Špenátová polievka so zeleninou fotorecept

lyali - fotkalyali, 2. januára 2014
Špenátová polievka so zeleninou (fotorecept)
Foto: lyali

Možno po tom všetkom sviatočnom a veru fajnovom mlsaní padne vhod práve toto :-) Netradičná špenátová polievka so zeleninou :-) Ruka v ruke hlavne Zobraziť celý popisMožno po tom všetkom sviatočnom a veru fajnovom mlsaní padne vhod práve toto :-) Netradičná špenátová polievka so zeleninou :-) Ruka v ruke hlavne koreňová zelenina, čerstvý špenát, cesnak, kôpor. Podľa chuti citrón, kyslá smotana, uvarené vajíčko, vďaka čomu sa z vývaru priamo na tanieri stáva polievka "napokyslo", ktorá si veselo hrá farbami. Inšpirované knihou "400 BEST-EVER SOUPS"

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g mrkva, petržlen, zeler, kaleráb
1-2 ks
1 ks
podľa chuti
2 hrste
podľa chuti alebo mrazený
podľa chuti
1/2 - 1 ks na 1 porciu
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zeleninu očistíme.

    Špenátová polievka so zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájame (zemiaky na väčšie, ostatnú zeleninu na menšie kocky, cesnak som nastrúhala najemno - časť cesnaku pridávam na začiatku a časť až po vypnutí polievky). Uvaríme si vajíčka (podľa chuti na polomäkko alebo natvrdo).

    Špenátová polievka so zeleninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zeleninu zalejeme v hrnci 1l vody. Privedieme do varu. Ochutíme soľou a čiernym mletým korením podľa chuti a varíme domäkka (cca 15 min).

    Špenátová polievka so zeleninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Špenátové listy umyjeme, príp. natrháme na menšie a pridáme k zelenine. Krátko (5 min) povaríme spolu so zeleninou.

    Špenátová polievka so zeleninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do hotovej polievky pridáme posekaný kôpor. Po vypnutí pridám zvyšnú časť cesnaku. Na tanieri podľa chuti okyslíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy, kyslou smotanou a ozdobíme uvareným nakrájaným vajíčkom a petržlenovou vňaťou.

    Špenátová polievka so zeleninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A ja si už pospevujem "Což takhle dát si špenát" a predstavujem si svaly Pepka námorníka :-))

Diskusia k receptu

kukulienka71
Páči sa mi tvoja polievka,všetky ingrediencie mám rada,jedine to vajíčko mi tam nepasuje,ale to je len nezvyk:-)pekná,farebná!
1x sjuz
lyali
kuk milá kukulienka :-) Vajíčko je samozrejme na Tebe :-) Vďaka citrónu a kyslej smotane máme špenát napokyslo a mne do takých jedál vajíčko priam pasuje :-)
1x martau
mariamka
priezracna ako kristal, nadherne farebna a plna vitaminov, pani kucharka sa pozna :) skoda ze na spenate fici iba jeden moj namornik, darmo sa ostatnych snazim presvedcit, leda ze by to nespoznali, ved nemusim povedat :) a je tam cesnak, kopor, co mame radi , vdaka za vyborny recept @lyali :)
paploska
parádna polievka lyali. ja mám v hrnci takú ľahkú kapustovú so sladkej kapusty. ale z tej tvojej by som veru ochutnala :-)
eviana
Krásna farebná, svieža už na prvý pohľad ľahučká a chutná... tak nad takýmto špenátom by som veru hodiny v škôlke netrucovala, naopak, aj pre dupľu by som si išla... @lyali , tlieskam, mňam :) 5*
garanco
Na pohľad sa mi veľmi páči:-)) -( len na našu chuť je trochu iná). Ja som dnes tiež varila na odľahčenie špenátovú s mrkvou, zemiakom a nakoniec som ju rozmixovala. To Tvoje vajíčko a kôpor si pridám na večeru do tej čo zvýšila.
lyali
milé devy, ďakujem veľmi pekne :-) @mariamka , no, maskovanie v jedle dôverne poznám - praktizujem, xi xi :-) @paploska , ja by som si zas z Tvojej kapustovej veru dala :-) @eviana , prídi, nielen na špenát :-) @garanco , aj z Tvojej špenátovej by som ochutnala :-)
jerica
@lyali , krásne, polievky nesmú u nás chýbať, tvoja je ideálna a zdravá, uznávam a gratulujem k tejto polievke, máš to u mňa na jedničku, hlavne, že používaš čerstvú zeleninu a nie mrazenú, ja čo varím, ešte som nepoužila mrazenú zeleninu a to je pekných pár rôčkov, jedine svoj mrazený hrach, čo sa nedá vyčítať. Určite spravím z tvojho receptu :-) máš zahviedičkované, a priložené medzi "polievky"
lyali
@jerica , Jarka, Ty vieš veru vždy potešiť :-) No kiež by vždy tá čerstvá, ale aj mrazená zeleninka mohla byť zrovna domáca. Veľmi sa teším na najbližšiu úrodu na záhradke mojich rodičov. Pekne s motyčkou sa popreháňam na hriadkách kadečoho :-) Len tá zmýlená jar keby ešte chcela počkať, nech nezačnú pukať rastlinky, ktoré by potom mohli poľahky zmrznúť...
slnieckooo
@lyali .. úplne super polievku si sem pridala.
Mali sme ju dnes aj s tým vajíčkom na obed... úplne skvelá, chutná polievka . Ďakujem za chutný a zdravý obed.
1x martau
jumbo
AK SI TUTO POLIEVKU ROZMIKSOVALA TAK SI JU ZABILA. TATO POLIEVKA JE O PESTROFAREBNOSTI, CIROSTI, CHUTI A KRASE. POTVRDZUJE TO AJ ZE VAJICKO S KOPROM ZJES VECER. PROSTE SI TUTO POLIEVKU ZABILA. ALE TVOJE RECEPTY SU ZAUJIMAVE NAPR. PARENE BUCHTY PLNENE MASOM!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia