Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Šťavnatý marhuľový koláč

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 7. júla 2024
Šťavnatý marhuľový koláč
Foto: Shutterstock
30
porcií
20 minút
príprava
30-40 minút
na 175 °C

Suroviny

4 ks
200 g
180 g
1 ČL (alebo vanilkový cukor)
120 g
z 1 biocitróna
300 g
1/2 bal.
 štipka




Postup

  1. 1

    Plech vymažeme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Marhule umyjeme, rozpolíme, zbavíme kôstok a pokrájame.

  2. 2

    Oddelíme bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha.

  3. 3

    V samostatnej miske miešame zmäknuté maslo, cukor (ak používate namiesto extraktu vanilkový cukor, pridajte ho tiež) a žĺtky približne 5 až 10 minút, kým nevznikne hustá, svetlá a krémová zmes.

  4. 4

    Do zmesi pridáme kyslú smotanu, vanilkový extrakt a nastrúhame citrónovú kôru. Miešame, kým sa všetko dobre nespojí.

  5. 5

    Zmiešame múku s práškom do pečiva a vmiešame ju do zmesi – len krátko, kým sa ingrediencie nespoja. Cesto bude pomerne tuhé. Vmiešame polovicu vyšľahaného bielkového snehu aby bola zmes nadýchanejšia. Potom vmiešame zvyšný sneh. Cesto rovnomerne rozotrieme do pripravenej formy.

  6. 6

    Na cesto rozložíme pokrájané marhule.

  7. 7

    Koláč pečieme v predhriatej rúre pri teplote 175°C, kým cesto nie je zlatisté, približne 30-40 minút.

Diskusia k receptu

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Milá Jarmilka, tento koláč som si uložila s tromi výkričnkmi. Je ozaj vynikajci, sladučký a šťavnatý. Urobila som jeden a kým sa dopiekol, pripravila som si druhý. Zajtra asi bude ďalší, lebo už marhule končia. Ďakujem ešte raz za dobrý koláčik. Idem u Teba hľadať aj jablkový, vnúčik má požiadavku. Ď. Eva
kucharka
Aj ja som piekla tento koláč, je dobrý. Cesto je vláčne, s ovocím pasuje.
Keby niekto potreboval vedieť : je to na malý plech.
Ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia