Slivkové gule
Slivkové gule

Slivkové gombóce starej mamy zo zemiakového cesta fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 14. novembra 2019
Slivkové gombóce starej mamy zo zemiakového cesta (fotorecept)
Foto: ancicka

Ďalší recept z babkinej kuchárskej knižky. Tieto gombóce sa varili v zimných mesiacoch, keď neboli čerstvé slivky. Slivky sa voľakedy sušili vo veľkom Zobraziť celý popisĎalší recept z babkinej kuchárskej knižky. Tieto gombóce sa varili v zimných mesiacoch, keď neboli čerstvé slivky. Slivky sa voľakedy sušili vo veľkom a používali sa nielen na priamu konzumáciu, ale aj pri varení rôznych pokrmov.

4
porcie
40 minút
príprava
4-5 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g uvarené
podľa potreby
50 g
1 dl
1 ks
1 ČL
Navrch:
2-3 PL
od oka
 mletý




Postup

  1. 1

    Ja nemám domáce sušené slivky, tak som si kúpila. Slivky opláchnem vodou.

    Slivkové gombóce starej mamy zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mise spolu spracujeme zemiaky, vodu, maslo, múku, vajce, soľ a kypriaci prášok. Cesto preložíme na dosku a dohnetieme, nesmie byť tuhé, ale také akurát ,,od oka", nesmie sa lepiť na dosku. Keď je cesto hotové, nevaľkáme ho, iba z neho urobíme šúľance asi 3-4 cm hrubé a nakrájame ich na 1,5 cm kolieska.

    Slivkové gombóce starej mamy zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kolieska potom prstami roztlačime a do stredu dáme slivku. Koliesko preložíme napoly a urobíme guľku.

    Slivkové gombóce starej mamy zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naplnené guľky varíme v osolenej vode asi 4-5 min. Zatiaľ čo sa varia, pripravíme si do druhej misky studenú vodu. Uvarené guľky vyberieme z vriacej vody, vložíme do studenej vody a hneď ich scedíme. Omastíme rozpusteným maslom a polejeme cukrovou zálievkou, ktorú si urobíme tak, že cukor zalejeme troškou vody a necháme zovrieť. Gombóce posypeme mletým makom a poprípade, kto má sladšie, môže aj práškovým cukrom.

    Slivkové gombóce starej mamy zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja to poriadne popretriasam, aby sa gombóce poriadne a bohato obalili makom. Dobrú chuť.

    Slivkové gombóce starej mamy zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sracz
... ďalšia dobrota z babičkinej škatuľky! Krásna, poctivá domáca práca Tvojich šikovných rúk, Ančička milá. Mám rád Tvoje recepty a ver, že by som rád ochutnal Tvoju "kuchyňu" aj in natura! Ospravedlňujem sa za doplňujúcu poznámku pre začínajúcich "gazdiniakov": múky menej ako 1/3 hmotnosti uvarených zemiakov!!!
ancicka
@sracz (14.11.2019 21:50)

Dakujem ti milý @sracz ,za tvoje slová.
Naše babičky nevažili, varili od oka a verím že aj mnohé z varechačov varia tak,hlavne skôr narodení. Ja tiež pri varení málo kedy, lebo veľa ráz varím vo väčšom množstve . Ked pečiem tak áno.
Srdečne pozdravujem.
janazjarku
Tento recept a aj názov mi pripomína prazdniny u starej mamy na Zelenom :-) teraz časť Poltára kde v auguste býva súťaž vo varení "gombolcov"
radost
...suseda mi poradia minulý týždeň
že robí zo sušených sliviek ..aj zo sušených marhúľ ..ovocné knedle..
tak som hneď skúsila
dobré sú
oldomachac
velmi zaujimavy recept, mam uz vela krizikov na svojom chrbte, doteraz som poznal len slivkove gule, ked bola sezona sliviek, velmi oblubena to cestovinova pochutka, moja, ale aj celej mojej rodiny, niet sezony, aby niekolko krat neboli na stole, makove, tvarohove, orechove, a pretoze je to lahodna pochutka, manzelka robi tiez aj mimo sezony, zo zavaranych sliviek, ale tuto variantu zo susenych vidim prvy krat, urcite si dame, prajem vsetkym dubru chut,
1x haji
roxanne
Dnes sme ich mali na obed, boli fantastické. Dakujem za recept!