Strúhaný tvarohový koláč z celozrnnej múky a trstinového cukru (fotorecept)

Autor receptu: 27janka

Tvarohové koláče máme radi, strúhaný tvarohový som roky piekla podľa tradičného receptu,z bielej múky, práškového cukru a Hery. Minulý rok som skúsila nahradiť bielu múku celozrnou pšeničnou hladkou múkou, znížila som množstvo cukru ako v ceste tak i plnke, miesto práškového cukru som použila trstinový a margarín Heru som vymenila za klasické maslo. Mala som obavy, či to bol dobrý nápad, výsledok prekvapil, koláčik bol krehkejší a chutil nám viac v tejto zdravšej verzii.

30
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misy si dáme celozrnnú pšeničnú múku hladkú, trstinový cukor, kakao, bezfosfátový kypriaci prášok do pečiva, 1 žĺtok, zmäknuté maslo nakrájané na kúsky a vypracujeme cesto. Cesto dáme aspoň na 30 minút do chladničky.
  2. Po 30 minútach vyberieme cesto z chladničky, rozdelíme ho na 2 časti. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Polovicu cesta nastrúhame na hrubšom strúhadle dáme na plech tak, aby bolo zakryté dno plechu.
  3. Pripravíme si plnku: do misy dáme tvaroh, syr ABC, trstinový cukor, Bio vanilínový cukor, 2 polievkové lyžice vanilkového pudingu, 3 žĺtky a nastrúhanú kôru z bio citróna, všetky suroviny vymiešame elektrickým šľahačom na nižších obrátkach.
  4. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zamiešame do tvarohovej plnky.
  5. Tvarohovú plnku rovnomerne natrieme na nastrúhané cesto. Druhú polovicu cesta vyberieme z chladničky nastrúhame. Cesto som strúhala na tanier a postupne posypávala na tvarohovú plnku. Rúru si vyhrejeme na 180 °C a pečieme 35 - 40 minút. Foto z nastrúhaným cestom na plnku nemám, zlyhala technika. Kým sa koláčik upiekol som to napravila a výsledný efekt je odfotený.