Sójové mlieko, sójový tvaroh
Autor receptu: tedko
Tieto recepty som našla v jednej knihe jedlá zo sóje.
Postup
- Príprava sójového mlieka:sójovú múku dáme do vhodnej nádoby,za stáleho miešania
prilejeme vodu,pričom dávame pozor,aby sa nevytvorili hrčky a necháme postáť dve
hodiny.Občas premiešame,potom nádobu vložíme do hrnca s vriacou vodou,necháme
dobre prehriať/asi 20 minút/ a precedíme cez jemný obrúsok.Podávame osladené
medom.
- Príprava sójového tvarohu:pripravené sójové mlieko mierne zohrejeme a za stáleho
miešania prilejeme trocha citrónovej šťavy,ktorú sme rozmiešali s trochou vody a štipkou
soli.Stále miešame,až kým sa mlieko nezrazí.Sitko vyložíme čistou gázou a zrazenú zmes
precedíme.Necháme dobre odkvapkať,potom všetky štyri konce zviažeme motúzom,
vyberieme zo sitka,dáme na dosku a pritlačíme druhou doštičkou.Zaťažíme tak,aby z neho
vytiekla všetka šťava.Po vytlačení šťavy získame kocku tvarohu,keď ho necháme dlhšie
zaťažený,získame tvrdý sójový syr.