Štolwerckové rezy tmavé fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 30. marca 2012

Tieto rezy pripomínajú svojou chuťou cukríky štolwercky...Sú jednoduché na prípravu a nezaberú veľa času.

50 minút
príprava
3X 10 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
170 g
50 g
1 lyžička
10 g
350 g
1 dl
1 ks
Krém:
6 lyžíc
7 dl
250 g alebo maslo
170 g
1 balíček
5 lyžíc
 ľubovoľná a môže byť aj bez nej




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto dáme na pracovnú dosku a vymiesime z nich jemné cesto.Kvások z droždia a mlieka nepriprávíme, ale všetko dáme spolu do jamky v múke a spracujeme s vlažným mliekom..cesto nie je potrebné nechať kysnúť...môže sa hneď vyvaľkať...

    Štolwerckové rezy tmavé (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesené cesto som rozdelila na 3 časti pomocou kuchynskej váhy...

    Štolwerckové rezy tmavé (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každý bochník som vyvaľkala na veľkosť plechu..uložila za pomoci vaľkadla na pečiaci papier. Trúbu som rozohriala na 160 st. Vyvaľkané cesto som uložila aj s papierom na pekáč a piekla som ho 10 min.Treba dávať pozor pri pečení, aby nezhorel. Rýchle sa upečie...

    Štolwerckové rezy tmavé (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetky 3 časti som postupne upekla. Každý plát sa piekol 10 min.Upečené pláty som nechala chladiť.Pozor, cesto je po upečení lámavé...

    Štolwerckové rezy tmavé (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokial sa mi cesto chladilo, urobila som si karamelový krém..Do rajnice som dala 6 lyžíc krištálového cukru a nechala som ho skaramelizovať.

    Štolwerckové rezy tmavé (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do skaramelizovaného cukru som pridala 4dl mlieka a cukor som nechala postupne za stáleho miešania roztopiť.

    Štolwerckové rezy tmavé (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som do karamelu pridala celé maslo,1 vanilkový cukor a 17 dkg.cukru a všetko som nechala roztopiť.Potom som v 3 dc mlieka vymiešala hladkú múku na hustú hmotu bez hrčiek a primiešala som ju ku karamelovej hmoty. Stále treba miešať až pokial karamelová hmota úplne nezhustne..

    Štolwerckové rezy tmavé (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hustá hmota sa uvarila . V recepte to nie je, ale ja som očistila 15 ks lieskových orieškov, podrvila som ich a pridala som do karamelovej hmoty. Hmota sa musí úplne vychladiť.

    Štolwerckové rezy tmavé (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uvarenú karamelovú hmotu som rozdelila na 2 časti.

    Štolwerckové rezy tmavé (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Plnkou som naplnila rezy. Rezy musia odpočívať do druhého dňa..Cesto po nalnení plnkou do druhého dňa úplne zmäkne a dá sa pekne pokrájať na rezy..

    Štolwerckové rezy tmavé (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rezy som poliala čoko polevou, ale aj bez polevy sú veľmi chutné.Každý si to urobí podľa svojho gustu.Pokial by ste ich vyskúšali, prejem vám k nim dobrú chuť.

