Špargľová polievka
Špargľová polievka

Špargľová polievka

elenas - fotkaelenas, 7. mája 2018
Špargľová polievka
Foto: elenas

Jednoduchá a chutná polievka, keď už začala sezóna špargle.

6
porcií
40 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2-3 ks
1-1,5 l ( alebo zeleninový)
200 ml (30 %)




Postup

  1. 1

    Špargľu ošúpeme, odrežeme drevnaté konce. Hlavičky nešúpeme, odrežeme a odložíme. Zemiaky a špargľu nakrájame a dáme variť do vývaru cca 20 minúť, pokiaľ zelenina nezmäkne, pripadne osolíme. (Môžeme použiť vodu a kocku slepačieho bujónu).

  2. 2

    Polievku rozmixujeme ponorným mixérom na hladký krém, pridáme smotanu a necháme chvíľu variť. Dochutíme bielym korením a muškátovým orieškom.

  3. 3

    Hlavičky špargle krátko povaríme v osolenej vode cca 2-3 minúty, scedíme a trochu osmažíme na masle. Do taniera naberieme polievku, pridáme niekoľko hlavičiek a posypeme nasekanou pažítkou. Vrch ešte môžeme posypať parmezánom.

Diskusia k receptu

marta23
Je sezóna špargle, ďakujem za recept. Mám kúpenú práve bielu špargľu, uvarím zajtra. Chcem na zahustenie polievky pridať aj ovsené vločky-potrebná vláknina. V Dámskom klube v RTVS 1 hovoril kuchár, ktorý tam varí v kuchárskom okienku, že špargľu treba povariť vo vode s lyžičkou soli a cukru. Veľmi zdôrazňoval cukor. Kto nám vysvetlí, že prečo?