Špaldová celozrnná nekysnutá knedľa

Autor receptu: irenaw

Bez bielej múky a bez droždia. Keď sa musí variť na viac spôsobov.

4-6
porcie
10 minút
príprava
25-35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu asi tak do polovice výšky šálok (tie do vody ešte nedávame). Dve veľké šálky dobre potrieme maslom. Múku premiešame so soľou a sódou bikarbónou. Pridáme žĺtok a mlieko a dobre premiešame. Pridáme staršiu žemľu pokrájanú na kocky. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielka. Šálky naplníme do 3/4 a vložíme do vriacej vody. Zatvoríme a na miernom ohni varíme 25-35 minút podľa veľkosti šálok. Skúsime špajdľou.
  2. Vyklopíme zo šálok, popicháme a necháme chvíľu postáť. Nakrájame niťou.