Slané zemiakové pečivo

Štefanovské sciskanice (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Štefanovce sú dedina na východnom Slovensku.* Tieto sciskanice (v šarišskom nárečí sciskac = stláčať) ma naučila pred rokmi jedna známa. A chutia :)

30 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvarené v šupke olúpeme a najemno nastrúhame.
  2. Pridáme múku, žĺtok, roztopenú masť, rozmrvené droždie, soľ a vypracujeme cesto.
  3. Z cesta vytvoríme valec, z ktorého nakrájame rezy. Každú časť vyvaľkáme na placku, asi 20 cm v priemere.
  4. Placky potrieme roztopenou masťou, potom kyslou smotanou, trocha posypeme krupicou, osolíme a stočíme.
  5. Stočené placky ukladáme do masťou vymazaného pekáča tesne k sebe. Odtiaľ je názov sciskanice, niečo, čo tlačí k sebe, "sciska še" :)
  6. Povrch potrieme masťou a zvyškom kyslej smotany.
  7. Pečieme na 180 °C.
  8. Sciskanice sa podávajú s kyslým mliekom, niekedy sa podávali aj k polievkam, tam, kde dnes sa použije chlieb. Dobré sú aj studené.
  9. Poznámka: Je dôležité používať masť a nenahrádzať ju iným tukom.