Sušienky zo špaldovej múky

glosterka - fotkaglosterka, 9. februára 2011
Sušienky zo špaldovej múky
Foto: glosterka

Recept na ľahučké chrumkavé domáce sušienky zo špaldovej múky.

66-70
porcií
10 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
50 g
1 ks
1  ks, celé
200 g
100 g
1 ks
1 PL
Čokoládová poleva:
50 g
50 g




Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo s hnedým cukrom a vanilkovým cukrom miešame el.šľahačom cca 2-3 minúty. Kryštáliky cukru v mase môžu zostať, cukor sa pri pečení nielenže rozpustí, ale dodá sušienkám zaujímavú chrumkavú chuť. ;-) Pridáme vajce, pomaly zašľahávame a postupne pridávame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Pomaly vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na polovicu. Do druhej polovice dobre vmiešame kakao.

  2. 2

    Z cesta tvarujeme guľky vo veľkosti vlašského orecha. Ukladáme ich ďalej od seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Stlačíme ich vidličkou na placku.

  3. 3

    Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 180°C 15-20 minút do zlatista.

  4. 4

    Po vychladnutí ich ozdobíme alebo oblejeme čokoládovou polevou. Dobrú chuť. :-)

    Sušienky zo špaldovej múky - obrázok 4
  5. 5

    Tip pre diabetikov: Sušienky si môžme pripraviť aj na dia spôsob. Namiesto cukru a vanilkového cukru dáme dia sladidlo, napr. 25 g FAN sladidla 4:1. A na zdobenie sušienok použijeme: 80 g dia horkej čokolády.