    Štolwerckové rezy tmavé (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marijanka712
vypadajú velmi lákavo už som o nich počula , ale recept som nenašla a preto ti dakujem a isto vyskúšam možno aj teraz na sviatky
3sandra3
vyzerajú naozaj lákavo,,,, vyskúšam, iba sa bojím, že sa mi tie pláty budú veľmi lámať
an3da
Mám podobný recept, cesto nie s droždiami ale s pečivovým práškom.
Má to meno Merbo-kocky a mladšia dcéra ked bola decko pomenovala
na Lego-kocky.
izabella929
@3sandra3 , poradím ti...daj si cesto na pečiaci papier a peč cesto na opaku plechu, potom ho iba zošuchni aj s papierom...ja mám taký plech, ktorý má tú zošuchovaciu plochu na jednej strane, čiže rovnú....a je to celkom nízky plech...netreba cesto chytať, treba manipulovať po celý čas s papierom...aj mne sa prošíčku ulomilo,už som potom dávala pozor..keď som pláty natierala krémom, zošuchla som ho z papiera na už natretý plát...inak ti môžem povedať,že po odstátí, je to vynikajúca pochúťka..úplne krehučké cesto ako piškotové..
valeri
Pekný zákusok, zvláštny, nepoznám ho, ale vyskúšam.
elisticka
wau Izabelka super kolacik uz je ulozeny v KK a vyskusam musi to byt dobrotka ja som jedlla stolverky miesto jedla cele tehotenstvo 2 balicky denne ... :-)))) keby som bola mala tieto kolaciky ....
ancicka
Poznám tento recept,je to veľmi starý rcp.ešte moja mama ho piekla.
Môžem len odporučať!
marianne69
Izka,paradne,taketo mozu byt len dobre, poctivy vareny krem.Stara dobra zarucena klasika.To sa ti kavickovalo,co?:-)
pivonka
Mala som rada štolverky, takže zakladám.
Ten nízky plech bez jednej strany mám aj ja, je najväčší zo všetkých, čo mám. Perfektne sa na ňom pečie linecké. Kým sa plech pečie, nachystám si na pečiaci papier ďalšiu dávku pečiva. Upečené zošuchnem aj s papierom a hneď našuchnej prichystanú dávku a šup do rúry. Je to šup-šup-šup.
izabella929
@marianne69 , uhádla si, práve som si dala s káfíčkom.-) no fajnotka, úplne mi pripomína štolwerk chuťou a keď do neho zahryznem, pripomína mi tie medovníčky medvedíkové s plnkou...úplne sa rozplýva-.-)
izabella929
@pivonka ,veru tento plech je super, presne takto som to aj ja piekla...jeden som zošuchla a druhú dávku som tam vtiahla...išlo to ako na páse.-)
zinnajdha
moja mama má teraz 90 rokov, občas ho upečie, ale už dávno tento nerobila. Ale lepší som nejedla. Len keď sme chceli od nej recept, nevedela nám povedať, lebo mama varí a pečie bez návodu, vždy improvizuje. Mrzelo ma, že nemám ten recept...vďaka Ti, už ho mám.
cica2
aj mne sa recept páči a ešte keď je karamelová plnka, mňam
izabella929
@zinajdha obdivujem tvoju maminku, keď v takom vysokom veku dokáže piecť koláčiky.-) prajem jej ešte veľa zdravíčka a síl, aby ste sa dlho tešili z jej prítomnosti..))
orchidea
Skutočne parádne rezy a s karamelovou plnkou aj výboné... ukladám si recept.
rigocka
Štolverky som mala veľmi rada,ale tekéto rezy ešte nepoznám,no hneď by som sa nechala na ne nalákať:),vyzerajú fantasticky.Ukladám do KK a vyskúšam.
matata1
nádhera, ihneď ukladám. Ten karamelový krém vyzerá úžasne.
marijanka712
@izabella dnes som dostala recept na štolverkové rezy , ale cesto nie je s droždím , ale plnka podla rozpisu sa mi zdá nie taká dobrá ako tvoja ja to tentokrát vyskúšam tak že cesto dám moje a plnku tvoju potom sa podelím s výsledkom, ale rozhodla som sa že ich upečiem.
izabella929
@marijanka712..som veľmi rada, že si prejavila záujem o môj zákusok...budem šťastná, keď výsledok bude tvoja spokojnosť.-) dnes som mala návštevu, ktorá si telefonicky požiadala, aby som jej z nich nechala na ochutnanie..dala som ho dozy a nechala v chladničke...musím ti napísať, že pochvala bola neskutočná..potom mi prosím ťa napíš.-) ďakujem Izka...)chystám nový zákusok na víkend.-)
micca
Dakujem ze receptuz je v chladnicke ale ten krem bol trochu redsi a potom do rana v chladnicke stuhol .Ale podla tvojho obrazku vyzera omnoho hustejsi ako do karamelovych oplatiek,Neviem kde sa stala chyba.Do roztopeneho karamelu som dala cele maslo rozpustit aj som zahustila 6 pl muky ale nebolo take ako si to mala Ty.aj tak pekne dakujem,kupaci sa budu zalizovat.
