Slovenské rožky (nielen) pre tých v zahraničí (GB a pod.)

bambulka368 - fotkabambulka368, 28. apríla 2012

Po mnohých neúspešných pokusoch ako si doma upiecť pravé slovenské rožky ma napadlo, že by som ich mohla skúsiť upiecť tak ako zvyknem piecť Zobraziť celý popisPo mnohých neúspešných pokusoch ako si doma upiecť pravé slovenské rožky ma napadlo, že by som ich mohla skúsiť upiecť tak ako zvyknem piecť rascový chlieb, ovšem bez rasce :) Kedže som v Británii, tak tých mojich pokusov bolo dosť, predsalen tu majú viac druhov múky. A tak som sa do toho pustila :)

16
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

500 g
10 g
325 ml teplá
3/4 PL
1 KL do kvásku
3/4 PL do cesta




Postup

  1. 1

    pozn. najvhodnejšia múka v Británii na tieto rožky je STRONG WHITE FLOUR s chlebíkom na obrazku :) Pripravila som si všetky štyri suroviny... Ďalej som si pripravila kvások z vlažnej vody a suchého droždia. Múku som preosiala do misky, pridala som soľ a cukor. Keď kvások vykysol, vyliala som ho do múky a vymiesila vláčne cesto.

    Slovenské rožky (nielen) pre tých v zahraničí (GB a pod.) - obrázok 1
  2. 2

    Keď cesto krásne vykyslo vyzeralo asi nejak takto... :)

    Slovenské rožky (nielen) pre tých v zahraničí (GB a pod.) - obrázok 2
  3. 3

    Dala som ho na pomúčenú dosku a vyvaľkala. Vyvaľkané som si nakrájala na trojuholníčky...

    Slovenské rožky (nielen) pre tých v zahraničí (GB a pod.) - obrázok 3
  4. 4

    Zvynula som ich a poukladala na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechala som ich ešte asi 10-15 min. trošku vykysnúť a pred vložením do vyhriatej rúry som ich potrela studenou vodou.

    Slovenské rožky (nielen) pre tých v zahraničí (GB a pod.) - obrázok 4
  5. 5

    Piekla som ich cca 15min. na 250°C. Po upečení som ich ešte 2x potrela nie veľmi slanou vodou a prikryla utierkou. Ja som ich piekla také menšie a vyšlo mi ich 16ks.

    Slovenské rožky (nielen) pre tých v zahraničí (GB a pod.) - obrázok 5
  6. 6

    A takto vyzeral rožok v priereze :) Dúfam, že sa vám podaria tak ako mne :) DOBRÚ CHUŤ!!!

    Slovenské rožky (nielen) pre tých v zahraničí (GB a pod.) - obrázok 6

Diskusia k receptu

viera1
@Bambulka368 ,rožky sú pekné,len som si nie istá množstvom droždia...Ja mám 10gr. a to je na 1kg múky (sušené).Je aj 7gr a tam píšu,že je ekvivalentom 21gr čerstvého droždia (na 0,5 kg múky).Ak je to v GB tak,asi by si mala napísať názov droždia.Nič v zlom.
cica2
krásne pečivko a domáce je naj! :-)
bambulka368
@viera1 ďakujem za pripomienku :) to droždie sa volá ALLINSON DRIED ACTIVE YEAST... Neviem, ale myslela som si že 42g čerstvého droždia sa berie ako 42g sušeného... Asi som si myslela zle :( Je na ňom napísané, že na 650g múky ide 15g droždia. Tak už som to opravila na 10g. Snáď to tak bude lepšie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia