Foto: medovnicek
Realizáciu tohto receptu som mohla uskutočniť znovu a opäť vďaka mojej milej kolegynke Ági, ktorá trpezlivo prekladá z maďarčiny všetko čo objavím na maďarských Zobraziť celý popisRealizáciu tohto receptu som mohla uskutočniť znovu a opäť vďaka mojej milej kolegynke Ági, ktorá trpezlivo prekladá z maďarčiny všetko čo objavím na maďarských stránkach, pretože sa mi nesmierne ich recepty páčia, ale bohužiaľ maďarský jazyk je pre mňa jedna obrovská neznáma.
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
2 KL |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
200 ml vlažné |
|
1 KL |
|
20 g |
|
cca 150 ml vlažná |
|
Plnka: | |
20 g |
|
1 PL |
|
štipka |
|
|
|
|
|
250 g |
|
80 g strúhaný |
|
|
|
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a časť z celkového množstva vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny, vodu pridávame opatrne - podľa potreby a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré zakryjeme utierkou a v teple necháme cca 1 hodinu kysnúť.
-
2
Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Šunku zomelieme na jemno. V hrnci necháme rozpustiť maslo, za stáleho miešania pridáme múku, chvíľu miešame a vlejeme mlieko. Za stáleho miešania uvaríme hustý bešamel. Prisypeme do neho strúhaný syr a necháme vychladnúť. Potom pridáme ostatné suroviny a dôkladne premiešame.
-
3
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na rovnaké kúsky. Ja som robila z dvojnásobnej dávky a vyšlo mi ich 21 kúskov.
-
4
Zo všetkých kúskov vytvarujeme guľôčky, ktoré zakryté necháme ešte 10 minút kysnúť.
-
5
Potom každú guľôčku vyvaľkáme do kruhu a naplníme.
-
6
Znovu zabalíme do guľôčok
-
7
Naplnené guľôčky opatrne rozvaľkáme - dbáme na to, aby nám plnka nevytekala.
-
8
Na štyroch častiach ich radielkom narežeme.
-
9
Potom každú vzniknutú štvrtku ešte raz v strede narežeme.
-
10
Každé dva vedľa seba vzniknuté rezy vyvrátime a na spodku ich spojíme.
-
11
Prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a v strede posypeme strúhaným syrom
-
12
Upečieme vo vyhriatej rúre na 180 C.
1 *** :-)