Celozrnný jablkový mrežovník fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 27. marca 2015
Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept)
Foto: cesminaz

Recept na tento kolac vznikol nahodou,ked som chcela znova upiect "Krizalky" ktore sem pridala @Zuzanka1367 A kedze som neskoro zbadala,ze sa mi minula špaldova Zobraziť celý popisRecept na tento kolac vznikol nahodou,ked som chcela znova upiect "Krizalky" ktore sem pridala @Zuzanka1367 A kedze som neskoro zbadala,ze sa mi minula špaldova muka :-/ tak som musela inprovizovat :-P Takze za inspiraciu dakujem @Zuzanke ,lebo som vychadzala z cesta ktore je v jej recepte :-) Zmenila som muku a gramaze upravila podla seba.Kolacik je vynikajuci,vrelo odporucam ;-P

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
200 g
100 g
2 štipky
250 g (margarín)
1
1 dcl
1 1/2 bal
Plnka:
1,3 kg
1
podľa chuti
1 - 2 PL
podľa potreby
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Do jednej misky dame obidve muky,Cukor,sol, PDP a premiesame lyzicou.Potom pridame zmäknute maslo a vajce.Dobre spracujeme,aby sa maslo a vajce spojilo s mukou.Nema zostat ani troska suchej muky,ma to vyzerat ako mrvenicka :-) ..a az teraz pridame mlieko,ale prilievajte radsej potrosky,podla toho,ako bude muka pit,lebo nieje iste ze budete potrebovat cele 1dcl mlieka...

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..vznikne nam polotuhe mastnejsie cesto..

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..poprasime ho trocha mukou a zakryjeme igelitom na ktory dame este utierku.Takto zabalene ho odlozime bokom stat-odpocivat 1hodinu,ale kludne mozte aj 2-3 hodiny :-)

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..zatial si pripravime jablka.Polovicu jablk postruhame a polovicu nakrajame na male kocky.Do tohto kolaca ide naozaj dost vela jablk,cistej vahy az 1,3-1,4kg. Ja som to doteraz robila vzdy len od oka,ale teraz som ich odvazila koli receptu :-) Ak potrebujete zuzitkovat jablka,tak tento kolacik je nato ako stvoreny ;-) Do jablk pridame Cukor podla chuti,1-2PL citronovej stavy,1-2KL skorice a 1 Zlaty klas,alebo 1vanilkovy puding.Dobre premiesame,ak treba tak mozte dat aj trocha struhanky,ale to zavysi od stavnatosti jablk a dame plnku zatial bokom..

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..po 1-2 hodinach si cesto prekojime tak,aby sme dostali jednu 3/4 ta bude na spodok kolaca a zvysna 1/4 bude na vrch kolaca..

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..väcsi kus cesta si vyvalkame na obdlznik velkosti nasho plechu.Moj ma vnutorny rozmer 25x35cm.Ked si vyvalkate cesto,tak polozte nan plech a tak budete vediet,ci je uz dost velke :-) ale vyvalkajte ho onieco viac,lebo musite pocitat aj okraje plechu :-)

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..vyvalkane cesto polozime na plech s papierom...

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..napravime dookola okraje,aby pekne stali a posypeme trocha struhankou..

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..rovnomerne nanesieme jablka a zahladime lyzicou..

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..zasa trocha posypeme struhankou a okraje pozohyname dovnutra na plnku,aby nam stava z jablk nahodou nevytekala..a potrieme ich vajcom,aby sa nam pasiky cesta prilepili o kraj..

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..teraz si rozvalkame na tenko aj tu druhu cast cesta a radielkom nakrajame pasiky hrubky prsta..

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a teraz zacneme nase pasiky ukladat krizom na kolac..zacneme od stredu kolaca.Prstom stale zlahka potlacime pasik o povajickovane cesto :-)

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ked to mame,potrieme vajcom..

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..a teraz zopakujeme to iste,len z opacnej strany a natrieme znova vajcom..

