Štrúdľa

Štrúdľa s jablkami, orechami a brusnicami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

… te Flérkó-mámo a depak só dvéřka z té kadibudky? Toš si slepé pazgřivče, nebo nevidíš, že na nich natahuju štrúdl! Tak táto „epizóda”, niekde z Hané na Morave, ma napadne, keď podobne ako môj bratránek Slávek na Slovácku, sa hotujem prekvapiť moje krajšie JA. Nikdy si netrúfnem „naťahovať” cesto na štrúdľu, ako ju dokázali moja presladká Mamka, babička lady Ann, milá svokrička Anica, či ako naša „spolubojovníčka” Pusta, B. P. Leniví „gazdiniaci” plnia „nohavice či rukávy” do „kúpenského cesta!

12-16
porcií
60-90 minút
príprava
45-69 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. ja som si pripravil takúto „batériu” potrebných ingrediencií, ale Slávek si z jablkovej štrúdle nerobí „ťažkú hlavu”. Jednoducho uprostred rozvaľkaného lístkového cesta upraví „chodníček” z doma pomletej jemnej pečivovej strúhanky, na ktorú postrúha jablká, posype ich kryštálovým, aj vanilkovým cukrom, mletou škoricou, popolieva prepraženým maslom a potom jednoducho stočí krásnu „nohavicu”, ktorú dôkladne pomaže rozšľahaným vajíčkom a nechá upiecť v teplovzdušnej elektrickej rúre.
  2. začal som prípravou jablkovej náplne, lebo tá trvá najdlhšie a naviac po preddusení potrebuje čas aj na vychladnutie. Jablká som rozkrojil na 1/8_nky, z ktorých so povykrajoval jadrovníky a na „uhorkovom noži” som z nich nastrúhal trojuholníčky. Vo väčšom hrnci som rozpusto „poctivé” tri PL masla, preložil nastrúhané jablká a po premiešani nechal 6÷7´ na strednom ohreve, aby získali prevádzkovú teplotu, po ktorej som ich
  3. posypal kryštálovým a vanilkovým cukrom; zmes som nechal dodusiť až stratila ½ objemu a odstavil aby vychladla
  4. odmrazený (asi dobrú hodinku na kuchyňskom stole) balíček lístkového cesta som rozložil na hladkou múkou posypanú „tablu”, pomúčil som si aj ruky a pomúčeným valčekom som ho zľahka porozťahoval na čo najtenší plát, ktorý som následne rozrezal na ½ a uprostred asi 2,5 PL jemnej strúhanky vysypal „chodníček”
  5. jablková náplň mi medzičasom ochladla, tak som ju zasypal pomletými vlašskými orechami a brusnicami stečenými z Rumu, zľahka jemne premiešal a
  6. rozložil na cesto, jedno „à la pančucha na nádielku sv. Mikuláša” a druhé, zo šikma porozrezované asi na 30 mm široké pásiky, sťa pokus či snaha vytvoriť pletenec, ako niektoré z našich milých šikovných „Varešiek”!?! Navrstvenú plnku som posypal mletou škoricou, na hrubo pokrájanými lieskovými orechami a ½ mandľových lupienkov.
  7. naplnené kusy som preniesol na vymastený plech, použil som olejovú „emulziu” s hladkou múkou, starostlivo ponatieral rozšľahaným vajíčkom, ozdobil druhou ½ mandľových lupienkov a nechal dobrú ¾ hodinu piecť v elektrickej rúre vyhriatej na 210 ºC (420 ºF); neviem, či som mal cesto so zvýšenou vlhkosťou, no pečenie som musel nadstaviť až na vyše hodinu!
  8. ale oplatilo sa, lebo už pohľad na rez dáva tušiť „fajne šmaki”!
  9. krájať načim ostrým nožom, ale zato si vytvarujete dieliky podľa vlastných predstáv
  10. … s bazaličkou voňavou, tentoraz purpurovou
  11. a druhá porcia, tiež posypaná práškovým cukrom, ozdobená kvetom granátového jablka.
  12. aj kvety kaktusu, pri oplotení susedovcov Panfilovcov, majú svoje čaro, krásu i pôvab!