Slivkové gombóce starej mamy zo zemiakového cesta fotorecept
Foto: ancicka
Ďalší recept z babkinej kuchárskej knižky. Tieto gombóce sa varili v zimných mesiacoch, keď neboli čerstvé slivky. Slivky sa voľakedy sušili vo veľkom Zobraziť celý popisĎalší recept z babkinej kuchárskej knižky. Tieto gombóce sa varili v zimných mesiacoch, keď neboli čerstvé slivky. Slivky sa voľakedy sušili vo veľkom a používali sa nielen na priamu konzumáciu, ale aj pri varení rôznych pokrmov.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ja nemám domáce sušené slivky, tak som si kúpila. Slivky opláchnem vodou.
-
2
V mise spolu spracujeme zemiaky, vodu, maslo, múku, vajce, soľ a kypriaci prášok. Cesto preložíme na dosku a dohnetieme, nesmie byť tuhé, ale také akurát ,,od oka", nesmie sa lepiť na dosku. Keď je cesto hotové, nevaľkáme ho, iba z neho urobíme šúľance asi 3-4 cm hrubé a nakrájame ich na 1,5 cm kolieska.
-
3
Kolieska potom prstami roztlačime a do stredu dáme slivku. Koliesko preložíme napoly a urobíme guľku.
-
4
Naplnené guľky varíme v osolenej vode asi 4-5 min. Zatiaľ čo sa varia, pripravíme si do druhej misky studenú vodu. Uvarené guľky vyberieme z vriacej vody, vložíme do studenej vody a hneď ich scedíme. Omastíme rozpusteným maslom a polejeme cukrovou zálievkou, ktorú si urobíme tak, že cukor zalejeme troškou vody a necháme zovrieť. Gombóce posypeme mletým makom a poprípade, kto má sladšie, môže aj práškovým cukrom.
-
5
Ja to poriadne popretriasam, aby sa gombóce poriadne a bohato obalili makom. Dobrú chuť.
Dakujem ti milý @sracz ,za tvoje slová.
Naše babičky nevažili, varili od oka a verím že aj mnohé z varechačov varia tak,hlavne skôr narodení. Ja tiež pri varení málo kedy, lebo veľa ráz varím vo väčšom množstve . Ked pečiem tak áno.
Srdečne pozdravujem.
že robí zo sušených sliviek ..aj zo sušených marhúľ ..ovocné knedle..
tak som hneď skúsila
dobré sú