Foto: izabella929
Tieto rezy pripomínajú svojou chuťou cukríky štolwercky...Sú jednoduché na prípravu a nezaberú veľa času.
príprava
na 160 °C
Suroviny
Cesto: | |
170 g |
|
50 g |
|
1 lyžička |
|
10 g |
|
350 g |
|
1 dl |
|
1 ks |
|
Krém: | |
6 lyžíc |
|
7 dl |
|
250 g alebo maslo |
|
170 g |
|
1 balíček |
|
5 lyžíc |
|
ľubovoľná a môže byť aj bez nej |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny na cesto dáme na pracovnú dosku a vymiesime z nich jemné cesto.Kvások z droždia a mlieka nepriprávíme, ale všetko dáme spolu do jamky v múke a spracujeme s vlažným mliekom..cesto nie je potrebné nechať kysnúť...môže sa hneď vyvaľkať...
-
2
Vymiesené cesto som rozdelila na 3 časti pomocou kuchynskej váhy...
-
3
Každý bochník som vyvaľkala na veľkosť plechu..uložila za pomoci vaľkadla na pečiaci papier. Trúbu som rozohriala na 160 st. Vyvaľkané cesto som uložila aj s papierom na pekáč a piekla som ho 10 min.Treba dávať pozor pri pečení, aby nezhorel. Rýchle sa upečie...
-
4
Všetky 3 časti som postupne upekla. Každý plát sa piekol 10 min.Upečené pláty som nechala chladiť.Pozor, cesto je po upečení lámavé...
-
5
Pokial sa mi cesto chladilo, urobila som si karamelový krém..Do rajnice som dala 6 lyžíc krištálového cukru a nechala som ho skaramelizovať.
-
6
Do skaramelizovaného cukru som pridala 4dl mlieka a cukor som nechala postupne za stáleho miešania roztopiť.
-
7
Potom som do karamelu pridala celé maslo,1 vanilkový cukor a 17 dkg.cukru a všetko som nechala roztopiť.Potom som v 3 dc mlieka vymiešala hladkú múku na hustú hmotu bez hrčiek a primiešala som ju ku karamelovej hmoty. Stále treba miešať až pokial karamelová hmota úplne nezhustne..
-
8
Hustá hmota sa uvarila . V recepte to nie je, ale ja som očistila 15 ks lieskových orieškov, podrvila som ich a pridala som do karamelovej hmoty. Hmota sa musí úplne vychladiť.
-
9
Uvarenú karamelovú hmotu som rozdelila na 2 časti.
-
10
Plnkou som naplnila rezy. Rezy musia odpočívať do druhého dňa..Cesto po nalnení plnkou do druhého dňa úplne zmäkne a dá sa pekne pokrájať na rezy..
-
11
Rezy som poliala čoko polevou, ale aj bez polevy sú veľmi chutné.Každý si to urobí podľa svojho gustu.Pokial by ste ich vyskúšali, prejem vám k nim dobrú chuť.
Má to meno Merbo-kocky a mladšia dcéra ked bola decko pomenovala
na Lego-kocky.
Môžem len odporučať!
Ten nízky plech bez jednej strany mám aj ja, je najväčší zo všetkých, čo mám. Perfektne sa na ňom pečie linecké. Kým sa plech pečie, nachystám si na pečiaci papier ďalšiu dávku pečiva. Upečené zošuchnem aj s papierom a hneď našuchnej prichystanú dávku a šup do rúry. Je to šup-šup-šup.
Žiaľ, nevieme si zvyknúť, mňa nevynímajúc, vložiť do receptu informácii o veľkosti plechu, na ktorom sme výtvory piekli. Môj plech má rozmery 40x32 cm. Tvoj bol iste menší, lebo rozvaľkať cestá na veľkosť môjho plechu bolo skoro nemožné. Našťastie som vaľkala ma papieri, inak by som to tenulinké cesto na plech nedostala. Ale upiekli sa pekne, trošku narástli a plnku som už robila z jeden a pol dávky. Tak som rovno na recept pripísala, že na môj plech treba cesto aj plnku robiť z jeden a pol. Plnka ma tiež trochu potrápila, buď som mala dať lyžice múky kopcom, alebo ubrať mlieka, lebo nie a nie zhustnúť, miešala som ju vyše pol hodiny. Podstatné je, že nakoniec zhustla a bola výborná.
Sú to naozaj štolverkové rezy, majú výraznú karamelovú chuť, v ústach sa rozplývajú, takže vytlačený recept získal ešte jednu poznámku: výborné. Určite som ich nepiekla posledný raz, v kostiach cítim, že toto bude stálica, zvlášť keď už viem koľko čoho.
Ďakujem za recept,@Izka a prajem krásne Vianoce.