Slané zemiakové pečivo
Štefanovské sciskanice (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Štefanovce sú dedina na východnom Slovensku.* Tieto sciskanice (v šarišskom nárečí sciskac = stláčať) ma naučila pred rokmi jedna známa. A chutia :)
|
30 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup
- Zemiaky uvarené v šupke olúpeme a najemno nastrúhame.
- Pridáme múku, žĺtok, roztopenú masť, rozmrvené droždie, soľ a vypracujeme cesto.
- Z cesta vytvoríme valec, z ktorého nakrájame rezy.
Každú časť vyvaľkáme na placku, asi 20 cm v priemere.
- Placky potrieme roztopenou masťou, potom kyslou smotanou, trocha posypeme krupicou, osolíme a stočíme.
- Stočené placky ukladáme do masťou vymazaného pekáča tesne k sebe. Odtiaľ je názov sciskanice, niečo, čo tlačí k sebe, "sciska še" :)
- Povrch potrieme masťou a zvyškom kyslej smotany.
- Pečieme na 180 °C.
- Sciskanice sa podávajú s kyslým mliekom, niekedy sa podávali aj k polievkam, tam, kde dnes sa použije chlieb. Dobré sú aj studené.
- Poznámka: Je dôležité používať masť a nenahrádzať ju iným tukom.