Steak s vínovou pikantnou redukciou fotorecept

afataga - fotkaafataga, 27. januára 2013
Steak s vínovou pikantnou redukciou (fotorecept)
Foto: afataga

Konečne na tretí pokus tak, ako som chcela :-)

2
porcie
5 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

450 g (býk)
12 ks
1 ČL
1 ČL
Redukcia:
10 ks
1 strúčik (nakrájany na malé kúsky)
8 ks
1 ks
podľa chuti
1,5 dl
3 ČL
Príloha:
 v šupke pečené s rascou a rozmarínom




Postup

  1. 1

    Mäso som kúpila v pondelok a do dnes som ho nechala v chladničke vo fólií, myslím, že to bolo akurát, asi hodinu pred prípravou som ho vybrala, umyla a pokrájala na 4 ks hrubé asi 2,5cm, trošičku som z oboch strán potrela olejom a posypala korením drveným v mažiari

    Steak s vínovou pikantnou redukciou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tesne pred prípravou som ho posypala hrubou soľou, na panvicu som dala trošku masti a mäso som opekala z prvej strany 2 min., z druhej strany 1,5 min.

    Steak s vínovou pikantnou redukciou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso som zabalila potom do alobalu, dala na drevenú dosku a zakryla poklopom, aby sa uvolnili šťavy, do výpeku som dala paradajky, cesnak, korenie a chilli podrvené v mažiari

    Steak s vínovou pikantnou redukciou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naliala som víno a redukovala, osolila som a odstavila, pridala som maslo

    Steak s vínovou pikantnou redukciou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzi tým sa upiekli zemiaky

    Steak s vínovou pikantnou redukciou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Môžeme debužírovať :-)

    Steak s vínovou pikantnou redukciou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

lusinkab
ach jaj @afataga toto je presne masko podla mojej chuti :-) ja zboznujem take este krvave len zlahka z vrchu upecne asi som v minulom zivote bola upirkov :-))) krasne spracovany receptik
medulienka122
Včera som také mäso (samozrejme surové) držala v ruke, stálo nehorázne veľa (pre mňa), tak som ho pekne vrátila na miesto, a tak, keď budem bohatá, si ho možno aj kúpim, pre istotu si však recept ukladám, veď čo keď...:-), ale všetkým ostatným prajem dobrú chuť!
lusinkab
:-) upirkou :-) @medulienka122 u mna je steak na take specialne prilezitosti ale aj ine casti (lacnejsie) sa daju chutne pripravit a co som ostala velmi prekvapena minulle v obchode (zijem v Australii) tak som nasla steak z kengury a to ti teda poviem bola lahodka a ovela lacnejsie ako take hovadzie :-)
radox1
tak do tretice vsetko najlepsie..super,krasny rare.
medulienka122
Milá "upírka" viem kde žiješ, už minule som ťa "vymákla" pre moju kamošku, čo má synov presne tam, kde si teraz ty, neviem,či sa pamätáš... dostala som príkaz, aby som mala na teba kontakt, lebo keď ide za chalanmi, ide sa zblázniť od nudy, nemá kontakt na Slovákov.....je to fajn baba, aj tebe by sa páčila, a tí jej synovia...iňu-niňu...Napíš mi na mail, ak by si mala záujem sa s ňou skontaktovať:-).@afataga , prepáč, ale nič iné ma nenapadá, ako sa dostať k našej rodáčke, ďakujem ti!
afataga
dievcence a chlapci, dakujem za pochvaly
@lusinkab nevedela som, ze si taky upirik :-) aj u nas maju klokanie maso, ale je strasne drahe a jasne ze mrazene, netusim aku ma chut
@medulienka122 mas pravdu, to maso nie je lacne, ale vymakla som nahodou akciu v Carefoure a hov. stehno bolo este o 3 eura drahsie, mozno raz za rok by si si to mohla dovolit, staci aj mensia porcia, toto sme ledva zjedli, co sa tyka lusinky, v pohode, ale mozno by si to skor nasla, ak to napises k jej receptu
@dodo46 nove gumy by sa mi veru zisli, potrebujem 16 palcove, ak ti dam adresu, posles? :-)
@radox1 znieslo by to 2 min. aj z druhej strany, ale uz sa v tom zacinam trochu orientovat
@tinca jasne, ze staci obcas, len som mala potrebu sa to konecne naucit, keby som ho robila kazdy tyzden, uz by nam asi nechutilo
dodo46
@afataga michelinova * sa dáva šéfkuchárom v reštauráciách a gudjarová šéfkuchárom v domácnostiach. 16 " gumy Pepino dostať výhodne v niektorých reštauračných automatoch .
afataga
@dodo46 ja som pochopila ako si to myslel, len som to obratila trochu naruby :-), a dik za radu :-)))
@2010 dakujem, ale s tou panvicou to bude problem, lebo tu, kde byvame nie je zavedeny plyn, tak som odkazana na sklokeramicku varnu dosku a mam problem aj s obycajnym plechovym wokom ked robim cinu, uz sme to tu raz rozoberali, v lete budem skusat vonku na grile, mame taky riadny velky murovany
@medovnicek dakujem
slavka2012
@atafaga : aj ja varim na sklokeramickej doske a mas pravdu, wok sa na nej riadne nezohreje, dokonca ani medeny hrniec nie, na tie treba asi plyn. No masivna tazka zelezna panvica z kaleneho zeleza sa rozhoruci jedna radost, mam to odskusane.
2010
V azijskych obchodoch predavaju malu lacnu jedno platnicku na plyn -bombu, na rozdiel od europskych je navrhnuta aj na silny plamen , na wok.


