Slivkový zákusok
Slivkový zákusok s tvarohom a kyslou smotanou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Aktuálny zákusok na tieto dni, svieža chuť poteší každého.
24-30 porcií |
45-50 minút príprava |
30-35 minút na 180 °C |
Postup
- Slivky umyjeme necháme odkvapkať, prekrojíme na polovice. Plech 29x30 alebo 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie, rozložíme naň pripravené slivky reznou stranou nahor a posypeme škoricovým cukrom. Dáme do rúry na 200 stupňov 10-15 minút. Po upečení a vychladnutí posypeme strúhankou.
- Žĺtky s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do penista striedavo pridáme olej teplé vlažné mlieko. Múku preosejeme spojíme s práškom do pečiva zľahka vmiešame do cesta.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta.
- Na slivky pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame s vanilínovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
- Tvarohovú plnku lyžicou nanesieme na slivky a do medzier. Vylejeme 3/4 svetlého cesta.
- Do zbytku cesta pridáme preosiate kakao, premiešame a cesto navrstvíme na svetlé cesto.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 -35 minút do zlatista. Po upečení korpus necháme vychladnúť.
- Pomocou druhého plechu otočíme koláč slivkovou stranou nahor, stiahneme papier na pečenie. Kyslú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom a rovnomerne rozotrieme po celom povrchu koláča.
- Uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
- Pred podávaním boky upravíme a zákusok pokrájame na rezy alebo kocky a posypeme čokoládovými hoblinkami alebo Grankom. Takto vyzerá v reze po ochutnávke. Dobrú chuť.