Foto: cesminaz
Recept na tento kolac vznikol nahodou,ked som chcela znova upiect "Krizalky" ktore sem pridala @Zuzanka1367 A kedze som neskoro zbadala,ze sa mi minula špaldova Zobraziť celý popisRecept na tento kolac vznikol nahodou,ked som chcela znova upiect "Krizalky" ktore sem pridala @Zuzanka1367 A kedze som neskoro zbadala,ze sa mi minula špaldova muka :-/ tak som musela inprovizovat :-P Takze za inspiraciu dakujem @Zuzanke ,lebo som vychadzala z cesta ktore je v jej recepte :-) Zmenila som muku a gramaze upravila podla seba.Kolacik je vynikajuci,vrelo odporucam ;-P
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
2 štipky |
|
250 g (margarín) |
|
1 |
|
1 dcl |
|
1 1/2 bal |
|
Plnka: | |
1,3 kg |
|
1 |
|
podľa chuti |
|
1 - 2 PL |
|
|
|
podľa potreby |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Do jednej misky dame obidve muky,Cukor,sol, PDP a premiesame lyzicou.Potom pridame zmäknute maslo a vajce.Dobre spracujeme,aby sa maslo a vajce spojilo s mukou.Nema zostat ani troska suchej muky,ma to vyzerat ako mrvenicka :-) ..a az teraz pridame mlieko,ale prilievajte radsej potrosky,podla toho,ako bude muka pit,lebo nieje iste ze budete potrebovat cele 1dcl mlieka...
-
2
..vznikne nam polotuhe mastnejsie cesto..
-
3
..poprasime ho trocha mukou a zakryjeme igelitom na ktory dame este utierku.Takto zabalene ho odlozime bokom stat-odpocivat 1hodinu,ale kludne mozte aj 2-3 hodiny :-)
-
4
..zatial si pripravime jablka.Polovicu jablk postruhame a polovicu nakrajame na male kocky.Do tohto kolaca ide naozaj dost vela jablk,cistej vahy az 1,3-1,4kg. Ja som to doteraz robila vzdy len od oka,ale teraz som ich odvazila koli receptu :-) Ak potrebujete zuzitkovat jablka,tak tento kolacik je nato ako stvoreny ;-) Do jablk pridame Cukor podla chuti,1-2PL citronovej stavy,1-2KL skorice a 1 Zlaty klas,alebo 1vanilkovy puding.Dobre premiesame,ak treba tak mozte dat aj trocha struhanky,ale to zavysi od stavnatosti jablk a dame plnku zatial bokom..
-
5
..po 1-2 hodinach si cesto prekojime tak,aby sme dostali jednu 3/4 ta bude na spodok kolaca a zvysna 1/4 bude na vrch kolaca..
-
6
..väcsi kus cesta si vyvalkame na obdlznik velkosti nasho plechu.Moj ma vnutorny rozmer 25x35cm.Ked si vyvalkate cesto,tak polozte nan plech a tak budete vediet,ci je uz dost velke :-) ale vyvalkajte ho onieco viac,lebo musite pocitat aj okraje plechu :-)
-
7
..vyvalkane cesto polozime na plech s papierom...
-
8
..napravime dookola okraje,aby pekne stali a posypeme trocha struhankou..
-
9
..rovnomerne nanesieme jablka a zahladime lyzicou..
-
10
..zasa trocha posypeme struhankou a okraje pozohyname dovnutra na plnku,aby nam stava z jablk nahodou nevytekala..a potrieme ich vajcom,aby sa nam pasiky cesta prilepili o kraj..
-
11
..teraz si rozvalkame na tenko aj tu druhu cast cesta a radielkom nakrajame pasiky hrubky prsta..
-
12
a teraz zacneme nase pasiky ukladat krizom na kolac..zacneme od stredu kolaca.Prstom stale zlahka potlacime pasik o povajickovane cesto :-)
-
13
ked to mame,potrieme vajcom..
-
14
..a teraz zopakujeme to iste,len z opacnej strany a natrieme znova vajcom..
-
15
..kolacik dame piect do rury,ktoru sme si dopredu rozohriali na 180°C na 35 minut.Ma byt pekny zlatisty :-) Ale co sa tyka minut,si ho radsej sledujte,lebo u kazdeho sa to moze lisit +-5 minut :-)
-
16
..a tu je uz hotovy upeceny kolacik ;-) Po vybrati z rury ho zakryjeme utierkou a nechame celkom vychladnut.Najlepsie je,ak ho nechate aspon 3-4 hodiny postat,aby plnka celkom stuhla a aj cesto trocha zmäkne..Ale najsamlepsi je na druhy den,cesto je perfektne,krehke a velmi chutne-pripomina mi celozrnne keksiky ;-D
-
17
Nech vam chuti ;-P
-
18
Nakoniec este fotka celozrnnej muky,co som pouzila ja..Je to obycajna celozrnna muka,pouzivam aj rakusku "Babickovsku" aj madarsku z "ALDI" ale su celkom rovnake :-)
Koláčik ako sa patrí,viac plnky ako cesta. * * * * *
@kika1212
Pudingy sa pridávajú do plniek k vôli tomu aby zaručili ich súdržnosť a
sťahujú prebytočnú šťavu či už zo závinov,alebo ostatných múčnikov..
Tú istú funkciu má aj strúhanka ktorá lepí a sťahuje prebytočnú šťavu
z koláčov.
Nemáš mi čo ďakovať,rado sa stalo a dúfam,že mi @cesminaz prepáči,že jej tu,,oxidujem"pri jej recepte,ale ešte jedna varianta môže byť a to,že nastrúhané jablká posmažíme vo vlastnej šťave,čím sa z nich odparí tekutina.Ahoj
Určite vyskúšam zo špaldovej múky, doposiaľ som ešte nerobila . Vydaril sa ti, oceňujem. KK.*****
Narezať na plátky (nastrúhať),natlačiť do pohára do polovice,pridať štipku škorice,znova tlačiť doplna a pridaťškoricu.Dôležité je vytlačiť vzduch,zavrieť a sterilizovať. Pri sterilizovaní si jablká pustia svoju šťavu,netreba žiadny cukor,dosladíš pri pečení koláča (ja dávam trstinový).Pokiaľ strúhaš,treba ich vyžmýkať pred vkladaním do pohára.
*****