Šťavnatá čokoládová torta s mascarpone krémom a mandarínkami fotorecept
Foto: fazia
Torta je šťavnatá a chutná a hodí sa na slávnostné príležitosti. Ak chcete mať kvalitnú tortu, používajte k príprave kvalitnú čokoládu s vyšším obsahom Zobraziť celý popisTorta je šťavnatá a chutná a hodí sa na slávnostné príležitosti. Ak chcete mať kvalitnú tortu, používajte k príprave kvalitnú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Je vhodná hlavne pre čokoládových gurmánov :-) , a vychutnajú si aj mascarpone krém, chuť kávy a mandariniek.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
6 ks |
|
40 g |
|
180 g jemný |
|
130 g |
|
130 g |
|
120 g |
|
štipka |
|
Čokoládový krém: | |
300 ml |
|
25 g |
|
2 ks |
|
300 g |
|
300 ml |
|
2 bal. |
|
1 PL |
|
Mascarpone krém: | |
250 g |
|
100 g |
|
Na dokončenie: | |
|
|
2,5 dcl (nescafe) |
|
0,4 cl |
|
175 g |
|
Postup
-
1
Korpus: Žĺtky oddelíme od bielkov. Čokoládu na varenie rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť, ale udržujeme tekutú. Maslo s práškovým cukrom a štipkou soli mierne vyšľaháme do peny. Primiešavame pomaly všetky žĺtky a vychladenú rozpustenú čokoládu. Vyšľaháme sneh z bielkov, do ktorého postupne pridávame jemný kryštálový cukor. Do hmoty pomaly vmiešame polohrubú múku a vareškou pridáme pomaly sneh a všetko pomaly spojíme.
- 2
Naplníme tortovú formu s priemerom 26 cm a pečieme na 180 stupňoch 45-60 minút. Upečený korpus necháme dobre vychladnúť. Popraskané a nafúknuté cesto nožíkom zoškrabeme, vyrovnáme a celý korpus rozdelíme na 3 pláty.
- 3
Príprava čokoládového krému: Čokoládu rozsekáme na malé kúsky. Dáme variť 200 ml mlieka s vanilkovým cukrom. V zbytku mlieka rozmiešame puding a 2 žĺtky, vlejeme do horúceho mlieka a miešame do zhustnutia. Potom pridáme rozsekanú čokoládu a miešame do rozpustenia čokolády. Necháme vychladnúť. Po úplnom vychladnutí vyšľaháme šľahačku a primiešame do krému spolu s 1 polievkovou lyžicou amaretta. Dáme do chladničky na 2 hodiny.
- 4
Mascarpone krém: Bielu čokoládu rozlámeme na kúsky a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Mascarpone vyšľaháme metličkou a pridáme vychladnutú rozpustenú bielu čokoládu a uložíme do chladu.
- 5
Uvaríme si z 2 lyžičiek nescafe kávu a necháme vychladnúť. Mandarínky vyberieme z kompótu a rozmixujeme. Do rozmixovaných mandaríniek prilejeme asi polovicu mandarínkovej šťavy a pridáme vodu, aby nebola šťava na polievanie korpusu príliš sladká. Riadime sa vlastnou chuťou sladkosti, podľa toho ako máme radi a aj množstva šťavnatosti korpusu, ako máme radi.
- 6
Spodný plát korpusu pokropíme mandarínkovou šťavou a natrieme mascarpone krémom. Priložíme 2 plát, ktorý pokropíme mandarínkovou šťavou a natrieme čokoládovou plnkou. Na plnku naložíme rovnomerne dlhé piškóty, ktoré sme namočili vo vychladnutej káve, do ktorej sme priliali 0,4 cl amaretta. Na namočené piškóty zľahka nastriekame čokoládový krém. Nakoniec priložíme posledný plát, ktorý znova pokropíme mandarínkovou šťavou.
- 7
Zdobenie torty: Ak chceme dozdobiť tortu krémom, môžeme použiť zbytky čokoládového krému a mascarpone krému. Ak však chceme použiť na zdobenie poťahovú hmotu, tak si vyšľahajme iba maslo s práškovým cukrom, do ktorého pridáme troška kakaa a takýmto iba maslovým krémom ponatierajme celý korpus a až potom postupne tvarujme poťahovú hmotu na torte, aby nám dobre držala a vyzdvihla krásny tvar torty. Ja som použila na časť poťahovej hmoty jedlý obrázok podľa požiadaviek našej malej slečny, :-)
- 8
Rada na záver: Buďte opatrní v pridávaní cukru do kávy a aj v pridávaní mandarínkovej šťavy do rozmixovaných mandarínok. Torta je chutná sladká a nie príliš sladká. Mne zostalo krému na viac, ktorý som použila do čokoládových guličiek, ako zákusok pre nás doma, na neskôr. Prajem labužnícku chuť.
Tiež Čokoládová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu