Studená čerešňová polievka pre obrátenú 17-tku fotorecept
Foto: sracz
To číslo v pomenovaní receptu čítajte, prosím, od zadu. Horúčavy nás bez prestania moria a „nevynechali“ ani deň narodenín mojej „prišahanej“, ktorej oslavu som Zobraziť celý popisTo číslo v pomenovaní receptu čítajte, prosím, od zadu. Horúčavy nás bez prestania moria a „nevynechali“ ani deň narodenín mojej „prišahanej“, ktorej oslavu som nadstavil i touto studenou lahôdkou. Podnes s hlbokou úctou spomínam na kuchárov, vojakov základnej služby, ktorí nás sapérov-špagátov v bratislavských Kutuzovkách, ochladovali podobnou polievkou. Polstoročie ubehlo ani sme sa nenazdali, snáď sa ešte nájdu pamätníci, ktorí sa s chuťou ochladia, tak ako aj my, teraz medzi kaktusmi Peórie.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5-2 PL |
|
2-3 PL čerstvé |
|
500-600 g väčšie zrelé bez kôstok |
|
2-3 PL |
|
14-21 g (alebo vanilínový) |
|
250-333 ml (alebo čerešňový) |
|
1-2 štipky |
|
6-7 ks |
|
1 ks |
|
100-120 mm |
|
2-3 KL (Maizena) |
|
100-120 ml |
|
2-3 PL |
|
Bešamelová omáčka: | |
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
250-333 ml čerstvé |
|
6-7 PL hustá |
|
2-3 PL |
|
Postup
-
1
Najdlhšie trvá odkôstkovanie čerešní, preto ten hrnček horúcej kávy „Sumatra“, ktorou som si spríjemňoval prácu; pripravené čerešne som posypal 2-3 PL kryštálového cukru, premiešal a
-
2
na pult poukladal všetky potrebné aditíva.
-
3
Oddýchnuté čerešne s cukrom, som preložil do hrnca s olivovým olejom a maslom, posypal ich 3 vrecúškami (à 7 g) vanilínového cukru a ľahkú ¼ hodinku nechal (s občasným opatrným premiešaním) podusiť až pustili vlastnú šťavu a zmäkli podľa mojej predstavy.
-
4
Na ohreve a v rajnici № 2 som pripravil „sauce à la béchamel“, tentoraz z polovičnej dávky nám už dobre známeho mojeho rcp.
-
5
Krásne voňajúcu zápražku „béžovej“ farby, pripravenú nepretržitým miešaním oleja, masla a hladkej múky kuchynskou metličkou som dokončil vmiešaním hrnčeka sladkého mlieka, kyslej aj šľahačkovej smotany i štipky soli.
-
6
Podusené čerešne so správnou tvrdosťou (teda skôr mäkosťou) som zalial ½ višňového „džúsu“, vložil k nim klinčeky, valček tvrdej škorice a hviezdičku badiánu. V druhej polovici višňového „džúsu“ som „rozhabarkoval“ kopcovitú PL kukuričného škrobu a zalial ním „bublajúcu“ budúcu polievku.
-
7
Po 2÷3´ povarení som do nej vmiešal aj hotový „béchamel sós“.
-
8
Voňavú koplet zostavu som odstavil zo zdroja tepla, nechal už iba samospádom „dobublať“ a dochutil čerstvou citrónovou šťavou.
-
9
Takto vyzeral studená čerešňová polievka popoludní po 6 hodinovom netrpezlivom čakaní, kedy som ju servíroval sťaby osviežujúci dezert.
-
10
Dovolím si Vás ubezpečiť, že ozdobená „korunkou“ čerstvej mäty z mojej záhradky chutila!
-
11
Tunajšiemu Slnku právom patrí prívlastok „vraždiace“. Okolitá vegetácia, až na kaktusy a buganvillie, trpí a s ňou aj operenci. Ale vedia si poradiť, po hrdličkách (mourning doves) a divých holuboch (wild pidgeons) si pod listami ibišteka alias čínskej ruže, v našom veľkom kvetináči, uložila vajíčka aj prepelička Gambelsova (Gambel´s quail). Tešíme sa, sme opatrní, nerobíme hluk a ak sa mi podarí vystriehnuť, nafotím aj mláďatá a potom Vám ich predstavím.
-
12
Zatiaľ aspoň novú ružu s púčikom v našej záhrade.
Diskusia k receptu