Foto: lyali
Možno po tom všetkom sviatočnom a veru fajnovom mlsaní padne vhod práve toto :-) Netradičná špenátová polievka so zeleninou :-) Ruka v ruke hlavne Zobraziť celý popisMožno po tom všetkom sviatočnom a veru fajnovom mlsaní padne vhod práve toto :-) Netradičná špenátová polievka so zeleninou :-) Ruka v ruke hlavne koreňová zelenina, čerstvý špenát, cesnak, kôpor. Podľa chuti citrón, kyslá smotana, uvarené vajíčko, vďaka čomu sa z vývaru priamo na tanieri stáva polievka "napokyslo", ktorá si veselo hrá farbami. Inšpirované knihou "400 BEST-EVER SOUPS"
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
400 g mrkva, petržlen, zeler, kaleráb |
|
1-2 ks |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
2 hrste |
|
podľa chuti alebo mrazený |
|
podľa chuti |
|
1/2 - 1 ks na 1 porciu |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Zeleninu očistíme.
-
2
Pokrájame (zemiaky na väčšie, ostatnú zeleninu na menšie kocky, cesnak som nastrúhala najemno - časť cesnaku pridávam na začiatku a časť až po vypnutí polievky). Uvaríme si vajíčka (podľa chuti na polomäkko alebo natvrdo).
-
3
Zeleninu zalejeme v hrnci 1l vody. Privedieme do varu. Ochutíme soľou a čiernym mletým korením podľa chuti a varíme domäkka (cca 15 min).
-
4
Špenátové listy umyjeme, príp. natrháme na menšie a pridáme k zelenine. Krátko (5 min) povaríme spolu so zeleninou.
-
5
Do hotovej polievky pridáme posekaný kôpor. Po vypnutí pridám zvyšnú časť cesnaku. Na tanieri podľa chuti okyslíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy, kyslou smotanou a ozdobíme uvareným nakrájaným vajíčkom a petržlenovou vňaťou.
-
6
A ja si už pospevujem "Což takhle dát si špenát" a predstavujem si svaly Pepka námorníka :-))
Mali sme ju dnes aj s tým vajíčkom na obed... úplne skvelá, chutná polievka . Ďakujem za chutný a zdravý obed.