Štajerský jablkový koláč fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 2. októbra 2016
Štajerský jablkový koláč (fotorecept)
Foto: monty469

Je čas jabĺk, včera sme oberali našu jabloň, tak voľba padla na tento koláč. Recept je z knihy Pečieme s pôžitkom.

35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
300 g
1 bal
200 g
50 g
1/2 ČL
250 ml
Náplň:
1,5 kg
3 PL
2 ČL
125 g
2 bal
2 ČL
100 g
100 g posekané
Okrem toho:
3-4 PL
100 g
2 PL
 na vymazanie plechu
 na vysypanie plechu




Postup

  1. 1

    Múku dáme do misy, zmiešame s kypriacim práškom a pridáme ostatné suroviny. ( múka sa môže dať len hladká, ako je podľa pôvodného receptu, ja som si to rozdelila 50:50 )

    Štajerský jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zhnetieme cesto, ktoré dáme na 1 hod. do chladničky

    Štajerský jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jablká si nastrúhame, trochu z nich vytlačíme šťavu. Moje sú veľmi šťavnaté, tak to bolo potrebné. Pridáme ostatné suroviny a premiešame. Do mojich jabĺk toľko cukru stačilo, ale treba sa riadiť podľa kyslosti jabĺk :-)

    Štajerský jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si rozdelíme nasledovne- 2/3 na spodok a zvyšok si necháme na mriežku. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme a dáme na vymasený a múkou vysypaný plech. Treba, aby boli trochu vyložené aj boky. S cestom sa pracuje veľmi dobre, netrhá sa.

    Štajerský jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto rozložíme jablkovú zmes. Zo zvyšného cesta si urobíme mriežku a uložíme na jablká. Ja som si cesto vyvaľkala a vykrajovala som si pláty cesta. Pečieme pri 200 °C 35-40 min.

    Štajerský jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Marhuľový džem si zohrejeme a hneď po upečení natrieme mriežku na koláči horúcim džemom. Necháme vychladnúť.

    Štajerský jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým si vymiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a vychladnutý koláč pofŕkame.

    Štajerský jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A po dobre vykonanej práci, dobre padne kus koláča :-)

    Štajerský jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce! Postup, fota, celý koláč se mi moc líbí! Jsi šikulka! Fajnová kombinace surovin, bezvadně zpracováno. Bohatá úroda jablek je vždy požehnáním pro domov a lidi v něm žijící. Hned bych ochutnala - jablka sama i tvůj krásný a voňavoučký koláč!
chica114
Krásne ako vždy!!! Toto vyskúšame a dáme vediet ako chutilo :-) dám ti samozrejme 5*, K.K :-)
1x junior
siisa
Mňam, mám rada takéto zdravé koláčiky :) A tá úroda krásnych jabĺčok. My máme na strome asi 10. Tento rok kupujeme . Koláč by sa mi teraz k tej káve akurát hodil. Dobre a zdravo si napiekla milá Monty :) Rodinka ťa musí na rukách nosiť za to ako im vyváraš a pečieš :)
1x haji
veronikkka
milujeme jablkové koláče, tento je naozaj luxusný - samé dobroty, jablká, hrozienka orechy + marhuľový džem - to všetko spolu mimoriadne chutné, úžasne sa Ti vydaril Tvoj Štajerský jablkový koláč, krásna práca za 5*
dakujem za recept, uložený a upečiem :-)
afataga
to mate plantaz? :-), kolac isto vynikos, ja by som skoncila pri bode 6
1x junior
klukodvody
oc zdravíme, koláč je krásný voní až k nám a za jablka to je pohádka. Seděl bych u jablek a ovoňával a s chutí se do nich zakousl. Jablka nemáme a když je jdeme koupit, tak levná se nedají jíst a ta drahá by se sice dala ale dej 40.- Kč za kg. No nic ale snad budou jezdit. Moc a moc Vás tam všechny pozdravujeme a žena je šikula, už odkládá berličky.
2x haji a junior
jack
Nádherný koláčik,nádherná úroda.Dúfam,že s tých krásnych jabĺčok sa ujde aj mne.Pozdravujeme.Dnes máme ešte krásny jesenný deň.
1x junior
monty469
@Haji (2.10.2016 10:01)

Moja mila @Haji dakujem ti velmi pekne;-)Veru tohorocna uroda a nielen jablk je pre nas pozehnanim
1x haji
monty469
@Siisa (2.10.2016 10:06)

U nas jablkove kolace su velmi oblubene. Rodinka ma sice nenosi na rukach, ale mame sa vsetci velmi radi a su vdacny konzumenti a daju to patricne najavo;-) Dakujem ti velmi pekne
monty469
@Afataga (2.10.2016 11:07)

