Foto: evusik
Ak sa vám cestoviny na klasický spôsob prejedli, vyskúšajte upiecť špagetový koláč. Je dobrý teplý aj na studeno.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si ingrediencie:
-
2
Špagety uvaríme, scedíme a dáme do misy. Pridáme kyslú smotanu, vajcia a za hrsť nastrúhaného tvrdého syra, osolíme, okoreníme. Premiešame a .....
-
3
jednu tretinu špagiet navrstvíme do vhodnej formy. Ja som použila tortovú formu a vystlala som ju papierom na pečenie.
-
4
Čerstvý špenát sparíme, odstránime hrubšie stonky a navrstvíme na špagety. Osolíme, okoreníme a zasypeme strúhaným syrom.
-
5
Do zbytku špagiet pridáme šampiňóny a čerstvé bylinky. Ja som použila kmín a bazalku. A ak ste si všimli na prvom obrázku tú krásnu klobásku, tak tú som chcela nakrájať a pridať, ale nakoniec som si to rozmyslela. Klobáska sa bude piecť zvlášť a špagetový koláč bude k nej ako príloha :-)
-
6
Zamiešame a navrstvíme do formy, dobre poutláčame a dáme piecť. Ja som to piekla na 180°C asi 45 minút zakryté alobalom.
-
7
Po upečení vrch koláča ozdobíme ošúpanými, na mesiačiky nakrájanými paradajkami
-
8
posypeme syrom
-
9
a dáme zapiecť.
-
10
necháme mierne vychladnúť, vyberieme z formy a nakrájame. Alebo zabalíme, vložíme do košíka a môžeme vyraziť na opekačku. Takýto špagetový koláč za studena je výborný ako doplnok k opekaným klobáskam.
-
11
Alebo ešte teplý preložíme na tanier a zjeme.
K tomu som mala redkvičkovo-cibuľkový šalát, recept z Varechy.
A veľmi, veľmi chutilo :)