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ..kolacik dame piect do rury,ktoru sme si dopredu rozohriali na 180°C na 35 minut.Ma byt pekny zlatisty :-) Ale co sa tyka minut,si ho radsej sledujte,lebo u kazdeho sa to moze lisit +-5 minut :-)

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ..a tu je uz hotovy upeceny kolacik ;-) Po vybrati z rury ho zakryjeme utierkou a nechame celkom vychladnut.Najlepsie je,ak ho nechate aspon 3-4 hodiny postat,aby plnka celkom stuhla a aj cesto trocha zmäkne..Ale najsamlepsi je na druhy den,cesto je perfektne,krehke a velmi chutne-pripomina mi celozrnne keksiky ;-D

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Nech vam chuti ;-P

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Nakoniec este fotka celozrnnej muky,co som pouzila ja..Je to obycajna celozrnna muka,pouzivam aj rakusku "Babickovsku" aj madarsku z "ALDI" ale su celkom rovnake :-)

    Celozrnný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

kika1212
vynikajúci, tá kombinovaná plnka z krájaných a strúhaných jabĺk sa mi páči a že je jabĺk veľa? jéj, také máme radi, tak to má byť, len sa chcem spýtať @cesminaz , prečo si pridávala ZK, alebo puding, akú úlohu tam spĺňa.
mesiar50
@Cesminaz
Koláčik ako sa patrí,viac plnky ako cesta. * * * * *
@kika1212
Pudingy sa pridávajú do plniek k vôli tomu aby zaručili ich súdržnosť a
sťahujú prebytočnú šťavu či už zo závinov,alebo ostatných múčnikov..
Tú istú funkciu má aj strúhanka ktorá lepí a sťahuje prebytočnú šťavu
z koláčov.