Diskusia k receptu

frezia68
Dávno som Ťa tu nevidela(alebo som nepozorná? ) ale sušienky sa mi páčia a vyskúšam asi bez polevy :-)
janetteb
zaujimavé,len včera som hladala receptík zo spaldovej múky...pomohla si..dakujem :-DD
glosterka
@frezia68 , je to možné...:-) ...pár dní som nebola na vareche. :-) Dnes doháňam a pridávam nejaké receptíky. A tie sušienky môžu byť kľudne bez polevy. :-)
sovka62
Zo špaldovej múky som ešte nepiekla. Raz u nás na jarmoku predávali pečivo z nej a bolo s medom, teda super zdravé, neviem kde bola chyba, ale bolo to ťažké, akési zbité dokopy a nie veľmi chutné. Ale tie tvoje na obrázku vyzerajú úplne inak, až sa mi slinky zbiehajú, tak pohľadám tú múku a vyskúšam.
evanaaa
Múku špaldovú mám, práve som sa chcela spýtať, či tam musí ísť len hnedý cukor, no ty si aj mne odpovedala, dík. A mám dojem, že tieto keksíky si mi raz poradila, alebo to bol niekto iný, neviem, možno aj rcp bol podobný.
glosterka
@sovka62 , tieto sušienky sú ľahučké, jemné, lahodné a chrumkavé. Cesto je fajn, nie je ťažké a výborne sa s ním pracuje. Z tejto dávky mi vyšlo 66 ks, čo je 550 g... Pekná dávka maškrtiek. :-) A zdravých!
glosterka
Milá @evanaaa , ja som dávala hnedý cukor tak podľa chuti (a je to aj akurát také jemnučké) a ty si už daj dia sladidlo. Sú mňamkavé. :-)
glosterka
@cica , ďakujem za pochvalu. :-) Minulý týždeň som si kúpila také bio sušienky a boli dosť drahé... Tak som si skúsila upiecť domáce a tieto sa veru oplatí spraviť! Je ich dosť. Dala som ich do uzatvárateľnej dózičky a každý deň ich po troške vyhrýzam. :-)
janger
Este som zo spaldovej muky nepiekla. Susienky vyzeraju dobre! Vyskusam :-)!
martamm
Som zatazena na racio recepty a tento urcite vyskusam, dakujem
zofos
včera som urobil sušienky,ale bol som tak nažhavený že som postup nedodržal a musel som ho upraviť.Jednoducho som všetko spracoval hnetačom a vznikol iba jeden problém, cesto bolo stále riedke a musel som pridať viac špaldovej múky.napriek tomu sa mi sušienky podarili vylepšenie doporučujem pridať do cesta kúsky čokolády.
glosterka
Zofos, to ma mrzí. Múku sa už zamiešava vareškou... Pravdepodobne si prehrial tuk a cesto tak nemalo správnu konzistenciu. Cesto je inak zaujímavé, také mäkké a polotuhé... a výborne sa s ním pracuje.
martamm
Susienky som robila s tym, ze tuku som dala len polovicne mnozstvo, ale bolo treba pridat este jedno vajicko, inak bolo dost tuhe. Vysledok vyborny... Nepolievala som cokoladou, aby boli menej kaloricke, inak s tou nasekanou cokoladou dobry napad, budu luxusnejsie, dam silne horku, nad 70 %. Recept je ako zaklad super a clovek si ho moze este vylepsit roznymi prisadami, ako orechy, semienka....
glosterka
Ja som s cestom nemala žiadny problém. Nebolo dosť tuhé, ale také polomäkké ako na slivkové gule. Mimochodom, cesto sa vo vnútri zaujímavo lístkuje... Má zaujímavú konzistenciu. :-) A stále sú chrumkavé!!! Čo je úúúžasnééé! Piekla som ich pred týždňom a stále sú ako čerstvé.
glosterka
@martamm , cesto bolo dosť tuhé, pretože si nedodržala presné množstvo surovín. Kebyže neuberieš tuk, bolo by to ok. Toho tuku tam na takéto množstvo múky nie je veľa a sušienky nie sú vôbec mastné. Sú pekne nadýchané - rástu počas pečenia. Mne sa toto cesto páči, pretože tam ide len 1 vajko... a keď sa to všetko zamieša, je to paráda - hlavne tá zaujímavá konzistencia... a výsledok je mňamkavý... a hlavne chrumkavý :-)) Tak všetkým do schrumkavenia!!! ;-)
glosterka
Ahojko @tornadolue ! Tieto sušienky sú mňamkavé tiež. Chystám sa sem pridať do tretice ďalšie špaldo-šušienky, aby tým dvom receptom nebolo smutno. :-)
Ďakujem za zaujímavý odkaz. ;-)
tornadolue
@glosterka ... pokračujem vo vegetariánskej konverzácii na tomto mieste: ja si napamätám, či som svojej sliepke dala meno...volala som ju moja biela sliepočka :)
A ak by si mala nejakú vege otázku, pokojne mi napíš na adresu tornadolue79@gmail.com Kopec informácií aj receptov vyhľadávam na zahraničných stránkach, ale musím povedať, že najlepšie sušienky som našla práve u teba. A po tom, čo som si na tvojej stránke prečítala, že v kupovanom lístkovom ceste je mliečna bielkovina, sa mu vyhýbam, musím skúsiť domáce.
glosterka
Milá @tornadolue , ďakujem za emailovu adresu. :-) Ďakujem za pochvalu sušienok. :-) Som rada, že Ti chutia. Tá mliečna bielkovina môže byť všelikde naprplaná... Niekedy sa čudujem, kde všade je. Kupujem preto len tie najnevyhnutnejšie a základné veci a pečiem si radšej doma. Tam viem čo si dám... Dovidenia v emaili. ;-)
accla
Práve dnes som tieto sušienky vyskúšala a musím konštatovať, že boli famózne. Aj našim drobcom veeeľmi chutili. Bola to moja premiéra so špaldovou múkou a rozhodne idem hľadať ďalšie recepty, kde ju môžem využiť. Ďakujem za receptík :)
3sandra3
tiež mám doma špaldovú múku, tak tieto sušienky vyskúšam... verím, že sú famózne.
glosterka
Ahoj @accla , som rada, že vám pochutili s deťúrencami tieto sušienky :-). Blahoželám Ti k premiére špaldovej múky! Ja som na Vianoce robila z obyčajnej špaldovky linecké sušienky a boli lepšie ako z hladkej múky 00!!! ;-) Prajem Ti veselé a zdravé maškrtenie.
glosterka
@3sandra3 , je to mňamka. Dávno som tieto nemala a nabudúce si ich spravím, ale bez polohrubej múky, lebo pšeničnú múku moje črievka netolerujú... Takže tam kde má ísť polohrubá múka, dám tetu špaldičku. Prajem Ti, aby sa Ti vydarili ;-).
3sandra3
mňam, mňam,,, dnes som tieto sušienky piekla,,, veľmi sa mi recept páči a budem ich piecť častejšie... sú výborné,,,
3sandra3
dnes som ich opäť robila, pridala som aj sušené brusnice,,, sušienky sú výborné, beriem si ich na cestu na dovolenku :-))
glosterka
@3sandra3 , to ma veľmi teší, že chutili a že si ich berieš aj na dovolenku :-). A so sušenými brusnicami sú určite fajn - tiež som skúšala. Prepáč, že píšem až teraz - som seknutá...:-( Prajem Ti krásnu dovolenku!
sany11
Prave ich peciem,som zvedava na vysledok,s cestom sa pracovalo velmi dobre,a uz to tu aj rozvoniava.
sany11
Hotovo upecene,ja som ich piekla 10 minut a boli hotove,inac by zhoreli.vdaka za recept su výborné.nabuduce spravim skoricove a zakazdym môzu byt iné.
glosterka
@sany11 , som rada, že sa Ti sušienky vydarili a že Ti chutia :-). Samozrejme recept sa dá obmieňať podľa chuti a možností...;-) Inak v tomto recepte sa dá polohrubá múka nahradiť celozrnnou špaldovkou (dá sa kúpiťaj polohrubá) a tak máme čisto špaldové sušienky a zdravšie ;-). Ja už hladkú múku pšeničnú vôbec nepoužívam.
Prajem veselé a zdravé maškrtenie :-).