Slivkový zákusok

Slivkový zákusok s tvarohom a kyslou smotanou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Aktuálny zákusok na tieto dni, svieža chuť poteší každého.

24-30
porcií
45-50 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Slivky umyjeme necháme odkvapkať, prekrojíme na polovice. Plech 29x30 alebo 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie, rozložíme naň pripravené slivky reznou stranou nahor a posypeme škoricovým cukrom. Dáme do rúry na 200 stupňov 10-15 minút. Po upečení a vychladnutí posypeme strúhankou.
  2. Žĺtky s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do penista striedavo pridáme olej teplé vlažné mlieko. Múku preosejeme spojíme s práškom do pečiva zľahka vmiešame do cesta.
  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta.
  4. Na slivky pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame s vanilínovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
  5. Tvarohovú plnku lyžicou nanesieme na slivky a do medzier. Vylejeme 3/4 svetlého cesta.
  6. Do zbytku cesta pridáme preosiate kakao, premiešame a cesto navrstvíme na svetlé cesto.
  7. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 -35 minút do zlatista. Po upečení korpus necháme vychladnúť.
  8. Pomocou druhého plechu otočíme koláč slivkovou stranou nahor, stiahneme papier na pečenie. Kyslú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom a rovnomerne rozotrieme po celom povrchu koláča.
  9. Uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
  10. Pred podávaním boky upravíme a zákusok pokrájame na rezy alebo kocky a posypeme čokoládovými hoblinkami alebo Grankom. Takto vyzerá v reze po ochutnávke. Dobrú chuť.