Šťavnatý marhuľový koláč
mesačník Varecha, 7. júla 2024
Foto: Shutterstock
porcií
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Plech vymažeme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Marhule umyjeme, rozpolíme, zbavíme kôstok a pokrájame.
- 2
Oddelíme bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha.
- 3
V samostatnej miske miešame zmäknuté maslo, cukor (ak používate namiesto extraktu vanilkový cukor, pridajte ho tiež) a žĺtky približne 5 až 10 minút, kým nevznikne hustá, svetlá a krémová zmes.
- 4
Do zmesi pridáme kyslú smotanu, vanilkový extrakt a nastrúhame citrónovú kôru. Miešame, kým sa všetko dobre nespojí.
- 5
Zmiešame múku s práškom do pečiva a vmiešame ju do zmesi – len krátko, kým sa ingrediencie nespoja. Cesto bude pomerne tuhé. Vmiešame polovicu vyšľahaného bielkového snehu aby bola zmes nadýchanejšia. Potom vmiešame zvyšný sneh. Cesto rovnomerne rozotrieme do pripravenej formy.
- 6
Na cesto rozložíme pokrájané marhule.
- 7
Koláč pečieme v predhriatej rúre pri teplote 175°C, kým cesto nie je zlatisté, približne 30-40 minút.
Tiež marhuľový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Keby niekto potreboval vedieť : je to na malý plech.
Ďakujem za recept.
S čerešňami.