť nikdy do priameho kontaktu, droždie by nevykyslo.


  • marianna76, 18. marca 2013 o 13:02
    íha... krásne sú... ale hlavne sa mi najviac zapáčilo, že z troch dávok... hm, hm ... to je fajn ... tiež robievam a možno vyskúšam aj váš recept...


  • sovka62, 18. marca 2013 o 19:54
    Nech sa páči, veď na to tam je.


  • marianna76, 26. marca 2013 o 09:09
    @sovka62 moc, moc ďakujem... mám rada takéto presné recepty... už som včera robila, sú super, ale to isto viete... chcela som Vám pekne poďakovať... a práve sa chystám robiť zas i dnes... a z dvojitej dávky. Dík...


  • sovka62, 26. marca 2013 o 16:03
    @marianka , pochvala od takej šikovnej gazdinky naozaj poteší. A je to skvelé, ja robím podľa tvojich receptov, ty podľa mojich. nech žije Varecha!


  • veresvaran, 17. apríla 2013 o 18:35
    spravil som dnes mojej polovičke a chutilo. dik za recept. pozeral som tvoje ang. zemiaky, chcel by som spravit u nasich s roastbeefom na nedelny obed. palec hore! , dam vediet ako som dopadol.


  • sovka62, 17. apríla 2013 o 19:22
    @veresvaran (správne tipujem, že toť ľa neďaleko z Červeníka?), som rada, že si sa polovičke zavďačil. Veru, aj mne by ich niekto mohol navariť, práve teraz mám toľko práce, že ak nestihnem navariť ráno medzi 5.00 a 7.30, nemám šancu.
    Ak k pečených zemiakom spravíš aj yorkshireský puding (čo s pudingom, ako ho poznáme my nemá nič spoločné), budeš mať kompletný anglický nedeľný obed a rodina ťa bude nosiť na rukách.


  • milo60, 16. októbra 2013 o 14:10
    Paní @sovka62 - já jsem před časem na FB klikl na nějaký recept s "buchtami na pare", protože doma vaříme klasické české ve vodě nebo kupujeme polotovar a já chtěl takové, jaké dělala moje maminka... velký hrnec, plátýnko a udělané na paře. A vlastně díky těm buchtám jsem se zaregistroval na Vareche. Už jsem vyzkoušel nějaké ty recepty z Varechy a dopadlo to perfektně. Ty fotorecepty a popisy jsou super, hlavně pro totálně nezkušené kulináře.
    Na tento Váš recept koukám asi přes měsíc... ale to kynuté těsto... to kynuté těsto... Z toho jsem měl hrůzu! Ale, když už dokážu upéci domácí chlebík, proč neudělat buchty na paře? Teď už jsem si všechno připravil a čekám, až mi vyběhne kvásek... není cesty zpět. Přeci to nebudu vyhazovat. Jdu do toho! Pak dám vědět, jak to dopadlo.... :-)


  • sovka62, 16. októbra 2013 o 16:16
    Určite to dopadlo dobre, ak by náhodou malá chybička, tréning robí majstra, nabudúce určite také ako od mamičky.


  • milo60, 17. októbra 2013 o 01:13
    Paní @sovka62 - "Bóóóóže, ty to vidíš! Do čeho jsem se to zase pustil?" - říkal jsem si v duchu, když jsem zadělal těsto a koukal, jak málo ho mám v misce, jak se mi lepí na ruce a ne a ne se ho zbavit. Nakonec jsem neustále nakukoval do Vašeho receptu a pokračoval v přípravě. Když jsem těsto rozválel a nařezal, divil jsem se, jak to, že paní @sovka62 z toho měla jenom 12 buchet, když já udělal 28 čtverečků s povidly (slivkovým lekvárom) a ještě mi těsto zbylo....? No to jsem hodně brzy pochopil, když jsem to začal "lepit" a tvarovat do podoby buchet a místo buchet jsem najednou měl jenom buchtičky, velké jako švestky... :-(( .... Nuž co, tak jsem ze zbylého těsta udělal 4 poctivé buchty a jal se to všechno vařit. Na paře a na plátýnku. No, nakonec to skutečně dopadlo dobře, protože "švestičky" nabobtnaly a ani povidla z nich nevytekla. Myslím si, že jsem to zvládl (i mamička by měla radost, hlavně z těch posledních 4 velkých), i rodina si pochutnala a pro příště vím, že z té dávky jich má být 12 a ne 28 kusů. (Povede-li se mi, vložím sem i foto.) Děkuji Vám za podrobný recept. ......
    A ještě bych se zeptal... daly by se ty buchty naplnit i tvarohem (hrudkou) nebo nastrouhat tvrdý tvaroh na strouhání a použit ho jako náplň? (Popřípadě tvaroh smíchány s cukrem a žloutkem?)





  • sovka62, 17. októbra 2013 o 06:25
    @milo60 , blahoželám. Vyzerajú tak ako majú a chutili, takže dielo sa vydarilo. Myslím, že by sa dali plniť aj tvarohom (ale asi by som do neho pridala za polievkovú lyžicu vanilkového krému Olé, aby náplň nebola riedka a nevytekala), ale vyskúšané to nemám. Ja plním len lekvárom, alebo kúskami čokolády. Ak máte radi tvaroh, možno by stačilo použiť ho na posypanie hotových buchiet.


  • methi, 17. októbra 2013 o 06:28
    Parene buchty podla @sovky su najsam. Ine ani nerobim.


  • milo60, 17. októbra 2013 o 19:15
    Osmadvacet švestiček... :-)
    » 2i.cz/40e6a78d5e...


  • sovka62, 17. októbra 2013 o 19:57
    Nič to za to, iste sa zjedli aj tie, aspoň boli viac osypané kakaom a cukrom.


  • danielas, 17. októbra 2013 o 20:12
    Výborný recept, tiež robievam už len tieto tvoje @sovka. Vnuci aj manžel sa ich nevedia dojesť.


  • sovka62, 18. októbra 2013 o 06:51
    Veľmi pekne vám ďakujem. Vaše komentáre sú pre mňa odmenou za to, že som vážila, merala, fotografovala, veď to poznáte, všetci ktorí pridávate recepty. Keď začnú chodiť komentáre o tom, ako sa podľa receptu darí a a ako chutí, že sa vydarilo i takým, ktorí skúšali po prvý raz, je to veľká radosť. Veď presne na toto máme Varechu, aby sme sa učili jeden od druhého.


  • rela, 18. októbra 2013 o 10:10
    @sovka , vidím že Tvoje parené buchty sú stále v kurze. Tiež ich už dlhšiu dobu robím podľa tohoto receptu a daria sa mi perfektne. Dcéra má parný hrniec a to je skutočná paráda. Na jednu várku urobím 21 krásne nadýchaných "loptičiek". Keď som na návšteve u dcéry tak ich musím robiť minimálne raz za týždeň. Ďakujem :-)


  • sovka62, 18. októbra 2013 o 11:09
    Nemáš za čo, teším sa, že sa daria.


  • jozka2, 23. decembra 2013 o 02:57
    dievcata,skuste ich naplnit cernicovym lekvarom,najradsej varenym doma ten nema kostky a posypat makom alebo kakaom samozrejme aj maslom poliat ,dobrota nad dobroty.


  • sovka62, 23. decembra 2013 o 07:02
    @jozka a ako varíš domáci černicový lekvár. Nemáš recept. V niektorých rokoch býva okolo našej chalupy černíc a černíc, ľudia chodia s vedrami. Skúšala som ich zavariť, nikto mi to nejedol, ostali mäkké, akurát tie zrnká boli furt ako kamene. Tak som to povylievala a černice jeme len čerstvé. Ale lekvár by som minula, len neviem ako ho uvariť.


  • rosemari, 11. februára 2014 o 21:20
    po 1x v živote som robila sama buchty a su vyborné už nikdy viac z obchodu dakujem za recept


  • sovka62, 12. februára 2014 o 06:41
    Blahoželám, verím, že sa podaria už vždy.


  • marika21, 26. marca 2014 o 21:32
    Sovka černice sa musia odšťaviť, alebo je na to mlynček ručný, ktorý má sitko. Husté ide rovno von a šťava bokom dolu vyteká do nádoby. Druhá varianta rozvariť černice, prepasírovať cez husté sitko , v sitku zostanu zrnká a prepasírovaná šťava sa uvarí s cukrom, alebo použiť želírovací . S tým je to rýchlo hotové.


  • sovka62, 27. marca 2014 o 06:17
    @marika21 , ďakujem. Ak sa tohoto roku urodia, vyskúšam.


  • kukulienka71, 10. apríla 2014 o 16:41
    Dnes som dcéru z Bratislavy čakala s tvojimi parenými buchtami,má ich veľmi rada.Ja som zvykla robiť cesto od oka,mala som buchty hebučké,ale iba prvé boli pekné,ostatné sa mi vždy scvrkli:-) Až teraz tieto tvoje,@sovka62 ,sa mi do poslednej krásne podarili,nafúknuté,chutnučké,proste božské!! Už len podľa teba budem robiť,ruky ti bozkávam!!



  • sovka62, 10. apríla 2014 o 16:47
    Zlato moje, načo ruky bozkávať! Mne stačí tá radosť, ktorá mma zaplavila, keď som si prečítala, že sa ti podarili a že chutili. To je najväčšia odmena.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Dnes kompóty.
Zaváracia sezóna je v plnom prúde. Tak poďme na to.

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist