Studenina fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 2. februára 2011
Studenina (fotorecept)
Foto: tatranka

Prečítala som si v receptoch a v tomto týždni je už studenina uvedená.Nevzdala som sa,naopak potešila,lebo nie je odfotografovaná.Takže ponúkam svoju.Ja ju robievam dva krát do roka, v tomto fašiangovom období a potom máme celý rok od studeniny pauzu a budem ju variť až na rok.

45 minút
príprava
22O minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1ks
1ks
2ks
350 g kúsok
6 gul.
2 gul.
3káv.lyžičky
3 ks
2 strúčiky
2 ks
4 ks
6 ks
polovičku
2lyžice
4 kusy varená
sterilizovaná
podľa potreby  uvarené natvrdo

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebné ingrediencie: Mäso,koreňová zelenina,koreniny.

    Studenina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyté a očistené bravčové kúsky vložíme do studenej vody.Pridáme koreniny,soľ cibuľu a cesnak,bobkový list.

    Studenina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomali varíme asi 2 hodiny.Potom pridám koreňovú zeleninu.

    Studenina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Studeninu nechávam variť 3-4 hodiny.Potom ju precedím.Vykostím.Ono tie väčšie kosti samé vypadávajú.

    Studenina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzi tým si nachystám ozdobne pripravené z ingrediencii na dno misiek.Používam,zavarenú kápiu,hrášok.varené vajíčka,mrkvu varenú.

    Studenina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poukladaná ozdoba:

    Studenina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom naukladám na kúsky porezané,uvarené mäso.Zalejem precedeným studeninovým vývarom.

    Studenina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Naliaty vývar.A použila som po prvý krát aj moju silikónovú formu,ktorú som vyhrala.Je výborná.

    Studenina (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K studeninke pečiem vždy domáci chlebík.No ten už na vareche mám.Len patrí k tejto dobrote.

    Studenina (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu je už schladená chutná,len sa do nej pustiť.

    Studenina (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovo.

    Studenina (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Fašiangová studenina.

    Studenina (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Porcia studeniny.

    Studenina (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
Dokladne spracovaný recept, veď,ako vždy. Nechala by som sa na huspeninku pozvať. Ja ju nevarievam, máme ju od svokrovcov.
Toto je tá pravá "orechová" studzenina, studenô,huspenina...vyzerá úžasne...bola som rozhodnutá tento rok nevariť(z rôznych dôvodov), ale Ty si ma tak navnadila, že idem kupovať suroviny a .....v úvode si uviedla, že ju varíš dvakrát v roku: na fašiangy a ten druhýkrát, keď už máte celý rok pauzu?
Ja som ju donedávna varievala tiež v zimných mesiacoch, ale od minulého roka sa na to podujal manžel...tak sa mu už do toho nepletiem a mám po starosti.... :))))))) Urobí si ju podľa svojej chuti a ke´d sa mu náhodou nevydarí, tak môže byť nahnevaný len a len na seba. Ale máva ju dobrú
Nielen,že vyzerá úžasne,ale v tom vývare je to dôležité,čo potrebujú naše kĺby,vlasy, nechty,aby boli v poriadku - kolagén. A tento je prírodný,žiadny výživový doplnok z lekárne!
Je urcite aj taka dobra ako vyzera,nasa mama varila studzeninu super chutnu,hned by som z nej ochutnala.Stale bola vyborna no uz jej nieta ja ju uz nikdy taku nespravim.Vazme si kazdu chvilu.
Krásne nafotené. Krásne ozdobené. No jednoducho super. Minulý víkend sme papali huspeninu od mojich rodičov a zachutila aj nášmu ešte chvíľu 3-ročnému synčekovi - do misky sa mu uliezlo samé čisté mäsko. jody, ešteže máme tých našich rodičov :-)
Výborný recept. Ale...Počas varenia treba niekoľkokrát z povrchu pozbierať zrazené bielkoviny a mastnotu.Po vychladnutí bude huspenina čírejšia a bez mastných ôk. Skúste dať údené koleno. Moje deti majú radi veľa chudého mäsa, tak pridávam 0,5 kg hovädzieho môčingu.
@Tatranka ,ja zbieram tuk po ciastocnom vychladeni naberackou a aj lahkym prilozenim listu servitky na hladinu vyvaru. Napad mam od mojej dobrej kamaratky. Servitky po pouziti zahodim. Po uvereni este pridam do precedeneho vyvaru prelisovane strucky cesnaku, vela.
@helca103 vieš kupujem surovú slaninu s kožou na oškvarky.Vysmážam si ich sama.A kožu postupne odkladám do mrazničky.Myslievam na studeninku,že sa mi koža zíde.Robím tak už viac rokov..Potom prikúpim ostatné mäso a tak je prvá studenina na svete.Ako náhle sa aspoň trochu ochladí určite ju urobím.Už teraz sa teším.
@lila1907 teším sa,že sa ti moja studeninka páči.Už začínajú mrazivé dni,takže už dôjde aj na varenie studeninky.V lete by mi akosi nechutila.Dármo, táto špecialita patrí ku studeným dňom.Pre to sa asi volá studenina.

Pridaj komentár k receptu: