Šošovicovo-mrkvová nátierka
Autor receptu: hammam
Ingrediencie k receptu som viac-menej okukala na Vegánskych hodoch v 2013, postup
som si vymyslela, niečo som pridala, niečo ubrala, ale výsledný efekt to malo taký, že aj môj
mäsko milujúci priateľ si nátierku veľmi obľúbil.
Postup
- V malom hrnci uvaríme šošovicu s troškou soli a bobkovým listom.
- Mrkvu nastrúhame alebo posekáme v mlynčeku, cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájame na tenké malé prúžky, cesnak na malinké kocôčky, alebo ho rozpučíme v lise.
- Vo väčšom hrnci si na oleji opražíme cibuľu, cesnak a mrkvu. Prisypeme koreniacu zmes (cca. 2 lyžičky, kto má ako rád slané a korenené). Rozpustíme do toho droždie, poriadne zmiešame.
- Pridáme uvarenú šošovicu, zmiešame a necháme ešte chvíľu povariť.
- Hotovú nátierku môžeme zmixovať, ale nie je to potrebné, ja to nerobím, dá sa natierať aj bez toho. V ladničke mi naložená do pohárov vydrží aj 5 týždňov. Poháre nezaváram, len do nich naložím za horúca nátierku vyčistím okraj pohára aj vrchnák zospodu poriadnym bielym alkoholom a riadne zavriem.
Najlepšia je na čerstvo a teplá, ale aj studená z ladničky je veľmi chutná.