Sójové mlieko, sójový tvaroh

tedko - bez fotkytedko, 26. apríla 2011

Tieto recepty som našla v jednej knihe jedlá zo sóje.

Suroviny

sojové mlieko príprava:
1 pohár 200ml
4 poháre 200ml
Sójový tvaroh príprava:
 štipka




Postup

  1. 1

    Príprava sójového mlieka:sójovú múku dáme do vhodnej nádoby,za stáleho miešania prilejeme vodu,pričom dávame pozor,aby sa nevytvorili hrčky a necháme postáť dve hodiny.Občas premiešame,potom nádobu vložíme do hrnca s vriacou vodou,necháme dobre prehriať/asi 20 minút/ a precedíme cez jemný obrúsok.Podávame osladené medom.

  2. 2

    Príprava sójového tvarohu:pripravené sójové mlieko mierne zohrejeme a za stáleho miešania prilejeme trocha citrónovej šťavy,ktorú sme rozmiešali s trochou vody a štipkou soli.Stále miešame,až kým sa mlieko nezrazí.Sitko vyložíme čistou gázou a zrazenú zmes precedíme.Necháme dobre odkvapkať,potom všetky štyri konce zviažeme motúzom, vyberieme zo sitka,dáme na dosku a pritlačíme druhou doštičkou.Zaťažíme tak,aby z neho vytiekla všetka šťava.Po vytlačení šťavy získame kocku tvarohu,keď ho necháme dlhšie zaťažený,získame tvrdý sójový syr.

Diskusia k receptu

zdezda
super, že si to sem napísala, ja si dávam len sójové mlieko do kávy aj čaju, no kupujem ho v prášku:-)mohla by si uviesť koľko stojí takto vyrobené mlieko, nemám ani potuchy, čo stojí táto múka, dík
tedko
Túto múku si objednávam v CELIshope a stojí okolo dvoch eur
1 kilogram.
tornadolue
To sójové mlieko som raz skúšala, postup rovnaký, pomer múky a vody si už presne nepamätám, ale mne sa nepodarilo. Jednoducho mi z toho vyšla voda s divnou chuťou a farbou :( Ale možno som len rozmaznaná, lebo som naučená na tetrapakové sójové mlieka a niektoré značky chutia fakt výborne. Alebo som nebola dosť šikovná :)
zdezda
dobre počítam, ak počítam, že z 1 kg sójovej múky+voda, vyrobíš približne 4,4 litra sójového mlieka? a ešte by som rada vedieť, ako dlho vydrží už urobené, dokedy ho treba skonzumovať?
tedko
Ja si robím podľa potreby,nerobím si dopredu zásobu.
cucoriedocka
@tedko , skúšala som presne podľa návodu a mlieko malo horkastú chuť... Asi je ríliš silné keďže je zo sójovej múky, či...? nevedno prečo... Prosím Ťa, aký typ sójovej múky kupuješ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia