Strúhaný tvarohový koláč z celozrnnej múky a trstinového cukru fotorecept

27janka - bez fotky27janka, 26. mája 2016
Strúhaný tvarohový koláč z celozrnnej múky a trstinového cukru (fotorecept)
Foto: 27janka

Tvarohové koláče máme radi, strúhaný tvarohový som roky piekla podľa tradičného receptu,z bielej múky, práškového cukru a Hery. Minulý rok som skúsila nahradiť Zobraziť celý popisTvarohové koláče máme radi, strúhaný tvarohový som roky piekla podľa tradičného receptu,z bielej múky, práškového cukru a Hery. Minulý rok som skúsila nahradiť bielu múku celozrnou pšeničnou hladkou múkou, znížila som množstvo cukru ako v ceste tak i plnke, miesto práškového cukru som použila trstinový a margarín Heru som vymenila za klasické maslo. Mala som obavy, či to bol dobrý nápad, výsledok prekvapil, koláčik bol krehkejší a chutil nám viac v tejto zdravšej verzii.

30
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto :
400 g
120 g
250 g
1 ks
1/2 bal
2 PL
Plnka :
750 g
100 g ABC
180 g
3 ks
4 ks
2 PL
1 ks bio
 z bio citróna




Postup

  1. 1

    Do misy si dáme celozrnnú pšeničnú múku hladkú, trstinový cukor, kakao, bezfosfátový kypriaci prášok do pečiva, 1 žĺtok, zmäknuté maslo nakrájané na kúsky a vypracujeme cesto. Cesto dáme aspoň na 30 minút do chladničky.

    Strúhaný tvarohový koláč z celozrnnej múky a trstinového cukru (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po 30 minútach vyberieme cesto z chladničky, rozdelíme ho na 2 časti. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Polovicu cesta nastrúhame na hrubšom strúhadle dáme na plech tak, aby bolo zakryté dno plechu.

    Strúhaný tvarohový koláč z celozrnnej múky a trstinového cukru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si plnku: do misy dáme tvaroh, syr ABC, trstinový cukor, Bio vanilínový cukor, 2 polievkové lyžice vanilkového pudingu, 3 žĺtky a nastrúhanú kôru z bio citróna, všetky suroviny vymiešame elektrickým šľahačom na nižších obrátkach.

    Strúhaný tvarohový koláč z celozrnnej múky a trstinového cukru (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zamiešame do tvarohovej plnky.

    Strúhaný tvarohový koláč z celozrnnej múky a trstinového cukru (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tvarohovú plnku rovnomerne natrieme na nastrúhané cesto. Druhú polovicu cesta vyberieme z chladničky nastrúhame. Cesto som strúhala na tanier a postupne posypávala na tvarohovú plnku. Rúru si vyhrejeme na 180 °C a pečieme 35 - 40 minút. Foto z nastrúhaným cestom na plnku nemám, zlyhala technika. Kým sa koláčik upiekol som to napravila a výsledný efekt je odfotený.

    Strúhaný tvarohový koláč z celozrnnej múky a trstinového cukru (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

13domca113
Krásny, milujem tento koláč. Ja som dokonca minule použila z polovice maslo a z polovice kokosový olej a tiež sa tým nič nepokazilo. Snáď niekedy spravím aj Vašu verziu tohto úžasného koláčika.
27janka
@13domca113 (26.5.2016 16:16)

tento koláčik je naozaj jednoduchý chutný, dobrý nápad skombinovať maslo s kokosovým olejom.
luciab
Joj zboznujem tento kolac, jeho klasicku verziu mi mama robievala na narodeniny. Ale vyskusam tuto zdravsiu, ukladam do KK☺
monty469
strúhaný robievam, je výborný. celozrnú múku vyskúšam dať nabudúce
milo7
@Dr (27.5.2016 11:23)

Syr ABC má 100 g kupujem ho v Bille, je to syr podobný mascarpone, alebo žervé, dávam ho aj do chessecake.
27janka
@Dr (27.5.2016 11:23)

syr ABC je syr typu ricota, hodí sa do tvarohových koláčov.
marianne
Niektore kolace sa daju pretvorit na zdravsiu variantu, niektore nie, lebo to uz potom nie je ono, nie vsetko za kazdu cenu treba pretvarat na zdrave som zistila.. Aj zhresit treba. Sama nemozem uverit tomu ,co pisem:-))...ale tento recept je na pretvorenie ako stvoreny! ja tam nedam to ABC a puding, ale zo spaldy bude vyborny....vdaka za inspiraciu
martamm
Vyborny kolac, uprednostnujem racio suroviny, chcem sa spytat, ci mozem ubrat masla a kolko, ak mas skusenost. Dakujwm za info




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia