Smažené tvarohové šišky s kyslou smotanou a marinovanými slivkami
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár Metro, 17. januára 2021
Foto: Dušan Křístek
príprava
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
1 bal. |
|
3-4 ks (podľa potreby) |
|
70 ml (podľa potreby) |
|
30 g |
|
30 g |
|
|
|
na vysmážanie |
|
(podľa potreby) |
|
Smotana: | |
250 g |
|
1 ks |
|
(podľa chuti) |
|
Marinované slivky: | |
250 g mrazené rozpolené |
|
150 g |
|
25 ml |
|
1 hviezdička |
|
Postup
-
1
Mrazené slivky necháme pomaly rozmraziť. Kyslú smotanu ochutíme cukrom, zrniečkami vyškrabanými z vanilkového struku a rozmiešame na hladký krém.
- 2
Marinované slivky: Do panvice dáme cukor a na miernom ohni alebo príkone ho roztopíme na svetlý karamel. Potom ho zalejeme trochou vody, pridáme badián a rozvaríme. Do vlažného karamelu pridáme rozmrazené slivky, slivovicu a necháme marinovať. Kúsky sliviek nesmieme úplne rozvariť.
- 3
Tvarohové šišky: V miske zmiešame tvaroh, múku, vajcia, mlieko, prášok do pečiva, cukor a hrozienka namočené v rume aj s nálevom. Všetko spolu vymiešame na hladké cesto.
- 4
Do kastrólika nalejeme olej a zahrejeme asi na 150 °C. Čajovou lyžičkou odkrajujeme cesto a vkladáme do oleja. Správnu teplotu vyskúšame najskôr na jednom kúsku. Šišky sa musia smažiť pomaly. Cesto vo vnútri nesmie zostať surové a na povrchu má hnedastú farbu. Usmažené kúsky necháme odkvapkať na papierovej utierke, a potom ich ešte za tepla obalíme v škoricovom cukre.
Tiež tvarohové šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu