Šunkové kvetiny - fotopostup
Autor receptu: medovnicek
Realizáciu tohto receptu som mohla uskutočniť znovu a opäť vďaka mojej milej kolegynke Ági, ktorá trpezlivo prekladá z maďarčiny všetko čo objavím na maďarských stránkach, pretože sa mi nesmierne ich recepty páčia, ale bohužiaľ maďarský jazyk je pre mňa jedna obrovská neznáma.
Postup
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a časť z celkového množstva vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny, vodu pridávame opatrne - podľa potreby a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré zakryjeme utierkou a v teple necháme cca 1 hodinu kysnúť.
- Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Šunku zomelieme na jemno. V hrnci necháme rozpustiť maslo, za stáleho miešania pridáme múku, chvíľu miešame a vlejeme mlieko. Za stáleho miešania uvaríme hustý bešamel. Prisypeme do neho strúhaný syr a necháme vychladnúť. Potom pridáme ostatné suroviny a dôkladne premiešame.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na rovnaké kúsky. Ja som robila z dvojnásobnej dávky a vyšlo mi ich 21 kúskov.
- Zo všetkých kúskov vytvarujeme guľôčky, ktoré zakryté necháme ešte 10 minút kysnúť.
- Potom každú guľôčku vyvaľkáme do kruhu a naplníme.
- Znovu zabalíme do guľôčok
- Naplnené guľôčky opatrne rozvaľkáme - dbáme na to, aby nám plnka nevytekala.
- Na štyroch častiach ich radielkom narežeme.
- Potom každú vzniknutú štvrtku ešte raz v strede narežeme.
- Každé dva vedľa seba vzniknuté rezy vyvrátime a na spodku ich spojíme.
- Prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a v strede posypeme strúhaným syrom
- Upečieme vo vyhriatej rúre na 180 C.