Špagety s brokolicou a píniovými orieškami fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 24. novembra 2013
Špagety s brokolicou a píniovými orieškami (fotorecept)
Foto: tiginko

Inšpiráciu na dnešný obed som našla na www.academiabarilla.com. Oproti pôvodnému receptu som trochu improvizovala, okrem iného neobsahoval parmezán ani píniové oriešky, ale ančovičky, ktoré Zobraziť celý popisInšpiráciu na dnešný obed som našla na www.academiabarilla.com. Oproti pôvodnému receptu som trochu improvizovala, okrem iného neobsahoval parmezán ani píniové oriešky, ale ančovičky, ktoré ja nemusím. Ale výsledok je viac než uspokojivý.

2
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 g
2 PL
2-3 PL
2-3 strúčiky
cca 4 ks
1 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Brokolicu zbavíme hrubého kmienka, v podstate som použila pre 2 ľudí polovicu 500g hlavy, ktorá sa bežne predáva. Očistíme a nasekáme cesnak, množstvo každý podľa chuti a zvyklostí, podobne použijeme chilli papričku, ktorú tiež pokrájame. Sušenú paradajku nakrájame na pásiky, scedíme kapary.

    Špagety s brokolicou a píniovými orieškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Píniové oriešky opražíme na suchej panvici do hneda, dávame pozor, aby neprihoreli.

    Špagety s brokolicou a píniovými orieškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Brokolicu uvaríme na pare, cca 10 minút. Hneď ju dáme do ľadovej vody prudko schladiť. Jednu ružičku necháme surovú, rozhodla som sa pre ňu kvôli zintenzívneniu brokolicovej chuti.

    Špagety s brokolicou a píniovými orieškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Brokolicu presunieme do mixéra, pridáme asi 2 polievkové lyžice olivového oleja, soľ a čerstvo zomleté korenie podľa chuti. Tiež prihodíme surovú hlavičku brokolice. Rozmixujeme na jemno.

    Špagety s brokolicou a píniovými orieškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V hlbšej panvici rozohrejeme 2 polievkové lyžice olivového oleja, pridáme nasekaný cesnak a papričku, krátko popražíme, maximálne pol minúty na slabšom plameni.

    Špagety s brokolicou a píniovými orieškami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme brokolicovú kašu, dobre prehrejeme a vypneme. Vmiešame kapary a 2 poriadne kopcovité lyžice postrúhaného parmezánu.

    Špagety s brokolicou a píniovými orieškami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ihneď pridáme medzitým uvarené horúce špagety a dobre premiešame. Špagety varíme v osolenej vode, do ktorej sme pridali 1 lyžičku sušeného oregana. Podávame s nakrájanou sušenou paradajkou a posypané s opraženými píniovými orieškami. Tie tomu dodajú fantastickú chuť, takže veľmi neodporúčam ich vynechať.