zuzanka1367
@cesminaz ,som sa potešila, že aký pekný jablkový koláč, ani ma nenapadlo, že s ním mám niečo spoločné :) Páči sa mi, ja ho teda spravím podľa Tvojho receptu, jablkové máme radi...
havino
pekne spracovaný recept a v zdravšej verzii, chutný, na pečenie koláčov už len takto cez dva roky kombinujem špaldovú celozrnnú s hladkou špaldovou bielou, nech tej celozrnnej nie je veľa. Chutí úplne normálne, ak nie je viac šťavnatý, ako z bielej múky.
kika1212
ďakujem Laci, a vieš, že som si to aj myslela, ja trochu jablká žmyknem a cesto posypem strúhanými orechmi, ale vyskúšam aj takto, je to dobrý nápad, aj šťava ostane
mesiar50
@kika1212
Nemáš mi čo ďakovať,rado sa stalo a dúfam,že mi @cesminaz prepáči,že jej tu,,oxidujem"pri jej recepte,ale ešte jedna varianta môže byť a to,že nastrúhané jablká posmažíme vo vlastnej šťave,čím sa z nich odparí tekutina.Ahoj
cesminaz
@kika1212 je to presne tak ako ti to vysvetlil @mesiar50 :-) takymto sposobom ostane kolac super stavnaty,ale nie premoceny! Aj u nas mame radi veela jablk v kolaci :-) vdaka za komentar @mesiar50 ..pre boha ake "oxidovanie"!!?? :-)) prave naopak,dakujem za vystizne objasnenie ;-P @havino @terinka dakujem za nahliadnutie :-) @zuzanka ..no vidis a predsa mas :-)) Odkedy si bola pridala recept na "krizalky" som ich robila uz asi 100x :-))) Presnejsie povedane,to tvoje "spaldove" cesto,ja som sa ho nevedela dojest! Robila som ho taketo mrezovniky so vseliakymi plnkami ;-)) ..az raz sa mi minula spaldova muka a musela som improvizovat :-) Aj som dala viac muky,aby bolo cesto onieco hrubsie,lebo davam vela jablk.Ale takto je to vynikajuce,my mame radi ked je vtom viac plnky nez cesta ;-) A toto cesto..no co ti poviem..uz som ho robila velakrat,ale zakazdym ked donho zahryznem,si znova a znova povzdychnem ake je fantasticke ;-)) Len smelo vyskusaj @zuzanka :-) som si ista,ze ti bude chutit!
amelie
koláč vyzerá skvelo, @cesminaz , po takýchto sa u nás len tak zapráši:-))) asi ho urobím hneď zajtra :-))) *****
tatranocka
My dávame podrvené piškóty,ale používame na tieto koláče tzv.siláž.Stará mama spracuje každé jedno jablko,čo padne a zavarí to bez nálevu,len cukor ,škorica a klinčeky.V zime hotovka,vyvaľkám cesto,otvorím fľašu a za chvíľu koláč upečený.Niet nad jablkové :)5x*
jarunka
Ten kolacik vyzera krasne a urcite aj tak chuti aj recept velmi pekne spracovany. Sikovna :-)
kukulienka71
krásna práca @cezminaz , také pekné vysoké koláčiky. Mne vždy vyjdú nízke, pozorujem, že máš asi menší plech, tak urobím aj ja takú fintu;-P
cesminaz
Mila @amelie dakujem a budem velmi rada,ak vyskusas ;-) urcite neolutujes,je vynikajuci! @tassiedevil @jarunka dakujem vam za mile slova :-) @tatranocka velmi zaujimave spracovanie takto "bez stavy"!Mohla by si ho sem pridat na Varechu,urcite by sme sa tomu viaceri potesili :-) @kukulienka ano vela robia pri kolacoch aj plechy a prave preto som napisala velkost mojho,v ktorom som ho piekla.Mam aj vacsie plechy,aj mensie a podla toho co idem piect,tak si vyberem plech.Taketo mrezovniky "vzdy" peciem v tomto 25x35cm ,lebo som zistila ze v norm.plechu 39x29cm bol velmi nizky a aj cesto ostalo velmi tenke :-/ ..nevyzeral najlakavejsie..Takze,neoplati sa stale ulakomit nato,ze "vacsi"plech-"viac"kolaca :-) .."Menej je niekedy viac" lebo takto vyzera aj na "oko" ovela krajsie ;-P
anina6
veľmi chutný koláčik, tiež som piekla podobný jablkový mrežovník z celozrnej múky v okrúhlej forme. vyskúšam aj plnku podľa teba.
mariamka
krasny,,, a verim ze vyborny, od teba vzdy osvedcene, jablkove su u nas naj,, postup nema chybu :)
motyka
Toto je recept pre našu mládež. Ten by si skutočne dali aj po viac kúskov. Jablkové - najsamlepšie, ako ty píšeš a stále sa pritom úprimne zasmejem. Už to používam aj ja.
Určite vyskúšam zo špaldovej múky, doposiaľ som ešte nerobila . Vydaril sa ti, oceňujem. KK.*****
afataga
vhodny rovno na vystavu :-), mozno by nebolo zle miesto struhanky pouzit mlete orechy
amelie
@cesminaz , musím koláčik ukryť, aby ho nezmastili ešte pred obedom... vyzerá pekne, máš pravdu, že niekedy je menej viac... piekla som ho v štvorcovej zapekacej mise:-)))
viera1
@cezminaz zavarené jablká na koláč:
Narezať na plátky (nastrúhať),natlačiť do pohára do polovice,pridať štipku škorice,znova tlačiť doplna a pridaťškoricu.Dôležité je vytlačiť vzduch,zavrieť a sterilizovať. Pri sterilizovaní si jablká pustia svoju šťavu,netreba žiadny cukor,dosladíš pri pečení koláča (ja dávam trstinový).Pokiaľ strúhaš,treba ich vyžmýkať pred vkladaním do pohára.
cesminaz
@anina6 :-) len vyskusaj,je velmi dobra @mariamka dakujem za tvoje mile slova a za doveru :-) @motyka :-)) ved aj ja som sa to slovo "najsamlepsie" naucila prave tu na Vareche!!! ;-)) ..couz,zopar veci tu pochytame jeden od druheho ;-D Aj zo spaldovej bude fantasticky,viem lebo som ho robila z nej uz velakrat! @afataga dakujem :-) jasne ze kto chce,tak si da namiesto struhanky orechy.
cesminaz
mila @amelie tak to si ma touto spravou fakt potesila :-) Dufam ze vam bude doma chutit a ze sa ozves po "ochutnavke" ;-) @viera1 dakujem za "recept" :-) pre mna je to velka novota,v zivote som take zavaranie nepocula! Vdaka @Viera1 :-) @izabelka dakujem za tvoju pochvalu :-)
luss44
krásne vysoký, od Teba mám osvedčené koláčiky, takže ukladám aj tento, jablkové u nás idú.
siskam
Perfetkný koláč. Už je uložený a určite upečiem. Na Vianoce som robila Tvoje keksíky Mantar kurabyie, boli výýborné, nepochybne aj tento koláč bude skvelý. A ešte aj efektný - vyzerá úžasne.
cesminaz
@1000thwindow dakujem :-) @luss44 dakujem za mile slova :-) tesi ma,ze si bola doteraz spokojna.My mame tento mrezovnik strasne radi,je naozj fantasticky.Urcite neolutujes :-) @siskam dakujem pekne "duplom" :-)) Som rada,ze vam keksiky chutili a som si ista,ze vam bude chutit aj tento kolacik! vdaka ;-P
amelie
sorry, @cesmina , nejako mi to vypadlo: tvojmu koláču sa ušla kritika: bolo ho málo:-)
cesminaz
@amelie ..taka kritika sa este da zniest ;-))) Ale take malickosti si moze kazdy upravit podla svojho plechu.Ak chces viac kolaca,ale chces aby bol taky isty,tak si jednoducho urobis bud z 1,5 davky alebo z duply :-) Dakujem este raz a som rada,ze chutil :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia