Špenátová polievka so zeleninou (fotorecept)
Autor receptu: lyali
Možno po tom všetkom sviatočnom a veru fajnovom mlsaní padne vhod práve toto :-) Netradičná špenátová polievka so zeleninou :-) Ruka v ruke hlavne koreňová zelenina, čerstvý špenát, cesnak, kôpor. Podľa chuti citrón, kyslá smotana, uvarené vajíčko, vďaka čomu sa z vývaru priamo na tanieri stáva polievka "napokyslo", ktorá si veselo hrá farbami. Inšpirované knihou "400 BEST-EVER SOUPS"
4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Zeleninu očistíme.
- Pokrájame (zemiaky na väčšie, ostatnú zeleninu na menšie kocky, cesnak som nastrúhala najemno - časť cesnaku pridávam na začiatku a časť až po vypnutí polievky). Uvaríme si vajíčka (podľa chuti na polomäkko alebo natvrdo).
- Zeleninu zalejeme v hrnci 1l vody. Privedieme do varu. Ochutíme soľou a čiernym mletým korením podľa chuti a varíme domäkka (cca 15 min).
- Špenátové listy umyjeme, príp. natrháme na menšie a pridáme k zelenine. Krátko (5 min) povaríme spolu so zeleninou.
- Do hotovej polievky pridáme posekaný kôpor. Po vypnutí pridám zvyšnú časť cesnaku. Na tanieri podľa chuti okyslíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy, kyslou smotanou a ozdobíme uvareným nakrájaným vajíčkom a petržlenovou vňaťou.
- A ja si už pospevujem "Což takhle dát si špenát" a predstavujem si svaly Pepka námorníka :-))