Diskusia k receptu

afataga
no teda, klobuk dolu, nie len ze vyzera jedlo vyborne, ale podla mna aj musi chutit fantastikus, ta brokolica ti dokonca ide k pleti :-)
TS
tiginko
vďaka, som rada že sa vám páči, a keby ste ešte vedeli ako to chutilo! To vieš @afataga , zelená je asi moja osudová...len sa čudujem, že som si nezobrala za muža niektorého v zelenom :-)
margaretka28
no krása... lahodí oku a určite aj chuťovým pohárikom máš 5* ja brokolicové môžem všetko
marianne
toto je nieco tak nadherne,ze si ma ohurila a to je co uz po tretom fernete povedat:-))) velmi pekny recept :-)))
tiginko
ďakujem dievčatá, ste milé ... @marianne :-) pristav sa prosím ťa aj keď budeš triezva, to vieš, pod vplyvom alkoholu sa zdá všetko krajšie :-)
marianne
ja som triezva.... ci nezdam sa?:-))) este aj na boulingu som dnes vyhrala,tak oslavujem, -1. miesto,chlapov som nabila...tie paradajky ma dostali...:-))
tiginko
fíha, ty si aká šikovná akčná žena! To sú moje vlastné sušené paradajky v oleji, tento rok som si prvý krát sama naložila
havino
veľmi sa mi páči recept, foto máš úžasné, podla surovín si snažím predstaviť chuť, ja ale asi bez kapár, inak mi všetko sadlo do bodky *
marianne
aj ja mam,nasusila som 10 plechov tento rok,co sa budeme trocharit...
eviana
Krásne jedlo, zaujímavo skombinované suroviny, také pesto-brokolicové to muselo byť famózne, chválim :)
kika1212
@tiginko , toto sa mi páči, moc dobre to vyzerá.Vyskúšam. A to úvodné foto máš nádherné:)
lenkac
nádherný recept..určite vyskúšam... ďakujem za inšpiráciu :)
staja
Toto sa mi veľmi páči,všetky suroviny podľa mojej chuti a mám ich aj doma - určite vyskúšam v krátkom čase. Len špagety sa u nás nevaria, lebo manžel ich nemusí - nahradím inými cestovinami.
jujoska
paradne si navarila, toto by som si dala urcite. Ukladam do KK
ampara
Nádhera,aj recept,aj foto! A ja si tam dám aj tie ančovičky(sardely-pre jazykových puristov).
caterina
super recept, najblizsie nahradim klasicke bazalkove pesto prave tymto
jerica
Mám karfiol , recept bodol , inšpirácia je po ruke, tiež zaimprovizujem :-)
tiginko
všetkým vám ďakujem, odporúčam ochutnať, budete chváliť druhýkrát :-) @elixir veru pôvodný recept bol bez parmezánu, určite to bude o niečo ľahšie a tiež sa to bude lepšie zmiešavať so špagetami, takto je to trochu hustejšie. Určite som toto nerobila posledný krát, nabudúce vyskúšam aj ja bez syra, keď tak sa dá dať navrch
concord
@tiginko
tiginko, 13. septembra 2013 o 23:28
fakt úžasné uverejňovať niečo vystrihnuté z časopisu...keby sme tak robili všetci, tak to tu môžeme zabaliť. Hlavne @concord že ty sa tu vždy atď.
Vasilisa premúdra. Toto bol tvoj príspevok na môj recept gehackte leber, kde som sa poctivo priznal, že recept som opísal z nejakého časopisu.Fakt úžasné, zverejňovať niečo z Internetu. Nejak zabúdaš čo si tvrdila pred pár mesiacmi, ale to nebol ten dôvod prečo si ma napadla, dôvod bol ten že som sa zastal nejakého 18-ročného dievčaťa, ktoré sem dalo recept pod názvom detvianska kuracina a tvoja osobnosť s ešte nejakým tebe podobným, ste toto dievča sprosto zdehonestovali.Administrátor by mal fakt zrušiť toto diskusné fórum a ponechať recepty bez možnosti komentára tak ako je to v relácii Kulinárium na rádiu Regina, pretože toto diskusné fórum mi pripadá často ako klub hašterivých pred alebo pomenopauzových obstarožných dám.Howgh.
tiginko
no túto spleť slov som teda nepochopila @concord , asi až tak "premúdra" nebudem. Pokiaľ si pamätám, ja som kritizovala doslovné opísanie receptu, neviem čo to má spoločné s týmto receptom. Tu je link receptu, ktorý ma inšpiroval, myslím, že nie je až tak rovnaký :  www.academiabarilla.com/italian-recipes/search-recipes/cavatell...
Apropo, ja mám ešte pred menopauzou, takže chvalabohu sa ma tvoja urážka netýka...
kimlo
Hodné vyskusania...ale pre mna bez brokolice a tych arasidov, radsej tie ancovicky a vela pazmezanu... Ale davam 5*, postupujes bez straty desiatky... :-)
tiginko
@kimlo vynechal by si síce dve základné ingrediencie (ešte že aspoň špagety zostali), ale je milé, že si ma nechal postúpiť :-)
zuzkabluzka
Dnes som vyskusala so zelenym karfiolom a vysledok VYBORNY... prekvapiva kombinacia chuti, nedala som papricku(deturence), prihodila som susene hrozienka, ktore v kolacoch nemusim, v slanych jedlach su fajn :)
Pozrela som aj ten povodny recept, ozaj si sa len inspirovala, tak podobne robia karfiol a brokolicu aj tu, ancovicky, struhany orestovany starsi chleba, bez kapar a susenych paradajok)...takze @concord uvar si obidva sposoby a uvidis rozdiel... dva dost rozdielne recepty :)
@tigonko , dakujem za recept, urcite budem pravidelne robit podla teba ;)