Kdeze plantaz:-D Mame jednu asi 40 rocnu jablon a ta nam taku urodu dava skoro kazdy druhy rok. A to je obrata este len polovica;-) Jablka do maja ani nekupujem. Jablon este nevidela ziaden postrek, takze bio ako vysite. Dakujem ti velmi pekne a ten 7.bod mozes kludne vynechat;-)
2x haji a junior
monty469
@Klukodvody (2.10.2016 13:19)

Mily @Kluku srdecne pozdravujem oboch. Tesim sa,ze manzelka sa tak dobre zotavuje;-)A ty sa tiez setri,mas za sebou rusne obdobie;-)Je mi luto ,ze jablka nemate,keby ste boli blizko s radostou by som vam dala. Dakujem ti velmi pekne a este raz vas pozdravujem
1x haji
monty469
@Jack (2.10.2016 13:35)

Moja mila dakujem ti velmi pekne;-)Vies na strome je ich este dost,co tak si prist naoberat?
1x junior
havino
výborný koláč, suroviny, ako sa patrí do kvalitného koláča a ten marhuľový poter, ten robí tiež výbornú chuť, že? z času na čas aj ja potieram mrežovník
1x junior
zuzanka1367
Hmm jabĺčkový :) tie sú skoro najlepšie, u mňa po tvarohových a najlepšie je keď sú spolu ... pekne.
1x junior
bubaya
Páni, tak tú mriežku si si vopred narysovala? Alebo natiahla motúziky? Paráááááda. Aj recept samozrejme.
1x junior
jozka2
Drazdis chutove kanaliky takymto kolacom,musi byt mnamovy,zaiste upeciem z bezlepkovej muky.
1x junior
monty469
@Bubaya (2.10.2016 22:20)

Haha ďakujem :-) Snažila som sa , aby ta mriežka aj nejako pekne vyzerala, lebo rovnomernosť nie je moja silná stranka, no teraz to celkom vyšlo :-)
1x junior
monty469
@Jozka2 (3.10.2016 02:39)

Veruže bol mňamový .-) To ma teší, keď cez monitor niekomu môj recept podráždi chuťové kanáliky :-)) A ak ho aj upečie tak to je super:-) Daj potom vedieť. Ďakujem ti veľmi pekne
1x junior
jozka2
Monty469,ked tak pozeram so zavistou/ v dobrom/ na tie krasne bio jablcka,napadlo ma,ze urcite mas mnozstvo aj padaniek z ktorych si mozes urobit vynikajuci bio jablk.ocot fermentovanim jablk.stavy.Robila som pred 2rokmi,urobila som cisty ocot 6 litrov pijem to 2 x denne pred jedlom velmi dobre posobi na organizmus a hlavne pomaha / okrem ineho/ eliminovat aj artritis.P ozri si na googli jeho blahodarne ucinky na organizmus,domaci je urcite ten najlepsi,nakolko v obchode pisu bio,ale s domacim ho nemozes porovnat.

1x junior
jozka2
Lenkana o com to pises?nmezmylila si si adresu?
monty469
@Lenkana (3.10.2016 16:29)

Nerozumiem o com to pises,si zrejme mimo!Co ma Jozka spolocne s tvojim komentarom?Mam pocit ze si sa pomylil tak bud taky a ospravedln sa
1x haji
kukulienka71
Pár hodín by som sa ani nehla od tých bedničiek s jablkami, nasávala by som ich asi všetkými zmyslami:-) koláčik je krásny a určite aj výborný, si šikulka!
1x haji
monty469
@Kukulienka71 (4.10.2016 19:58)

Ďakujem ti veľmi pekne :-) Veru jablčkam z vlastnej záhrady sa vôňou a chuťou žiadne nevyrovnajú
1x haji
aroooo
samozrejme 5*, kk VIP recepty. Krásny koláčik, pre mňa naj /šľahačkové a krémové veru nemusím a ak tak raz za rok 1-2ks/, veru ukladám, až kúpim sladšie jablká/ aby som mohla dať menej cukru/ spravím, No a o tých plných smejúcich sa debničkách ani radšej nepíšem....
kimlo
Cez víkend som ho robil, je výborný, doporučujm!


1x haji
monty469
@Aroooo (9.10.2016 12:12)

Ďakujem ti velmi pekne za milý komentár:-) Ak upečieš daj vedieť, ako si bola spokojná :-)
monty469
@Kimlo (10.10.2016 07:22)

Wau @Kimlo ja nemám slov ! Koláč vyzerá super a tá mriežka, no klobúk dole:-) Teším sa, že koláčik chutil . To je pre mňa to najväčšie uznanie. Ďakujem
1x haji
jariam
Vyborny receptik, s cestom sa super pracuje .. dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia