Šošovicová polievka (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Dávno sme nemali na stole túto šošovicovú polievku. Podávala som ju so syrovo- šunkovými slimákmi z kysnutého cesta.

Suroviny

Postup

  1. Šošovicu zvyknem prebrať. Nájdu sa v nej aj drobné nečistoty. Potom ju prepláchnem v sitku pod tečúcou vodou.
  2. Dám ju variť do hrnca s vodou. Pridám k nej bobkový list a kožku z údenej slaniny.
  3. Dva zemiaky som očistila, nakrájala na kocky a pridala k šošovici. Pridala som aj soľ a mleté čierne korenie.
  4. Očistím si malú cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájam nadrobno.V malom kastrólku orestujem cibuľu na oleji.
  5. Pridám k nej aj pretlačený cesnak. Chvíľu ho tiež opražím.
  6. Potom pridám cibuľu s cesnakom do uvarenej šošovice.
  7. V miske zmiešam kyslú smotanu asi s 200 ml mlieka, pridám polievkovú lyžicu kopcom hladkú múku, dobre rozmiešam, aby neboli hrudky.
  8. Smotanu pridám k šošovici. Miešam a polievku ešte chvíľu prevarím.
  9. Nakoniec do nej pridám trochu cukru a octu. Premiešam, ochutnám, ak treba prisolím. Na vrch dám plátok masla, aby zjemnila polievku a nevytvorila sa na nej kožka.
  10. Podávala som ju so syrovo- šunkovými slimámi.