Španielske vtáčiky z teľacieho mäsa

šéfkuchár Michal Pažák
Executive Chef skupiny Al dente Group (reštaurácie Prešburg, Al dente a Cantina v Bratislave), 4. novembra 2010
Španielske vtáčiky z teľacieho mäsa
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

800 g
4 KL
50 g
2 nožičky
2 ks
1 veľká
1 ks, veľká
100 ml
 na zahustenie šťavy




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame cez vlákno na plátky, naklepeme ich do šírky, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Uhorky, vajcia, párky, slaninu a cibuľu pokrájame na rovnaké štvrtinové dieliky a kladieme na jednotlivé plátky mäsa. Dobre zavinieme, prípadne spojíme špáradlom. Na povrchu môžeme tiež osoliť a okoreniť.

  2. 2

    Do pekáča vložíme cibuľu, zalejeme olejom, navrch naukladáme natesno vtáčiky a dáme zapiecť do maximálne rozohriatej rúry na 10 minút, potom zmiernime a dopekáme pri 150 °C asi 45 minút, až je mäso mäkké. Počas pečenia polievame vypečenou šťavou alebo podľa potreby podlievame horúcou vodou.

  3. 3

    Keď je mäso hotové, vyberieme ho z výpeku. Ten privedieme k varu, restujeme do zlatohneda, zalejeme trochou vody a zahustíme zápražkou, dochutíme soľou, korením a horčicou. Vtáčiky vložíme späť do šťavy a prehrejeme. Podávame s ryžou.

Diskusia k receptu

marienka44
Robievam vtacky z telaciny, ale ich nepeciem,dusim na plameni a cibulu najprv orestujem. Pocas pecenia je misa odkryta?
oblizprst
Myslím, že sa zatúlal nesprávny obrázok, na ňom určite nie sú španielske vtáčiky!
zela
Robievam vtáčiky z hovädzieho mäsa.Na vyklepané plátky mäsa natriem trochu horčice,položím prekrojený párok,dám kúsok na tvrdo uvareného vajíčka,kúsok kyslej sterilizovanej uhorky a kúsok slaninky.Zakrútim,prepichnem ihlicou.Keď ich mám hotové,rozpálim olej,vtáčiky popražím,nalejem vodu a dusím do mäkka.Keď sú mäkké zahustím múkou a vodou omáčku,nechám chvíľu povrieť.
remcula
Vypadá to spíš, jako plněné rohlíky!! Ale třeba špatně vidím. Já dělám španělské ptáčky hodně z vepřového. Hovězí méně, je drahé a telecí už vůbec ne, to bych si nechala asi na jiné dobroty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia