Slivkový koláč
Slivkový koláč

Slivkový koláč podľa New York Times fotorecept

elenas - fotkaelenas, 27. augusta 2019
Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept)
Foto: elenas

Tento koláč bol v roku 1983 zverejnený v novinách New York Times a kvôli svojej obrovskej popularite čitatelia požadovali o jeho zverejnenie každý rok až do roku 1989, kedy redakcia vyhlásila jeho posledné zverejnenie a ponúkla čitateľom, aby si ho vystrihli a odložili. Nepomohlo to, rozzúrení čitatelia ho požadovali znova a znova, tak redakcia sľúbila, že každý rok na jeseň sprístupní recept. Koláč je veľmi jednoduchý, chutný a voňavý, zvládne ho aj úplný začiatočník, tak ho vyskúšajte aj Vy.

10
porcií
70 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

175 g
180 g
3 ks
240 g
2 ČL
štipka
400-500 g
2-3 PL (alebo škoricový)
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Množstvo surovín som prispôsobila pre formu s priemerom 26-28 cm. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do biela. Pridáme soľ a po jednom vajcia, dobre všetko premiešame. Múku premiešame s práškom do pečiva a preosejeme do maslovo-vajíčkovej zmesi. Premiešame vareškou, vznikne nám jemné cesto.

    Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Koláčovú formu vystelieme papierom na pečenie alebo potrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto dáme do formy a rovnomerne rozotrieme. Na vrch poukladáme rozpolené a odkôstkované slivky rezom nahor, trochu ich pozatláčame do cesta. Vrch koláča posypeme zmesou trstinového cukru a škorice (alebo škoricovým cukrom) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 40-50 minút.

    Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

    Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávať môžeme samostatne alebo so zmrzlinou a šľahačkou. Dobrú chuť.

    Slivkový koláč podľa New York Times (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ani sa nečudujem, že tento koláčik je populárny. Vyzerá dobre, chutí určite tiež a zvládnu ho aj "jednoduchí" pekári, ako aj ja. Vďaka, že si nám recept sprostredkovala.
Práveže je to úplne normálne, v krajine mnohých národov.
Je to trené cesto s ovocím a škoricovou posýpkou. Koláč je jednoduchý a chutný. A jeho príbeh ma zaujal, preto som ho vyskúšala presne podľa receptu. Jasné, podobné som už aj ja piekla...