Slivkový koláč podľa New York Times fotorecept
Foto: elenas
Tento koláč bol v roku 1983 zverejnený v novinách New York Times a kvôli svojej obrovskej popularite čitatelia požadovali o jeho zverejnenie každý rok Zobraziť celý popisTento koláč bol v roku 1983 zverejnený v novinách New York Times a kvôli svojej obrovskej popularite čitatelia požadovali o jeho zverejnenie každý rok až do roku 1989, kedy redakcia vyhlásila jeho posledné zverejnenie a ponúkla čitateľom, aby si ho vystrihli a odložili. Nepomohlo to, rozzúrení čitatelia ho požadovali znova a znova, tak redakcia sľúbila, že každý rok na jeseň sprístupní recept. Koláč je veľmi jednoduchý, chutný a voňavý, zvládne ho aj úplný začiatočník, tak ho vyskúšajte aj Vy.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Množstvo surovín som prispôsobila pre formu s priemerom 26-28 cm. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do biela. Pridáme soľ a po jednom vajcia, dobre všetko premiešame. Múku premiešame s práškom do pečiva a preosejeme do maslovo-vajíčkovej zmesi. Premiešame vareškou, vznikne nám jemné cesto.
-
2
Koláčovú formu vystelieme papierom na pečenie alebo potrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto dáme do formy a rovnomerne rozotrieme. Na vrch poukladáme rozpolené a odkôstkované slivky rezom nahor, trochu ich pozatláčame do cesta. Vrch koláča posypeme zmesou trstinového cukru a škorice (alebo škoricovým cukrom) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 40-50 minút.
-
3
Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
-
4
Podávať môžeme samostatne alebo so zmrzlinou a šľahačkou. Dobrú chuť.
Koláč vyzerá tak, že bude určite chutiť.
Ďakujem za vyskúšanie a krásne foto, super sa ti podaril, teším sa:)
Keby tí Američania prišli na koláče na Slovensko alebo do Moravy, Čiech, asi by požiadali o koláčový azyl.Takýto koláč piekli a určite aj lepší naše babičky v každej dedine.Nuž národ, ktorého kulinárske umenie spočíva v pomletom mäse v žemli, určite nepatrí medzi kulinárske veľmoci, tak sa ani nečudujem, že mal tam takýto úspech
Je to trené cesto s ovocím a škoricovou posýpkou. Koláč je jednoduchý a chutný. A jeho príbeh ma zaujal, preto som ho vyskúšala presne podľa receptu. Jasné, podobné som už aj ja piekla...
Mylis sa, ja som si myslel to iste, moj mladsi syn sa narodil a zije vonku prisiel so styrmi kamaratmi na slovensko. Moja mama je dobra kucharka a pekarka kysnutych kolacov. Chutilo, ale ked som sa pytal tak ich su vraj lepsie ( podla mna nejeditelne). Asi najdolezitejsie na com si vyrastol, a v anglicky hovoriacich krajinach to nie su kysnute kolace. S tym mletym masom, skus tam stejk a uvidis ake slabe su na slovensku.
Mylis sa, ja som si myslel to iste, moj mladsi syn sa narodil a zije vonku prisiel so styrmi kamaratmi na slovensko. Moja mama je dobra kucharka a pekarka kysnutych kolacov. Chutilo, ale ked som sa pytal tak ich su vraj lepsie ( podla mna nejeditelne). Asi najdolezitejsie na com si vyrastol, a v anglicky hovoriacich krajinach to nie su kysnute kolace. S tym mletym masom, skus tam stejk a uvidis ake slabe su na slovensku.
Súhlasím, že koláč nie je žiadny zázrak, je veľmi jednoduchý, taký,
na každý deň a asi práve preto mal úspech. Je vďačný, napríklad, keď príde nečakaná návšteva a nemáte veľa času stať pri sporáku alebo dostanete chuť na niečo úplne jednoduché a rýchle.
Milý @mathias , môj komentár bol v celkovom kontexte k receptom, ktoré pridáva @elenas , lebo sú vo väčšine prípadov kuchársky aj formou podania veľmi príťažlivé a pritom uskutočniteľné aj pre síce nadšených kuchárov, ale nie vynikajúcich cukrárov, ako som aj ja. V ostatnom súhlasím s tým, že v našej kulinárskej tradícii máme skvelé jedlá a koláče, vytvorené s obrovskou fantáziou a šikovnosťou pokolení gazdín (a sem-tam "gazdiniakov"), ktorí zväčša mohli pracovať len s obmedzeným počtom a množstvom surovín. Tieto jedlá dodnes prevažujú aj v mojej kuchyni. Nuž, a podobne, ako je to s jednou z tých našich základných surovín - zemiakmi, ktoré prišli z Nového sveta - ani dnes sa netreba uzatvárať pred novinkami, ktoré rozšíria obzory našej kulinárskej skúsenosti. Peknú nedeľu všetkým.