Špargľa zelená na 3 spôsoby (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Trh začína ožívať jarnou zeleninou.Ale špargľa je zatiaľ z dovozu,no aj tak som neodolala.Veď záhradu nemám,ale radšej kupujem našu z trhu,ako z reťazcov,čo už?Mala som na ňu chuť a už som mala pred očami recept,ktorý som videla kdesi na internete.

2
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Množstvá sú orientačné a zvyšujeme podľa počtu stravníkov.Špargľu opláchneme,osušíme a tvrdšie konce odrežeme,alebo ulomíme,každý má svoj spôsob. Údené mäso pomelieme a lepšie je na hrubšie,ale ja mám len malý mlynček a nemám možnosť výberu,takže bolo jemne mleté.
  2. Mäso dáme na panvicu s olejom osmažiť a potom preložíme do zapekacej misy,pomiešame so špargľou a dáme do trúby na 200°C zapiecť asi na 10 min.Potom vyberieme,posypeme syrom a zasa zapečieme asi 10 minút.
  3. Po zapečení preložíme na teplý tanier a urobíme stratené vajce. Do panvice nalejeme vodu,pridáme 2 lyžice octu.Ak vrie,vložím formičku,ktorú používam na pečenie(vykrajovátko) a môže byť srdce,vajíčko.......,do toho vylejem vajíčko a snažím sa žľtok nenarušiť.Ak bielko pretečie,vrátim ho na vrch formičky.Varím 2 min. a otočím ešte na 2 min.,vyberiem a servírujem.
  4. Tu je snaha o srdce :-) a ešte upozornenie pre začiatočníkov.Po štyroch minútach treba vybrať,ale ak neservírujem hneď,je potrebné na chvíľu dať vajce do zimnej vody,aby žĺtok ostal tekutý.V opačnom prípade ztuhne,ako vidieť na srdci,na okraji už tuhne.Osolíme,trocha mleté korenie a hotovo.
  5. Zeleninu servírujte podľa chuti.Ja som len osolila a pokvapkala citrónom.Špargľu vezmem do ruky,namočím do žĺtka.......A ďaľšia variácia: špargľu nakrájam asi na 2 cm a zapečenú zmiešam s cestovinou. Dobrú chuť!
  6. A tretí spôsob je taký jednoduchý,že stačí len popis. Do šunky zabalíme špargľu,dáme do zapekacej misy a ak je zaplnená,pokvapkáme olejom.Dáme do trúby na 6 min. na 200°C.Potom vyberieme.otočíme,potrieme s výpekom a zapečieme ešte asi na 6 min.Soľ a MČK podľa chuti,ale slanina je slaná :-)
  7. Či budete zajedať chlebom,pečivom,či upečiete zemiaky? Voľba je na každom z nás,ale určite nezabudnite zapíjať vínkom,alebo aspoň pivečkom,lebo je to taká chuťovka aj pre návštevu. Dobrú chuť!