Šošovicovo-mrkvová nátierka

Autor receptu: hammam

Ingrediencie k receptu som viac-menej okukala na Vegánskych hodoch v 2013, postup som si vymyslela, niečo som pridala, niečo ubrala, ale výsledný efekt to malo taký, že aj môj mäsko milujúci priateľ si nátierku veľmi obľúbil.

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V malom hrnci uvaríme šošovicu s troškou soli a bobkovým listom.
  2. Mrkvu nastrúhame alebo posekáme v mlynčeku, cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájame na tenké malé prúžky, cesnak na malinké kocôčky, alebo ho rozpučíme v lise.
  3. Vo väčšom hrnci si na oleji opražíme cibuľu, cesnak a mrkvu. Prisypeme koreniacu zmes (cca. 2 lyžičky, kto má ako rád slané a korenené). Rozpustíme do toho droždie, poriadne zmiešame.
  4. Pridáme uvarenú šošovicu, zmiešame a necháme ešte chvíľu povariť.
  5. Hotovú nátierku môžeme zmixovať, ale nie je to potrebné, ja to nerobím, dá sa natierať aj bez toho. V ladničke mi naložená do pohárov vydrží aj 5 týždňov. Poháre nezaváram, len do nich naložím za horúca nátierku vyčistím okraj pohára aj vrchnák zospodu poriadnym bielym alkoholom a riadne zavriem. Najlepšia je na čerstvo a teplá, ale aj studená z ladničky je veľmi chutná.