Štajerský jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Je čas jabĺk, včera sme oberali našu jabloň, tak voľba
padla na tento koláč. Recept je z knihy Pečieme s
pôžitkom.
Postup
- Múku dáme do misy, zmiešame s kypriacim práškom a pridáme ostatné suroviny. ( múka sa môže dať len hladká, ako je podľa pôvodného receptu, ja som si to rozdelila 50:50 )
- Zhnetieme cesto, ktoré dáme na 1 hod. do chladničky
- Jablká si nastrúhame, trochu z nich vytlačíme šťavu. Moje sú veľmi šťavnaté, tak to bolo potrebné. Pridáme ostatné suroviny a premiešame. Do mojich jabĺk toľko cukru stačilo, ale treba sa riadiť podľa kyslosti jabĺk :-)
- Cesto si rozdelíme nasledovne- 2/3 na spodok a zvyšok si necháme na mriežku. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme a dáme na vymasený a múkou vysypaný plech. Treba, aby boli trochu vyložené aj boky. S cestom sa pracuje veľmi dobre, netrhá sa.
- Na cesto rozložíme jablkovú zmes. Zo zvyšného cesta si urobíme mriežku a uložíme na jablká. Ja som si cesto vyvaľkala a vykrajovala som si pláty cesta. Pečieme pri 200 °C 35-40 min.
- Marhuľový džem si zohrejeme a hneď po upečení natrieme mriežku na koláči horúcim džemom. Necháme vychladnúť.
- Medzitým si vymiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a vychladnutý koláč pofŕkame.
- A po dobre vykonanej práci, dobre padne kus koláča :-)