Špargľa zelená na 3 spôsoby fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 7. apríla 2014
Špargľa zelená na 3 spôsoby (fotorecept)
Foto: frezia68

Trh začína ožívať jarnou zeleninou.Ale špargľa je zatiaľ z dovozu,no aj tak som neodolala.Veď záhradu nemám,ale radšej kupujem našu z trhu,ako z reťazcov,čo už?Mala Zobraziť celý popisTrh začína ožívať jarnou zeleninou.Ale špargľa je zatiaľ z dovozu,no aj tak som neodolala.Veď záhradu nemám,ale radšej kupujem našu z trhu,ako z reťazcov,čo už?Mala som na ňu chuť a už som mala pred očami recept,ktorý som videla kdesi na internete.

2
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

12 ks
15 g
2 ks
 na prílohu
Druhý recept:
6 ks
3 dlhé tenké plátky
 na pečenie




Postup

  1. 1

    Množstvá sú orientačné a zvyšujeme podľa počtu stravníkov.Špargľu opláchneme,osušíme a tvrdšie konce odrežeme,alebo ulomíme,každý má svoj spôsob. Údené mäso pomelieme a lepšie je na hrubšie,ale ja mám len malý mlynček a nemám možnosť výberu,takže bolo jemne mleté.

    Špargľa zelená na 3 spôsoby (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso dáme na panvicu s olejom osmažiť a potom preložíme do zapekacej misy,pomiešame so špargľou a dáme do trúby na 200°C zapiecť asi na 10 min.Potom vyberieme,posypeme syrom a zasa zapečieme asi 10 minút.

    Špargľa zelená na 3 spôsoby (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po zapečení preložíme na teplý tanier a urobíme stratené vajce. Do panvice nalejeme vodu,pridáme 2 lyžice octu.Ak vrie,vložím formičku,ktorú používam na pečenie(vykrajovátko) a môže byť srdce,vajíčko.......,do toho vylejem vajíčko a snažím sa žľtok nenarušiť.Ak bielko pretečie,vrátim ho na vrch formičky.Varím 2 min. a otočím ešte na 2 min.,vyberiem a servírujem.

    Špargľa zelená na 3 spôsoby (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu je snaha o srdce :-) a ešte upozornenie pre začiatočníkov.Po štyroch minútach treba vybrať,ale ak neservírujem hneď,je potrebné na chvíľu dať vajce do zimnej vody,aby žĺtok ostal tekutý.V opačnom prípade ztuhne,ako vidieť na srdci,na okraji už tuhne.Osolíme,trocha mleté korenie a hotovo.

    Špargľa zelená na 3 spôsoby (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zeleninu servírujte podľa chuti.Ja som len osolila a pokvapkala citrónom.Špargľu vezmem do ruky,namočím do žĺtka.......A ďaľšia variácia: špargľu nakrájam asi na 2 cm a zapečenú zmiešam s cestovinou. Dobrú chuť!

    Špargľa zelená na 3 spôsoby (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tretí spôsob je taký jednoduchý,že stačí len popis. Do šunky zabalíme špargľu,dáme do zapekacej misy a ak je zaplnená,pokvapkáme olejom.Dáme do trúby na 6 min. na 200°C.Potom vyberieme.otočíme,potrieme s výpekom a zapečieme ešte asi na 6 min.Soľ a MČK podľa chuti,ale slanina je slaná :-)

    Špargľa zelená na 3 spôsoby (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Či budete zajedať chlebom,pečivom,či upečiete zemiaky? Voľba je na každom z nás,ale určite nezabudnite zapíjať vínkom,alebo aspoň pivečkom,lebo je to taká chuťovka aj pre návštevu. Dobrú chuť!

    Špargľa zelená na 3 spôsoby (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

katka78
@Frezia68 poteším ťa, minulý týždeň som na špargľu natrafila v Lidli. Biela bola ze záhorá, zelená z Talianska. V sobotu na Miletičke mali tiež špargľu, bielu aj zelenú, obe záhorácke. Tak hádam aj na nejakom Prešovskom trhu sa čoskoro bude dať kúpiť aj tá naša :-)
mariamka
@frezia68 pekne ciste recepty na zuzitkovanie spargle, ledva som nasla ten treti resp. druhy sposob pripravy :), aj za navod na stratene - "pošírované" vajce dakujem, som "mudra" - prave som sledovala relaciu na Paprike a robili to navlas takto, akurat este neprisli na tu formicku :))
frezia68
@mariamka :tú formičku som vymyslela ja,ešte som nevidela tak robiť :-))) a ak nemám pravdu,tú správu vymažem :-)))))
eviana
@frezia68 milá, krásne si navarila, všetko by som zjedla a s vďakou aj riady umyla :))) 5*
mariamka
prave naopak, treba si to dat patentovat, kym ta niekto nepredbehne :)
yogicek
Milá@frezia68
Ta bars šumne ši navarela. U Tebe by som sebe dal jak predjedlo tote želene paličky s karkovičku i zos šunku, u @luss44 frkaculovu polevku po modransky, u @kukulienka71 paprikáš z králika s koprovými haluškami a skončel by som u @eviana pri tvarohovo-jahodovej tortičke zos čokoladovu šmetanku. Asi zoberem dovolenku. Šumny večar prajem.
frezia68
@yogicek :šumne ši skombinoval caly obed s predjedlom,lem še mušiš nabehac za nim,ne? Šumny večar aj Tebe :-)
babidka
Velmi pekna inspiracia ! Kedze som sa doma spargle nedopestovala /to by bol dlhy a smiesny pribeh / tak ju kupujem v supermarkete . Mam radsej zelenu ako bielu - je s nou menej roboty lebo zelenu netreba supat :-.)Ale ved aj biela je dobra . Robievam ju najcastejsie iba varenu a s holandskou omackou - ale tu s udenym a srdieckovym vajickom si veru urobim tiez .Vyzera tak lakavo ....
sracz
Vynikajúca príprava aj úprava, zdravé jedlo, milá @frezia68 a naviac aj, podľa znalcov, jeden zo vstavačov mužských (fölemelő), preto Ti k nemu pridávam x_razy ***** a dovoľujem si tento Tvoj rcp odporúčať všetkým "gazdiniakom"!
sracz
Vynikajúca príprava aj úprava, zdravé jedlo, milá @frezia68 a naviac aj, podľa znalcov, jeden zo vstavačov mužských (fölemelő), preto Ti k nemu pridávam x_razy ***** a dovoľujem si tento Tvoj rcp odporúčať všetkým "gazdiniakom"!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia