Špaldová celozrnná nekysnutá knedľa

irenaw - fotkairenaw, 31. októbra 2012
Špaldová celozrnná nekysnutá knedľa
Foto: irenaw

Bez bielej múky a bez droždia. Keď sa musí variť na viac spôsobov.

4-6
porcie
10 minút
príprava
25-35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
1 šálka
1 ks
1 ks
1/2 čl
1/2 čl
na vymastenie šálok:
môže byť:




Postup

  1. 1

    Do väčšieho hrnca dáme variť vodu asi tak do polovice výšky šálok (tie do vody ešte nedávame). Dve veľké šálky dobre potrieme maslom. Múku premiešame so soľou a sódou bikarbónou. Pridáme žĺtok a mlieko a dobre premiešame. Pridáme staršiu žemľu pokrájanú na kocky. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielka. Šálky naplníme do 3/4 a vložíme do vriacej vody. Zatvoríme a na miernom ohni varíme 25-35 minút podľa veľkosti šálok. Skúsime špajdľou.

    Špaldová celozrnná nekysnutá knedľa - obrázok 1
  2. 2

    Vyklopíme zo šálok, popicháme a necháme chvíľu postáť. Nakrájame niťou.

    Špaldová celozrnná nekysnutá knedľa - obrázok 2

Diskusia k receptu

danda3
V poslednom čase aj ja používam špaldovú múku skoro všade a hoci knedle nie sú mojou obľúbenou prílohou, Tvoje by som si s radosťou dala ako slaný koláčik, vyskúšam k segedínskemu, kapusta už dokvasila, takže sa teším na všetky jedlá z nej.♥
irenaw
Darinka, keď sú obmedzené možnosti, aj knedľa je dobrá ;-)))
mracik9
Tak takéto som robievala z klasickej múky,ale špaldové určite budú lepšie,za pokus to stojí,tvoje sú krásne a určite aj fantastický chutili.
valeri
Ešte som takéto "hrnčekové knedle" nerobila, ale tieto sa mi veľmi páčia, musím sa odvážiť, ukladám :-))
iva63
mne sa recept veľmi páči...vyskúšam
fialka49
Sú vynikajúce a keď ma musela zaskočiť vo varení moja 11-ročná dcéra, bola nesmierne pyšná na pochvaly od ostatných členov rodiny. Petržlenová vňaťka je veľmi dobrá súčasť týchto knedlíkov.
renama
Vyskúšané, vydarili sa na prvý šup, recept na 1*****, chutili vynikajúco, aj deťom. :)
kalllista
Dnes som potrebovala k varenému hovädziemu a kôprovke knedľu, no droždie som doma nemala, tak som skúsila tvoj recept a neľutujem. Napriek tomu, že som použila klasickú múku a zabudla som vymastiť poháre, knedle sa podarili, ba dokonca takmer celé vypadli z pohárov, keď som im trošku pomohla :). Rozmýšľala som, ktorú chuť niečoho, čo pečiem, mi pripomínajú a už viem, špaldový nemiesený chlieb.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia