Špenátová polievka so zeleninou (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Možno po tom všetkom sviatočnom a veru fajnovom mlsaní padne vhod práve toto :-) Netradičná špenátová polievka so zeleninou :-) Ruka v ruke hlavne koreňová zelenina, čerstvý špenát, cesnak, kôpor. Podľa chuti citrón, kyslá smotana, uvarené vajíčko, vďaka čomu sa z vývaru priamo na tanieri stáva polievka "napokyslo", ktorá si veselo hrá farbami. Inšpirované knihou "400 BEST-EVER SOUPS"

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zeleninu očistíme.
  2. Pokrájame (zemiaky na väčšie, ostatnú zeleninu na menšie kocky, cesnak som nastrúhala najemno - časť cesnaku pridávam na začiatku a časť až po vypnutí polievky). Uvaríme si vajíčka (podľa chuti na polomäkko alebo natvrdo).
  3. Zeleninu zalejeme v hrnci 1l vody. Privedieme do varu. Ochutíme soľou a čiernym mletým korením podľa chuti a varíme domäkka (cca 15 min).
  4. Špenátové listy umyjeme, príp. natrháme na menšie a pridáme k zelenine. Krátko (5 min) povaríme spolu so zeleninou.
  5. Do hotovej polievky pridáme posekaný kôpor. Po vypnutí pridám zvyšnú časť cesnaku. Na tanieri podľa chuti okyslíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy, kyslou smotanou a ozdobíme uvareným nakrájaným vajíčkom a petržlenovou vňaťou.
  6. A ja si už pospevujem "Což takhle dát si špenát" a predstavujem si svaly Pepka námorníka :-))