Slivkový koláč
Slivkový koláč

Slivkový koláč podľa New York Times fotorecept

elenas - fotkaelenas, 27. augusta 2019
Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept)
Foto: elenas

Tento koláč bol v roku 1983 zverejnený v novinách New York Times a kvôli svojej obrovskej popularite čitatelia požadovali o jeho zverejnenie každý rok až do roku 1989, kedy redakcia vyhlásila jeho posledné zverejnenie a ponúkla čitateľom, aby si ho vystrihli a odložili. Nepomohlo to, rozzúrení čitatelia ho požadovali znova a znova, tak redakcia sľúbila, že každý rok na jeseň sprístupní recept. Koláč je veľmi jednoduchý, chutný a voňavý, zvládne ho aj úplný začiatočník, tak ho vyskúšajte aj Vy.

10
porcií
70 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

175 g
180 g
3 ks
240 g
2 ČL
štipka
400-500 g
2-3 PL (alebo škoricový)
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Množstvo surovín som prispôsobila pre formu s priemerom 26-28 cm. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do biela. Pridáme soľ a po jednom vajcia, dobre všetko premiešame. Múku premiešame s práškom do pečiva a preosejeme do maslovo-vajíčkovej zmesi. Premiešame vareškou, vznikne nám jemné cesto.

    Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Koláčovú formu vystelieme papierom na pečenie alebo potrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto dáme do formy a rovnomerne rozotrieme. Na vrch poukladáme rozpolené a odkôstkované slivky rezom nahor, trochu ich pozatláčame do cesta. Vrch koláča posypeme zmesou trstinového cukru a škorice (alebo škoricovým cukrom) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 40-50 minút.

    Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

    Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávať môžeme samostatne alebo so zmrzlinou a šľahačkou. Dobrú chuť.

    Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
@farbuska (27.8.2019 16:31)
Keby tí Američania prišli na koláče na Slovensko alebo do Moravy, Čiech, asi by požiadali o koláčový azyl.Takýto koláč piekli a určite aj lepší naše babičky v každej dedine.Nuž národ, ktorého kulinárske umenie spočíva v pomletom mäse v žemli, určite nepatrí medzi kulinárske veľmoci, tak sa ani nečudujem, že mal tam takýto úspech

Nič proti receptu, vyzerá chutne, ale súhlasím s mathias- om, a netýka so to len koláčov. Nevedela som, že koláč, ktorý pečiem s tými istými ingredienciami, na veľký plech, na malý by to nemalo význam, má až v Amerike taký úspech. Taký pečiem, keď sa mi nechce robiť kysnuté cesto, alebo potrebujem rýchlo upiecť. Ale inač chválim za nápad podávať ho so zmrzlinou a šľahačkou.
Práveže je to úplne normálne, v krajine mnohých národov.
Je to trené cesto s ovocím a škoricovou posýpkou. Koláč je jednoduchý a chutný. A jeho príbeh ma zaujal, preto som ho vyskúšala presne podľa receptu. Jasné, podobné som už aj ja piekla...
@mathias (30.8.2019 17:16)
Mylis sa, ja som si myslel to iste, moj mladsi syn sa narodil a zije vonku prisiel so styrmi kamaratmi na slovensko. Moja mama je dobra kucharka a pekarka kysnutych kolacov. Chutilo, ale ked som sa pytal tak ich su vraj lepsie ( podla mna nejeditelne). Asi najdolezitejsie na com si vyrastol, a v anglicky hovoriacich krajinach to nie su kysnute kolace. S tym mletym masom, skus tam stejk a uvidis ake slabe su na slovensku.
@mathias (30.8.2019 17:16)
Mylis sa, ja som si myslel to iste, moj mladsi syn sa narodil a zije vonku prisiel so styrmi kamaratmi na slovensko. Moja mama je dobra kucharka a pekarka kysnutych kolacov. Chutilo, ale ked som sa pytal tak ich su vraj lepsie ( podla mna nejeditelne). Asi najdolezitejsie na com si vyrastol, a v anglicky hovoriacich krajinach to nie su kysnute kolace. S tym mletym masom, skus tam stejk a uvidis ake slabe su na slovensku.
@mathias (30.8.2019 17:16)

Súhlasím, že koláč nie je žiadny zázrak, je veľmi jednoduchý, taký,
na každý deň a asi práve preto mal úspech. Je vďačný, napríklad, keď príde nečakaná návšteva a nemáte veľa času stať pri sporáku alebo dostanete chuť na niečo úplne jednoduché a rýchle.
@mathias (30.8.2019 17:16)

Milý @mathias , môj komentár bol v celkovom kontexte k receptom, ktoré pridáva @elenas , lebo sú vo väčšine prípadov kuchársky aj formou podania veľmi príťažlivé a pritom uskutočniteľné aj pre síce nadšených kuchárov, ale nie vynikajúcich cukrárov, ako som aj ja. V ostatnom súhlasím s tým, že v našej kulinárskej tradícii máme skvelé jedlá a koláče, vytvorené s obrovskou fantáziou a šikovnosťou pokolení gazdín (a sem-tam "gazdiniakov"), ktorí zväčša mohli pracovať len s obmedzeným počtom a množstvom surovín. Tieto jedlá dodnes prevažujú aj v mojej kuchyni. Nuž, a podobne, ako je to s jednou z tých našich základných surovín - zemiakmi, ktoré prišli z Nového sveta - ani dnes sa netreba uzatvárať pred novinkami, ktoré rozšíria obzory našej kulinárskej skúsenosti. Peknú nedeľu všetkým.

Pridaj komentár k receptu: