Foto: martinis
Kyslá kapusta v našom regióne obľúbená a každý ju má rád inak - s haluškami, knedlíčkami či v segedíne. Ja ju ponúkam dusenú s Zobraziť celý popisKyslá kapusta v našom regióne obľúbená a každý ju má rád inak - s haluškami, knedlíčkami či v segedíne. Ja ju ponúkam dusenú s cibuľou a so šúľancami s opečeným údeným tofu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks veľká (pokrájaná najemno) |
|
1 ČL |
|
1 bal. (pokrájané na kocky) |
|
1 bal. (400 g) |
|
štipka |
|
podľa chuti |
|
na ozdobu |
|
Dusená kyslá kapusta: | |
2 ks (pokrájané najemno) |
|
2 PL |
|
1/2 veľkého pohára (vyžmýkaná a pokrájaná) |
|
100 ml |
|
250 ml |
|
2 ks |
|
2 ČL |
|
Postup
-
1
Klasické jedlo, ktoré som upravil podľa svojej chuti, ale sľubujem, že sa toho množstva cibule nemusíte báť, lebo cibuľa sa ku kapuste veľmi dobre hodí a po dusení ma príjemnú chuť. Do hlbšej panvice dáme dve lyžice masla, necháme rozohriať a opečieme na ňom cibuľu. Potom pridáme kapustu, bobkové listy, borievky a podlejeme vínom a vývarom. Každá surovina v panvici prispieva svojou troškou k výslednej chuti.
- 2
Kapustu necháme prikrytú tridsať minút dusiť a zatiaľ nakrájame ďalšiu väčšiu cibuľu a tofu. Zhruba 10 minút pred dokončením kapusty rozohrejeme v inej panvici lyžičku masla, na ktorej opečieme cibuľu a tofu dozlatista. Kto tofu nemusí, môže použiť slaninku.
- 3
Uvarené šúľance primiešame k tofu a cibuli, ochutíme mletým čiernym korením a muškátovým orieškom a poopekáme ešte pár minút. Až je kapusta hotová, vyberieme z nej bobkové listy a borievky, zmes so šúľancami k nej prisypeme, zmiešame a na tanieroch ozdobíme petržlenovou vňaťou.
- 4
Môj tip : Ak použijete domáce šúľance a kyslú kapustu, získate naozaj poctivý recept. Ja som sa musel zaobísť len s tou kapustou, na šúľance som nemal čas, tak som aspoň použil také, ktoré sa zložením najviac približovali domácim.
- 5
Celý recept s fotografiami : http://martins-kok.webnode.sk/products/chut-tradicie-sulance-s-kyslou-kapustou/
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
jedlo som pochválila..skomentovala..komentár neprešiel..:-(
takže znova...:
šúľance robievam domáce..najčastejšie nasladko..ale už aj s bryndzou boli..môžu byť aj s kapustou..určite ale s oškvarenou slaninkou-bo pre muža by to bolo plané..:-)
? Nič iné s podobným názvom som u Teba nenašiel :) U nás sú šúľance v podstate malé knedlíčky zo zemiakového cesta, prirovnal by som ich možno ku gnocchi, ale majú charakteristický tvár "šúľkov", preto šúľance :)
@natascha ďakujem za pochvalu foto :) Možno sa to nezdá, ale víno kapustu dobre dopĺňa, ak ho však nepoužiješ, nič sa nestane, podarí sa určite aj bez neho ;)