Špaldové lokše

Autor receptu: paploska

Začala kačacia sezóna a k nej automaticky patria domáce lokše :-) Ak máte chuť na zdravšiu verziu pripravte si lokše špaldové. Ale pozor aj tu platí len s mierou :-)

18
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich popučíme a pripadáme múku, celé vajíčko a soľ. Cesto poradne vypracujeme, ak sa Vám bude lepiť pokojne pridajte ešte múku. 250 g je základný pomer, ale závisí od zemiakov, ja tam tak 10 g ešte určite pridávam pri spracovaní.
  2. Cesto vytvarujem do valca a postupne formujem s pomúčenými rukami guličky a z nich vyvaľkám tenké lokše. Panvice (pečiem vždy na dvoch na raz) rozpálim na indukcii na 8 a lokše opečiem z jednej aj druhej strany. Každú lokšu poriadne potieram z oboch strán kačacou masťou.
  3. Ak nepečiete práve kačku, tak ich pokojne natierajte maslom. Dnes sme si ich dali s kačkou, ale zajtra budú s makom :-). Dobrú chuť.