Spaghetti Carbonara

mardo - fotkamardo, 23. januára 2012
Spaghetti Carbonara
Foto: mardo

Dnes ešte doplním moje najobľúbenejšie jedlo. Prvý deň som tu, tak mu to nemôžem urobiť. Proste, dnes sem patrí.

1
porcia
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3
100 g
50 g
80 g




Postup

  1. 1

    Je to jedlo z Ríma, podľa dostupných materiálov, ale nevie sa kto ho vymyslel. Buď Taliani alebo Američania v druhej svetovej. To neviem. Je to jednoduché jedlo, ale vyžaduje si precíznosť a istotu. Viem to. V začiatkoch môjho varenia mi to dávali pekne tvrdo najavo. Pripravíme si špagety, pancetu - čo je jemná talianska slanina, žĺtka (tri pre jedného), strúhaný parmazán, olivový olej a mleté čierne korenie. Čerstvé.

    Spaghetti Carbonara - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca na cestoviny nalejeme vodu, pridáme soľ a varíme špagety. Vedľa už nakrájanú pancetu prepečieme na panvici s trochou olivového oleja. Tak do zlatista, nech je chrumkavá. Pustíme sa do omáčky. Do misky si dáme žĺtka, parmazán, soľ, čierne korenie a premiešame, pridáme trochu vody zo špagiet a znovu premiešame. Keď sú špagety ,,all dente", premiešame ich s pancetou na panvici a vypneme plyn. Na chvíľu odstavíme a primiešame k nim žltú omáčku. Všetko zľahka premiešame. Servírujeme na tanier, znovu trošku parmazánu a čierneho korenia. Nech Vám chutí!

Diskusia k receptu

marcy
aké jednoduché a obľúbené aj u nás doma :)) my tam pridávame vlastnú adidas slaninku
afataga
mnam tak toto je vyborne, kdesi som citala ze Carbonara maju vzdy byt tagliatelle, ale ja si myslim, ze kazdy nech si da co mu chuti
@marcy prosim Ta co je sunka adidas? nikdy som to nepocula
renulienka
..MARDO,krasne recepty a co ty tam v tom Dubline robis?...afataga, myslim, ze je to slaninka s tromi prerastenymi maskovymi pasikmi, ci nie?
marianne69
Mne sa velmi paci ako si ich naserviroval.Jeden Talian mi dal recept na Bolognese,tie vemi chutia mojmu osadenstvu doma,ale tieto Carbonara by chutili urcite mne.Este som ich nejedla. (KK)
sora2
co je to "pancetta", ten výraz som este nepocula, poradte
mardo
Ako som uz spomínal, sú na začiatok sakra ťažké, treba vystihnut tu správnu teplotu spagiet, aby vznikla krásna kremova omajda, aby sa nezrazili.
A v Dubline pracujem na letisku, Renulienka chcela vediet.
zdezda
mňaaaaaaam, a vitaj u nás, krásne foto
julica
mňam, tieto mám rada, aj keď trošku bojujem s tým žĺtkom, ale len trošku :) pekné recepty dávaš.
mardo
@zdezda
dakujem, zacinam sa tu citit velmi dobre, no bodaj by nie, take komentare len hreje pri srdicku!
mardo
@sora2
pokial nezozenies pancettu, mozes ju nahradit aj anglickou slaninkou. aj ked original, je original. ;-)
1x ala64
2010
@mardo , super ako ma byt naozajstna carbonara , ani vegetu netreba...odkladam do KK
matata1
@mardo skvelé, úžasné a mňam!!! Cestoviny sú moje. Ale si sa parádne rozbehol. Teším sa na ďalšie recepty. Vďaka.
garanco
Tak vitaj na Vareche, Tvoj profil hovorí o všetkom, recepty zaujímavé, len variť! Nech sa Ti medzi nami páči!:-)))
katulik1986
spaghetti carbonara je aj moje oblubene jedlo, zboznujem ho :-) a tento aranzman nema chybu, nadhera!!!
dorisa
Robievam carbonara špagety, iným spôsobom, vyskúšam aj podľa teba. Dik.
evas13
Mardo, toto mi nerob takéto hriešne dobroty, ale aj tak to vyskúšam. :)
slavicek
bola som v Rime,zije tam moja kamaratka,ale carbonara bez cibule,cesnaku,peperonccina a bieleho vina nemoze byt,a vajcia maju byt cele,nebudu suche,vyskusaj,ja to mam overene,Taliani by ti dali....
mardo
@slavicek
Že pozdravujem pánov kucharov do Ríma. Asi varia pre turistov. Originál je len jeden. :-)
slavicek
to nie je pre turistov,citaj dobre co pisem,ona tam zije 20 rokov a je to domaci recept od jej svokry,tak sa moc nanaparuj...
mardo
@slavicek
nenaparujem. ono carbonara ma vela podob, ale zaklad je stale ten isty a tradicny. zltka voda parmazan sol a cierne korenie. a pokial ich urobis ako mas, suche vobec nebudu.
2010
@slavicek pozri si na boku poznamky od sefkuchara Mario Grazia
najcastejsia chyba je pridavat cibulu.
mardo
Obmena syra podľa regiónu v dnešnej kuchyni. Myslím že parmazan sa používa v toskansku, v Ríme iný a dole tiez iný. Je dobre vediet že Taliani hore v dolomitoch robia carbonare so smotanou a berú to ako samozrejmosť.
mardo
Čo sa týka cibule, tá sa tam nedavala nikdy. Nechcem nikoho urazit, tvrdim len že to čo robím ja, je tradicia ze srdicka. V mojom podaní.
marcy
adidas slaninka je tá,keď gro tvoria 3 hrubšie pásy mäska a tenšie pásy tuku.....robievame si sami,zodpovedný sused údi :o)
mardo
@marcy
milujem zodpovednych susedov a ich vyrobky! a nie len udene. masko, zelenina, doma je doma dopestovane.... ;-)
marcy
čipsy z domácej slaninky sú chrumkavé,mňam ....oravská z obchodov je asi varená,lebo je zväčša mľandroš.....mám dobrý zdroj na mliečko,kvalitné zemiaky,zeleninu a ovocie dopestujem sama ...výhoda vidieka :))
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@mardo ,super,krasne,aj ja tak robievam :)
irenaw
dva dni nepozriem a tu samé dobroty si pridal, sa teším, dobre sa to číta, to ani nehovorím o jedení :)
mardo
no vidis, skoro si ma prehliadla!
cica2
máš krásne a lákavé recepty, nech sa ti tak krásne darí naďalej! :-))
marianne69
dnes som kukala taliana-kuchara, dal este okrem parmezanu este aj syr pecorino a panceta sa dava iba vtedy,ked nie je dostat kupit bravcove licka,tie tam idu v prvom rade,to len tak pre zaujmavost co som videla:-) a este som sa dozvedela,ze smotana je nepriatel talianskej kuchyne:-DDD
mardo
Áno? Ak máš link sem s ním. :-) rad si to pozriem. Ďakujem
marianne69
nie ,pozerala som to v telke na STIL TV.hned som si spomenula na Tvoje skvele spagety,ktore sme uz mimochodom robili a su vyborne,urcite sme nerobili len raz.uvazovala som ci tam dat to vino,ale nemal si ho v rcp tak som nedala a nedal ho tam ani on,takze dobre aj tak:-)
mardo
Skvelé, si ma potesila. Som rad ked Vám chuti. Potom to má všetko zmysel.
radox1
vcera som po dlhej dobe robil tieto uzasne(pre mna najlepie)spaghetti,a chcel som sem pridat recept.ale zbytocne,lebo tento splna a hovori za vsetko.akurat ete pridavam cerstvu petr.vnat.pri zachovani originalnych surovin a spravne nacasovanej hustoty(zltky musia byt kremove)docielime delikatny pokrm.
reny85
neviete kde sa da kupit v Kosiciach pancetta?
radox1
@masiar ,sice s odstupom casu,pancetta je neudena slanina,da sa vyrobit v domacich podmiekach?
katka78
@mardo ďakujem, tvoje recepty ma zatiaľ nesklamali! Aj carbonara robievam podľa teba.. no dobre sem-tam šprtnem trošku bieleho vínka, keď je náhodou otvorené ;-). Výborný recept, odporúčam, vždy sa mi podaria, nech už dám cestovinu hocakú.


spetkasoli
ano@mardo , toto su prave talianske Carbonara, robievam presne ako ty, naucil me to svagr, ktory zije uz vela rokov v Italii, milujem toto jedlo
stanci11
urobila som podľa teba a teda lepšie som jedla len v taliansku! :) skvelý recept, ďakujem moc :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia