Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 11. augusta 2015
Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept)
Foto: danja301

Sušené paradajky sú obľúbeným receptom každého letného obdobia. Väčšina gazdiniek pracne nachádza miesto v chladničke , kde ich uskladňuje , kým sa nezjedia. Zobraziť celý popisSušené paradajky sú obľúbeným receptom každého letného obdobia. Väčšina gazdiniek pracne nachádza miesto v chladničke , kde ich uskladňuje , kým sa nezjedia. Ja ich roky sterilizujem a bola som prekvapená , koľko málo resp. skoro nik nemá túto skúsenosť .Tu je teda moja.

240 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Používam mäsitý druh paradajok ,ktorý má viac dužiny a tá ostáva aj po vysušení a vytvára svojou chuťou aj konzistenciou celé čaro receptu.

    Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Množstvo závisí od dozrievania v záhrade , ale podľa môjho odhadu sú to asi 3 kg .

    Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Paradajky umyjeme a nakrájame. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie šupkou dole. Osolíme.pridáme cukor ,posypeme sušenou bazalkou a oreganom,pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme do rúry ,ktorú vyhrejeme na 150.st. Rúru nesmieme zatvoriť úplne ,ale do dvierok dáme drevenú varechu tak ,aby bola pootvorená asi 15cm.

    Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ukladanie by malo vyzerať asi takto.

    Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po dvoch hodinách vyzerajú takto. My sušíme ešte asi 2 hodiny.

    Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatiaľ si pripravíme cesnak ,bazalku a fľaštičky.

    Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 2 hodinách , závisí od rúry , máme takéto množstvo paradajok s konzistenciou akú vidno na obrázku.

    Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vrstvíme do fľaštičiek s cesnakom a čerstvou bazalkou. Ak je potrebné , pridáme soľ.

    Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Množstvo paradajok nám stačilo na 3 takéto fľaštičky. Dolejeme olivový olej , ale nie úplne po povrch ,lebo ak sa dostane pri sterilizácii medzi vrchnák a sklo , fľaštička sa hermeticky neuzavrie. Odporúčam viečka a vrch fľaštičiek poriadne do sucha povytierať.

    Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rúru vyhrejeme na 200 st. Fľaštičky položíme na na pekáč , do ktorého nalejeme asi 2-3 cm vody pre prípad , že na nich zabudnete a trocha oleja vytečie. Doba sterilizácie je len do momentu , kedy spozorujete , že olej vo vnútri začína bublinkovať. Rúru vypneme a necháme tam paradajky až do úplného vychladnutia napr. do rána.

    Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

jarunka
Mas ich krasne, to sa z nich bude varit, ja ich vela pouzivam hlavne v cestovinovych jedlach.
iwer
...vyzerajú veľmi pekne...ja ich suším v sušičke, pridávam do pohárov aj slnečnicové semienka alebo nesolené arašidy...
zdezda
: -) mas ich perfis, no ja vyuzivam toto nenormalne teplo a susim ich na slniecku
1x vini55
vini55
Robíme obdobne a všetkým "sušičom" vrele odporúčam rajčiny San Mazarino, skrátite čas sušenia /obsahujú menej vody a viac dužiny/ a aj chuťovo sú vynikajúce. Nie som žiaden expert, ale vyskúšali sme viaceré odrody a tieto sú /subjektívny pohľad / to pravé. A keďže začínam experimentovať idem skúsiť tento rok usušiť a udiť.... Uvidíme. Nech sa všetkým darí lepšie ako mne. Šťastlivo a trochu dažďa všetkým.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Krásne :-)
evanaaa
Aj ja by som využila tieto horúčavy na sušenie a nielen trochu ušetrila, ale sa aj vyhla vyhriatiu od sporáka - rúry, veď na tomto slnku sa aj praženica spraví :)
sracz
... vysoko gramotné a neskutoťne chutné! Pripravujem podobne a okrem varenia sú fajnan na čerstvom domácom chlebíku s maslom! Hviezdičkujem ba plno a želám ďalšie úspechy, milá @danja301 !!!
danja301
dakujem vam vsetkym za mile slova uznania a som rada ,ze napriek mnohym podobnym ,ta sterilizacia je je niecim inzm v tomto recepte a dufam,ze ju aj vyskusate a urcite oceníte v zime ked si otvoríte voňavú fľaštičku tohoto gurmánskeho skvostu- paradajky,bazalka a cesnak:)
danja301
dakujem vsetkym za motivujuce slova,dufam,ze ak ste moj recept skusali a stihli uz aj ochutnat, tak ste spokojni ....u nas s uz zacala konzumacia :) a dufam,ze sa mi podari ju ubrzdit,aby nieco ostalo aj na zimu:)
farbuska
Veľmi pekne ďakujem za tento recept. Tento rok som ho vyskúšala a paradajky podľa neho skvelé. Odporúčam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia