Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami fotorecept

sracz - fotkaSracz, 7. júna 2019 7:38
Ďalšie recepty »
Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept)Foto: sracz

… te Flérkó-mámo a depak só dvéřka z té kadibudky? Toš si slepé pazgřivče, nebo nevidíš, že na nich natahuju štrúdl! Tak táto „epizóda”, niekde z Hané na Morave, ma napadne, keď podobne ako môj bratránek Slávek na Slovácku, sa hotujem prekvapiť moje krajšie JA. Nikdy si netrúfnem „naťahovať” cesto na štrúdľu, ako ju dokázali moja presladká Mamka, babička lady Ann, milá svokrička Anica, či ako naša „spolubojovníčka” Pusta, B. P. Leniví „gazdiniaci” plnia „nohavice či rukávy” do „kúpenského cesta!

12-16
porcií
60-90 min
príprava
45-69 min
na 210 °C

Suroviny

400 - 500 g (mrazené)
1 200 - 1 500 g (na plátky)
150 - 170 g (pomleté)
120 g (na plátky)
75 - 100 g (na hrubo pomleté)
200 - 240 ml (namočené v rume)
120 - 150 g (krupica)
24 - 33 g
24 - 33 g
2 - 3 PL
2 - 3 PL
1 ks (na potretie)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    ja som si pripravil takúto „batériu” potrebných ingrediencií, ale Slávek si z jablkovej štrúdle nerobí „ťažkú hlavu”. Jednoducho uprostred rozvaľkaného lístkového cesta upraví „chodníček” z doma pomletej jemnej pečivovej strúhanky, na ktorú postrúha jablká, posype ich kryštálovým, aj vanilkovým cukrom, mletou škoricou, popolieva prepraženým maslom a potom jednoducho stočí krásnu „nohavicu”, ktorú dôkladne pomaže rozšľahaným vajíčkom a nechá upiecť v teplovzdušnej elektrickej rúre.

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    začal som prípravou jablkovej náplne, lebo tá trvá najdlhšie a naviac po preddusení potrebuje čas aj na vychladnutie. Jablká som rozkrojil na 1/8_nky, z ktorých so povykrajoval jadrovníky a na „uhorkovom noži” som z nich nastrúhal trojuholníčky. Vo väčšom hrnci som rozpusto „poctivé” tri PL masla, preložil nastrúhané jablká a po premiešani nechal 6÷7´ na strednom ohreve, aby získali prevádzkovú teplotu, po ktorej som ich

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    posypal kryštálovým a vanilkovým cukrom; zmes som nechal dodusiť až stratila ½ objemu a odstavil aby vychladla

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    odmrazený (asi dobrú hodinku na kuchyňskom stole) balíček lístkového cesta som rozložil na hladkou múkou posypanú „tablu”, pomúčil som si aj ruky a pomúčeným valčekom som ho zľahka porozťahoval na čo najtenší plát, ktorý som následne rozrezal na ½ a uprostred asi 2,5 PL jemnej strúhanky vysypal „chodníček”

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    jablková náplň mi medzičasom ochladla, tak som ju zasypal pomletými vlašskými orechami a brusnicami stečenými z Rumu, zľahka jemne premiešal a

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    rozložil na cesto, jedno „à la pančucha na nádielku sv. Mikuláša” a druhé, zo šikma porozrezované asi na 30 mm široké pásiky, sťa pokus či snaha vytvoriť pletenec, ako niektoré z našich milých šikovných „Varešiek”!?! Navrstvenú plnku som posypal mletou škoricou, na hrubo pokrájanými lieskovými orechami a ½ mandľových lupienkov.

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    naplnené kusy som preniesol na vymastený plech, použil som olejovú „emulziu” s hladkou múkou, starostlivo ponatieral rozšľahaným vajíčkom, ozdobil druhou ½ mandľových lupienkov a nechal dobrú ¾ hodinu piecť v elektrickej rúre vyhriatej na 210 ºC (420 ºF); neviem, či som mal cesto so zvýšenou vlhkosťou, no pečenie som musel nadstaviť až na vyše hodinu!

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ale oplatilo sa, lebo už pohľad na rez dáva tušiť „fajne šmaki”!

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    krájať načim ostrým nožom, ale zato si vytvarujete dieliky podľa vlastných predstáv

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    … s bazaličkou voňavou, tentoraz purpurovou

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a druhá porcia, tiež posypaná práškovým cukrom, ozdobená kvetom granátového jablka.

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    aj kvety kaktusu, pri oplotení susedovcov Panfilovcov, majú svoje čaro, krásu i pôvab!

    Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist