Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované fotorecept
Foto: danja301
Sušené paradajky sú obľúbeným receptom každého letného obdobia. Väčšina gazdiniek pracne nachádza miesto v chladničke , kde ich uskladňuje , kým sa nezjedia. Zobraziť celý popisSušené paradajky sú obľúbeným receptom každého letného obdobia. Väčšina gazdiniek pracne nachádza miesto v chladničke , kde ich uskladňuje , kým sa nezjedia. Ja ich roky sterilizujem a bola som prekvapená , koľko málo resp. skoro nik nemá túto skúsenosť .Tu je teda moja.
príprava
Postup
-
1
Používam mäsitý druh paradajok ,ktorý má viac dužiny a tá ostáva aj po vysušení a vytvára svojou chuťou aj konzistenciou celé čaro receptu.
-
2
Množstvo závisí od dozrievania v záhrade , ale podľa môjho odhadu sú to asi 3 kg .
-
3
Paradajky umyjeme a nakrájame. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie šupkou dole. Osolíme.pridáme cukor ,posypeme sušenou bazalkou a oreganom,pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme do rúry ,ktorú vyhrejeme na 150.st. Rúru nesmieme zatvoriť úplne ,ale do dvierok dáme drevenú varechu tak ,aby bola pootvorená asi 15cm.
-
4
Ukladanie by malo vyzerať asi takto.
-
5
Po dvoch hodinách vyzerajú takto. My sušíme ešte asi 2 hodiny.
-
6
Zatiaľ si pripravíme cesnak ,bazalku a fľaštičky.
-
7
Po 2 hodinách , závisí od rúry , máme takéto množstvo paradajok s konzistenciou akú vidno na obrázku.
-
8
Vrstvíme do fľaštičiek s cesnakom a čerstvou bazalkou. Ak je potrebné , pridáme soľ.
-
9
Množstvo paradajok nám stačilo na 3 takéto fľaštičky. Dolejeme olivový olej , ale nie úplne po povrch ,lebo ak sa dostane pri sterilizácii medzi vrchnák a sklo , fľaštička sa hermeticky neuzavrie. Odporúčam viečka a vrch fľaštičiek poriadne do sucha povytierať.
-
10
Rúru vyhrejeme na 200 st. Fľaštičky položíme na na pekáč , do ktorého nalejeme asi 2-3 cm vody pre prípad , že na nich zabudnete a trocha oleja vytečie. Doba sterilizácie je len do momentu , kedy spozorujete , že olej vo vnútri začína bublinkovať. Rúru vypneme a necháme tam paradajky až do úplného vychladnutia napr. do rána.
-
11
Dobrú chuť!
Diskusia k receptu