tiginko
fíha Zuzi @zuzkabluzka , pekne si navarila, len čo je pravda. Máš pravdu, v pôvodnom recepte ma v podstate hlavne zaujala jednoduchá príprava tej brokolicovej akože omáčky, doteraz som bola zvyknutá do nejakého smotanového základu dať brokolicu, alebo len tak kúsky brokolice na cestoviny. Tento spôsob je fakt úžasný a už to dochutenie okolo je variabilné. V prvom momente ma samozrejme zaujala tá nádherná zelená farba, taká sa ani mne nepodarila dosiahnuť
janger
Vyborny, jednoduchy recept. Fotka ako od profesionala :-).
radost
@julinka00
jáááj..ved všetky recepty sú bud odpozerané..odpočuté...odčítané...niekedy inovované vlastnou tvorbou,nápadom...
a ty recepty aké uznávaš..??
tiginko
juuj, ale si ma teraz pobavila @julinka00 , este raz si pozri pôvodný recept a môj. Odpozerala som hlavne tú krásnu zelenú farbu, aj to nie dokonale, lebo oni ju majú krajšiu. Alebo lepší fotoshop :-) A mimochodom, čo napr. tvoj Salted Karamel?
elixir
@tiginko už som odskúšala, hoci nemala som špagety... ale aj tak veľmi chutné :) Dnes som bola v obchode Veganz a ulovila som si aged nut cheese - falošný parmezán (zloženie mandle, kešu, sója, tamari, drožďové vločky). Takže som parmezánovú chuť nemusela oželieť úplne kompletne, iba parmezán samotný. :) Táto príprava na pare sa mi akosi zapáčila. Ďakujem Ti za recept. :)



tiginko
som veľmi rada dievčence, že ste boli spokojné... @elixir ja často pripravujem zeleninu na pare, aj prílohove zemiaky. Zdajú sa mi chutnejšie, ako vyvarené vo vode
ywett
výborne to vyzerá a úvodné foto ako od profesionála, palec hore! :)
jujoska
skoro som zabudla pochvalit: vyskusane, fantasticke aj s ancovickami. Dakujem za perfektny recept
havino
@tiginko , zas si ma niečo nové naučila, dakujem Ti za to, včera som robila semolinové rezance a tak ma trklo, zajtra si ich urobím s brokolicou a mala som na ne parťáka, mladšieho syna, múdry to chlapec, kráča zdravším smerom, tak som sa do nich pustila, bo môj sa ma opatrne pýtal, ked som mixovala brokolicu,nakúkal z poza pleca do mixéra, že či to aj on bude musieť jesť?? :-) vravím, áno a len a len ty sám :-) a my dvaja so synom si dáme tvoju jaternicu s klobásou a kapustou, ale okoštoval a že zvláštnu farbu to má :-), no chlap ! Ja som už aj do brokoliice počas mixovania dala časť cesnaku, aj šprtla trochu bazalky, zriedila som ju vývarom z nej a no nech pol deci smotany, viac nie, ostatný cesnak, som opekala na oleji zo sušených paradajok, píniových som mala veľmi veľmi málo, stratili sa, ale poznať boli a výborné s nimi ozaj, na budúce bude viac a kapary som vylúčila, nemám ich rada. Chutilo nám, Marek si syru ešte aj na vrch pridal. Mne stačilo v brokolici. Ďakujem za recept.



tiginko
milá @janger , až si mi slzu vytlačila na moje žabacie oko... teší ma, že si vydolovala tento môj obľúbený recept a že chutil. Rada vidím staré "parťáčky" v akcii, pozdravujem aj ja, nech sa darí :-)
1x janger
janger
@Tiginko (7.7.2019 20:46)

@tiginko zlata, chystam sa aj na tvoje placky z pohankovej muky, velmi sa mi pozdavaju....len si muku musim kupit.
Inak, mam vela tvojich receptov v kucharskej knihe :-).

Tieto "zabacie" spagety spravim niekedy aj ked deti pridu, podla fotky sa im velmi pacili, verim, ze im budu chutit.

No, nech sa aj tebe dari, prajem zo srdca :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia