Špaldové lokše

paploska - fotkapaploska, 2. decembra 2012
Špaldové lokše
Foto: paploska

Začala kačacia sezóna a k nej automaticky patria domáce lokše :-) Ak máte chuť na zdravšiu verziu pripravte si lokše špaldové. Ale pozor aj tu platí len s mierou :-)

18
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1 ks
1 lyžička jemná
800 g uvarené
30 lyžíc

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich popučíme a pripadáme múku, celé vajíčko a soľ. Cesto poradne vypracujeme, ak sa Vám bude lepiť pokojne pridajte ešte múku. 250 g je základný pomer, ale závisí od zemiakov, ja tam tak 10 g ešte určite pridávam pri spracovaní.

    Špaldové lokše  - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vytvarujem do valca a postupne formujem s pomúčenými rukami guličky a z nich vyvaľkám tenké lokše. Panvice (pečiem vždy na dvoch na raz) rozpálim na indukcii na 8 a lokše opečiem z jednej aj druhej strany. Každú lokšu poriadne potieram z oboch strán kačacou masťou.

    Špaldové lokše  - obrázok 2
  3. 3

    Ak nepečiete práve kačku, tak ich pokojne natierajte maslom. Dnes sme si ich dali s kačkou, ale zajtra budú s makom :-). Dobrú chuť.

    Špaldové lokše  - obrázok 3
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Slovenská kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Jesenné, Zimné

Diskusia k receptu

miamia
chutný receptík, akurát mám kúpenú špaldovú múku...pridávam do KK :)
lucylee
Ja robim lokse bez vajicka, len muka a zemiaky a su super. To vajicko je tam podla mna uplne zbytocne.
jerica
výbornéé:-) uložené, určite vyskúšam:-)
ama00terka
Vyzerajú výborne, určite vyskúšam, len sa mi tieto dva údaje zdajú málo resp. veľa. Je to správne? Ďakujem.

múka...ja tam tak 10 g ešte určite pridávam pri spracovaní.
30 lyžíc kačacia masť?
paploska
@ama00terka recept je ok, 250 g je základná hmotnosť múky a pri spracovaní ešte pridám múku podľa potreby, cca 10 g :-) inak som to nevedela popísať. a tá masť ide na lokšu, cca 1 lyžica na 1 lokšu. (na potieranie, aby neboli suché ale chutné)