Špenátové gnudi s maslovou paradajkovou omáčkou fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 15. mája 2013
Špenátové gnudi s maslovou paradajkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: mijaita

Gnudi (ňudy) jsou podobné gnocchi (ňoki), vaří se ale ze syrovátkového sýra. Italské ricotty nebo velmi dobrého PILOS, který prodávají za přijatelnou cenu Zobraziť celý popisGnudi (ňudy) jsou podobné gnocchi (ňoki), vaří se ale ze syrovátkového sýra. Italské ricotty nebo velmi dobrého PILOS, který prodávají za přijatelnou cenu v Lidlu. Sýry syrovatkové nejsou nakyslé, tak by šly nahradit slovenským, skvělým tvarohem.

Suroviny

1 ks
 veľa
1 ks
Omáčka:
6 ks
1 PL
1/2 ks alebo 1 jarná cibuľka




Postup

  1. 1

    Do vařící vody vložíme nejméně 4 hrstě špenátových lístků baby, nebo trs velkých listů Spařené a změklé listy vyndáme z vody, necháme vykapat a vymačkáme všechnu vodu. Pokrájíme na kousky.

  2. 2

    Do vařící vody po špenátu vložíme rajská jablíčka na 1 min, vyjmeme, zchladíme a oloupeme. Do hlubší pánve dáme trochu vody, rajské jablíčka, sůl, máslo a půlku cibule (nebo jednu jarní cibulku) . Rozmačkáme a pomalu dusíme přiklopené asi 30 minut. Vyndáme cibuli a rajčata rozmixujeme na omáčku. Omáčka by měla mít na povrchu mastná oka. Osolíme, opepříme.

    Špenátové gnudi s maslovou paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Když se dusí rajská jablíčka, v míse smícháme rozmačkaný sýr, našlehané vejce, sůl a pepř, přistrouhneme muškátový oříšek. Přidáme pokrájený špenát. Tuto sýrovou "kaši" dáme do pytlíku plastového, ustříhneme roh a do mouky na plechu vymačkáváme kousky. Druhá možnost, že kaši trochu zahustíme moukou, vyklopíme na vál posypaný moukou aby se těsto nelepilo na ruce a v mouce zlehka tvoříme malé válečky. Z každého válečku ukrajujeme pomoučeným nožem špalíčky a pokládáme je do mouky, aby se nepřilepily k podložce. I male hromádky můžeme dělat, které zlehka obalujeme v mouce, dáváme na stranu a pak uvaříme najednou.

    Špenátové gnudi s maslovou paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do většího množství vařící vody vkládáme gnudi . Když vyplavou na povrch, jsou vařené. Vyndáme do mísy, trochu omastíme aby se neslepily (cca 2min)

    Špenátové gnudi s maslovou paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Servírujeme polité hustou, rajskou omáčkou, posypané parmezánem nebo jiným, dobrým sýrem.

    Špenátové gnudi s maslovou paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

lakey
To jedlo vyzerá veľmi chutne. Ďakujem za recept.
danielas
Toto musí byť veeeľmi chutné! Parádne zloženie a nakoniec ten parmezán...už vôbec nič nechýba :D vyskúšam a ďakujem za recept
cesminaz
Toto 100%ne vyskusam...vyzera to perfektne ;-) mnam...KK dakujem za receptik
tiginko
tak gnudi som ešte v živote nepočula a nevidela. Veľmi zaujímavé, kam ty na tieto dobroty chodíš? Toto vyskúšam, len musím zistiť, ktorý je to ten srvátkový Pilos, nespomínam si, že by som ho u nás videla...keď nezistím, dám Ricottu
jozka2
mala by si doplnit Pilos cim sa da nahradit,roccotta,v servatke je aj mozarella,taky syr nepoznam a vidim ze ani ostatni.
mijaita
@jozka ricotta a Pilos jsou ze syrovatky, nikoliv v syrovatce. Syry syrovatkove nejsou nakysle, jsou sladsi. Myslim, ze z dobreho tvarohu slovenskeho by take byly vyborne. Napisu.
ariela6
pekny recept ja som tento syr ešte u nas v lidli nevidela ale popozeram sa lepsie recept ukladam len ma napadlo čim by som mohla nahradit špenat ja ho nemam rada poradte
mijaita
@ariela6 s přehledem nahraď polníčkem, take ho prodavaji v Lidlu, nebo mangoldem. myslim jakymkoliv lupenim ktere ti chutna :-)
mamenka
Par excelence! Vynikajúce! Ďakujem za recept..... :-)
ejta
Mnaaaaam, to vyzera fakt ze super ! A henten syr som v Lidlovi este neobjavila, tak mam co dohanat :-)
vierutt
Aj mne sa veľmi páči tento recept. Vďaka! @ariela6 , myslím, že ten špenát v tých "gnudách" (neviem ako to vyskloňovať) by si ani necítila, ale čokoľvek "zelené" - si myslím - bude v nich výborné.
alena45
to vyzerá tak dobre, že by som tuším aj tú rajčinovú ochutnala...
hannah22
velmi pekný a zaujímavý recept.....ukladám.... dík... :))
mariamka
p. @mijaita pridajte si aj kategoriu "Jarne" (kvoli spenatu), taky senzacny recept, bola by ho skoda, keby nesutazil, ja rozhodne ukladam
jujoska
vyborny recept, gnudi sa mi pacia, urcite su hodne vyskusania
babidka
Tiez som o "gnudi" nepocula a nevidela ich - ale nevidela som este mnoho veci :-) Mne sa to paci a urcite to urobin niekedy na veceru .Myslim , ze ten prirodny srvatkovy syr je vlastne ricotta - robi sa tak isto . Je lahky , nie je tucny a je velmi lahko stravitelny .
ivazik
nevím, jestli seženu tento sýr Pilos, ale myslím, že by to šlo dobře i ze sýra Labne, který vyrábím vykapáním z jogurtu. Vyzkouším v pondělí.
tiginko
ahoj, dnes sa náš dnešný obed niesol v duchu "Mijaita" : skombinovala som tvoje 2 recepty - gnudi a baklažánové pyré. Bolo to perfektné, rodinka úžasných ti ďakuje za sprostredkovanie :-) Fotka narýchlo, až po zmiešaní (posypané parmezánom), nebol čas

tiginko
skoro by som zabudla - namiesto špenátu som do gnudi dala medvedí cesnak. Určite budeme opakovať, možno aj v inej kombinácii
mijaita
@tiginko fotka potesila, komentar potesil a ze chutnalo to jsem rada. Snazim se vkladat jen chutne a vyzkousene recepty. Omacku mas krasne hustou a je jedno, jakou "travu" das do gnudi ! Ja se tesim az je zase uvarim.
Na kazdy dalsi komentar se budu tesit od kazdeho kdo uvari :-)
evanaaa
Pilos nie je len jeden syr, je to značka výrobkov a Riccotta je ozaj syr vyrobený zo syrovátky. Spomínaná značka je k dostaniu v Lídli, ako mnohí spomenuli. Aj @babidka správne odhadla syr.
ariela6
Tiginko ako si robila to baklažanove pyre zaujalo ma to




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia