Sviečková na smotane

Autor receptu: hanee

Nieje dnes ideálne počasie na varenie a prikurovanie si v kuchyni, ale konečne som na Slovensku, tak dobieham všetko čo som nemohla variť v Egypte a zároveň otváram "gastronomické obzory" môjmu manželovy. Spokojne konštatujem, že sviečková ho očarila .o)

8
porcií
20 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Sviečkovú som nevarila 15 rokov. Určite je tu mnoho skvelých receptov na toto úúúúúžasne jedlo, ale ja som taká šťastná že sa mi tak skvele vydarilo, že som sa musela "pochváliť" .o)
  2. Hovädzie je náročné /časovo/ na varenie, preto ak natrafíte na mladeho býčka, neváhajte .o)) Mäso v celku, umyjeme, odblaníme, osušíme.
  3. Mrkvu, petržlen, zeler, očistíme, umyjeme, nakrajame na kolieska. Cibulu osupeme, umyjeme, nakrajame na kocky.
  4. Do hrnca dame olej, na nom oprazime cibulku. Zo vsetkych stran poopekame masko v celku. Ked je zatiahnute, vyberieme ho. Na cibulke oprazime par sekund mletu cervenu papriku, pridame nakrajanu zeleninku, tiez chvilku poopekame, pridame borievky, bobkovy list, osolime, okorenime, pridame masko, zalejeme vriacou vodou a nechame dusit. Nemam kuchtu, tak som masko dusila asi tri hodiny.
  5. Ked je masko makke, vyberieme ho z hrnca. Vylovime, bobkove listy a borievky. Ponorným mixerom pomixuje uz aj tak viacmenej rozvarenu zeleninku. Pridala som asi lyzicu krystaloveho cukru, smotanu aj slahacku zamiesala a cakala na prevretie. Zatiam som masko nakrajala na platky a ked omacka zovrela, vypla som ohen a masko dala naspat do omacky aby neoschlo.
  6. Snažila som sa nedávať vela oleja a aj smotany som pouzila s čo najnižším obsahom tuku, nech sa na mna moc moj pankreas nehneva. Velmi som si pochutila, verim, ze bez zdravotnych nasledkov. Raz do roka treba aj zhresit ... Knedlu som sa zatial neodvazila robit doma, ale rano som si na Mileticke jednu fantasticku zakupila .o)