slavka2012
@2010 : s tou platnickou je to dobry napad, urobim prieskum, ci ich dostat aj tu. Ked som bola na jesen sluzobne vo Frankfurte, vsimla som si, ze v thajskom stanicnom stanku pripravuju jedlo na obrovskom elektrickom woku ...
afataga
@slavka2012 ja mam starsi tazky liatinovy wok, pouzivala som ho v starom byte na plyne na najvacsom plameni a masko sa zatiahlo za par sekund, ale na sklokeramike sa mi neosvedcil, neviem, ci mas taky isty, tento vazi asi sto kilov :-), ak najdes niekde ten varic na plyn, daj vediet, mam mail v profile, dik
@2010 dobra rada nad zlato, budeme musiet pohladat na nete, len ja mam trochu fobiu z plynovej bomby, ale ak sa tam pouziva mala, to by som mohla prezit :-)
ethanel
Moja krvna skupina krvavy steak, vyzera velmi lakavo a tak ako povedal @2010 ziadne teflonky ale poriadne tazku liatinovu panvicu, rozzeravit, zapnut odsavanie a len csssss jedna strana cssss druha strana polozit na mriezku nechat odstat a potom len na par 2 min pod gril zohriat.
afataga
@ethanel dakujem, ale ja nemam plyn a liatinova panvica sa mi poriadne nerozzeravi, ja nemam profi vybavenie, gril mam len v multifunkcnej rure, ja som preto zabalila, prave aby nevychladol. Uz sa tesim na leto, ked sa bude dat grilovat vonku
stanci11
@Afataga tá vínová redukcia je absolútne perfektná! :) strašne moc ďakujem za recept,,,steak som síce mala iný, lebo z iného mäska, ale sadlo to nádherne :)
afataga
@Stanci11 (11.1.2017 18:48)

zasnem, kde si vyhrabala tento rcp, som rada, ze som ulahodila tvojmu mlsnemu jazycku :-), niekedy skus aj bez cesnaku, je to zas ine, tiez dobre
stanci11
@Afataga vieš ako, ja sa snažím preliezať tú svoju kuchársku knihu (nech nie som len chronický ukladač receptov a vždy skúsiť niečo iné :) a dobre teda, vyskúšam aj bez cesnaku zase pre zmenu, diky za tip ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia