Foto: babkamt
Dávno sme nemali na stole túto šošovicovú polievku. Podávala som ju so syrovo- šunkovými slimákmi z kysnutého cesta.
Postup
-
1
Šošovicu zvyknem prebrať. Nájdu sa v nej aj drobné nečistoty. Potom ju prepláchnem v sitku pod tečúcou vodou.
-
2
Dám ju variť do hrnca s vodou. Pridám k nej bobkový list a kožku z údenej slaniny.
-
3
Dva zemiaky som očistila, nakrájala na kocky a pridala k šošovici. Pridala som aj soľ a mleté čierne korenie.
-
4
Očistím si malú cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájam nadrobno.V malom kastrólku orestujem cibuľu na oleji.
-
5
Pridám k nej aj pretlačený cesnak. Chvíľu ho tiež opražím.
-
6
Potom pridám cibuľu s cesnakom do uvarenej šošovice.
-
7
V miske zmiešam kyslú smotanu asi s 200 ml mlieka, pridám polievkovú lyžicu kopcom hladkú múku, dobre rozmiešam, aby neboli hrudky.
-
8
Smotanu pridám k šošovici. Miešam a polievku ešte chvíľu prevarím.
-
9
Nakoniec do nej pridám trochu cukru a octu. Premiešam, ochutnám, ak treba prisolím. Na vrch dám plátok masla, aby zjemnila polievku a nevytvorila sa na nej kožka.
-
10
Podávala som ju so syrovo- šunkovými slimámi.
5*
prehliadla som.
jazyk mám spaleny od toho že je horúca lebo sa teraz dovarila a ha jem už druhý tanier čo je tak dobrá! Pripomína mi tá slaninka Horehronie, kde aj obyčajné jednoduché jedlá dokážu miestni vylepšiť a ozvlášťniť pridaním domácich živočíšnych produktov vlastnej výroby.
Ja túto robievam s domácou klobásou . Stačí jedna a už je to o inom :)
Štefan
V recepte sa mieša počet a váha u položiek je by bolo vhodnejšie použiť váhu.
napr. zemiaky môžu mat rôzne veľkosti.