izabella929
@micca , moja milá veľmi sa teším, že si upiekla práve môj zákusok.-)) dík...nuž chyba je jedine v tom, že krém treba variť až do vtedy, pokial nie je riadne hustý...to zistíš tak, že keď ho miešaš, zostáva ti na varečke, čiže nesteká z nej..neboj, tým, že bude dlhšie na sporáku sa mu nič nestane....Prejem Tebe aj Tvojej rodinke nádherné a veselé Veľkonočné sviatky.-) Izka
rajnica
Prosím pekne, prezradí mi niektorá varecha-intelektuálka v akom jazyku je slovo Štolwerck?
tiginko
nie som si istá @rajnica , či som intelektuálka, ale každému je jasné, že je to v slovensko-nemčine :-)
izabella929
@rajnica , je to presne tak, ako píše @tiginko ..je to v slovensko-nemeckom jazyku...veď ale podľa mňa odkial pochádza nie je podstatné, dôležitá je jeho chuť a o tej ti môžem napísať jedným slovom...skvelá,,,))@tiginko ,veľmi pekne ďakujem za komentár a aj interpretáciu názvu.-))) milé.-))))
pivonka
Moja mama, ako mladé slobodné dievča, pracovala istý čas vo Figare v Trnave. Spomínala, že podobná firma na cukrovinky, Stollwerck, bola v Bratislave. Keď som zablúdila na tieto komentáre, zagúglila som a tu to máme:  cs.wikipedia.org/wiki/Stollwerck...
martamm
Parádny, karamelové u nás letí, takže čo najskôr bude na stole. Ďakujem za zverejnenie :)
elysa
noo, ďaľší riadne zaujímavý zákusok...Kk
sovka62
Tak som ho konečne upiekla. Potrebovala som zákusok na piatkovú firemnú vianočnú párty a tento recept na mňa vykukol z mojej KK a presviedčal ma, že práve on je vhodný. A aj bol. Úspech veľký, preveľký, ešte počas párty som tlačila kópie receptov, ale už s mojimi úpravami.
Žiaľ, nevieme si zvyknúť, mňa nevynímajúc, vložiť do receptu informácii o veľkosti plechu, na ktorom sme výtvory piekli. Môj plech má rozmery 40x32 cm. Tvoj bol iste menší, lebo rozvaľkať cestá na veľkosť môjho plechu bolo skoro nemožné. Našťastie som vaľkala ma papieri, inak by som to tenulinké cesto na plech nedostala. Ale upiekli sa pekne, trošku narástli a plnku som už robila z jeden a pol dávky. Tak som rovno na recept pripísala, že na môj plech treba cesto aj plnku robiť z jeden a pol. Plnka ma tiež trochu potrápila, buď som mala dať lyžice múky kopcom, alebo ubrať mlieka, lebo nie a nie zhustnúť, miešala som ju vyše pol hodiny. Podstatné je, že nakoniec zhustla a bola výborná.
Sú to naozaj štolverkové rezy, majú výraznú karamelovú chuť, v ústach sa rozplývajú, takže vytlačený recept získal ešte jednu poznámku: výborné. Určite som ich nepiekla posledný raz, v kostiach cítim, že toto bude stálica, zvlášť keď už viem koľko čoho.
Ďakujem za recept,@Izka a prajem krásne Vianoce.
izabella929
@sovka62 ,je mi veľmi ľúto, že som nenapísala rozmer plechu, ale žiaľ teraz to už neviem, lebo všetko čo som v kuchyni mala, zostalo v kuchynskej linke v rodinnom dome, ktorý som predala aj s nábytkom a so všetkým čo som v ňom mala..teraz pečiem na jednom plechu 27x37cm. lebo i podnos na ktorom staviam zákusky má podobný rozmer..čo sa týka krému, tak to vždy dávam kopcovité lyžice múky, ale to tiež neuvádzam, lebo je to PL. rozmer plechu bol určite menší než tvoj..aj napriek problémom, ktoré si mala pri pečení sa teším , že mal úspech, lebo to bol výnimočne chutný zákusok...mám ešte aj druhý recept...štolwerkové rezy biele..ospravedlňujem sa za problémy....napokon i ja mám medzi tvojimi receptami jeden veľmi obľúbený, ktorý ponúkam všade a každému :záviny zo zabáraného cesta..je to u nás šláger a s obľubou ich pečiem..Prejem tebe i tvojej rodinke prekrásne Vianoce..)
sovka62
@Izabella , nemá ťa čo mrzieť, zákusok je výborný, poradila som si, plnky bolo dosť a možno bol o to lepší. Nabudúce bude excelentný, určite ho spravím pri prvej príležitosti, keď budem piecť pre väčšiu spoločnosť (alebo že by sme taký dobrý zožrali rovno z plechu aj my dvaja?). V každom prípade som rada, že som ho vyskúšala.
izabella929
@sovka62 , ale áno trošku ma to mrzí, ale vďaka tomu, že si taká šikovnica v kuchyni si to skvele vyriešila..nech sa ti darí, prajem ti to z celého srdca.-)