Šošovicovo-mrkvová nátierka

hammam - bez fotkyhammam, 14. mája 2014

Ingrediencie k receptu som viac-menej okukala na Vegánskych hodoch v 2013, postup som si vymyslela, niečo som pridala, niečo ubrala, ale výsledný efekt to Zobraziť celý popisIngrediencie k receptu som viac-menej okukala na Vegánskych hodoch v 2013, postup som si vymyslela, niečo som pridala, niečo ubrala, ale výsledný efekt to malo taký, že aj môj mäsko milujúci priateľ si nátierku veľmi obľúbil.

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
2 hrnčeky
2-3 ks
2 ks
3-4 strúčiky
 (alebo vlastná zmes s podobným zložením, teda soľ, sušený cesnak, drvená rasca, červená sladká paprika, koriander,čierne korenie)
2 lístky
 alebo slnečnicový




Postup

  1. 1

    V malom hrnci uvaríme šošovicu s troškou soli a bobkovým listom.

  2. 2

    Mrkvu nastrúhame alebo posekáme v mlynčeku, cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájame na tenké malé prúžky, cesnak na malinké kocôčky, alebo ho rozpučíme v lise.

  3. 3

    Vo väčšom hrnci si na oleji opražíme cibuľu, cesnak a mrkvu. Prisypeme koreniacu zmes (cca. 2 lyžičky, kto má ako rád slané a korenené). Rozpustíme do toho droždie, poriadne zmiešame.

  4. 4

    Pridáme uvarenú šošovicu, zmiešame a necháme ešte chvíľu povariť.

  5. 5

    Hotovú nátierku môžeme zmixovať, ale nie je to potrebné, ja to nerobím, dá sa natierať aj bez toho. V ladničke mi naložená do pohárov vydrží aj 5 týždňov. Poháre nezaváram, len do nich naložím za horúca nátierku vyčistím okraj pohára aj vrchnák zospodu poriadnym bielym alkoholom a riadne zavriem. Najlepšia je na čerstvo a teplá, ale aj studená z ladničky je veľmi chutná.

Diskusia k receptu

safran
Bez použitia komerčnej koreniacej zmesi - pekný recept! :-)
...
Prečo nepoužívať kúpené zmesi? Zrejme si nepoužila od Vitany, ale vysvetlím na nej  www.vitana.sk/produkty/koreni/koreni-vitana/korenici-...
takže je to z menšej polovice :-) obyčajná, dúfajte, že kuchynská SOĽ, vysvetlené éčka nájdete tu:  www.paula.sk/ecka/e621-glutaman-sodny/,...
 www.sportujeme.sk/ecka-E341....
Kto by chcel meniť svoje pH smerom ku kyslému? Veď koreniny majú práve dopomôcť efektívnemu stráveniu jedla... nie je tam nič, čo by každý nemal doma - možno koriander, ale už ho dostať, takže prečo kupovať nezdravú predraženú soľ?
Nátierku s vlastným korením rada vyskúšam :-)
hanis
Tak tuto pomazánku také ráda vyzkouším, díky za recept :))