Šošovicová polievka (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Dávno sme nemali na stole túto šošovicovú polievku. Podávala som ju so syrovo-
šunkovými slimákmi z kysnutého cesta.
Postup
- Šošovicu zvyknem prebrať. Nájdu sa v nej aj drobné nečistoty. Potom ju prepláchnem v sitku pod tečúcou vodou.
- Dám ju variť do hrnca s vodou. Pridám k nej bobkový list a kožku z údenej slaniny.
- Dva zemiaky som očistila, nakrájala na kocky a pridala k šošovici. Pridala som aj soľ a mleté čierne korenie.
- Očistím si malú cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájam nadrobno.V malom kastrólku orestujem cibuľu na oleji.
- Pridám k nej aj pretlačený cesnak. Chvíľu ho tiež opražím.
- Potom pridám cibuľu s cesnakom do uvarenej šošovice.
- V miske zmiešam kyslú smotanu asi s 200 ml mlieka, pridám polievkovú lyžicu kopcom hladkú múku, dobre rozmiešam, aby neboli hrudky.
- Smotanu pridám k šošovici. Miešam a polievku ešte chvíľu prevarím.
- Nakoniec do nej pridám trochu cukru a octu. Premiešam, ochutnám, ak treba prisolím. Na vrch dám plátok masla, aby zjemnila polievku a nevytvorila sa na nej kožka.
- Podávala som ju so syrovo- šunkovými slimámi.