Slivkové gule
Slivkové gombóce starej mamy zo zemiakového cesta (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Ďalší recept z babkinej kuchárskej knižky. Tieto gombóce sa varili v zimných mesiacoch, keď neboli čerstvé slivky.* Slivky sa
voľakedy sušili vo veľkom a používali sa nielen na priamu konzumáciu, ale aj pri varení rôznych pokrmov.
4 porcie |
40 minút príprava |
4-5 minút tepelná úprava |
Postup
- Ja nemám domáce sušené slivky, tak som si kúpila. Slivky opláchnem vodou.
- V mise spolu spracujeme zemiaky, vodu, maslo, múku, vajce, soľ a kypriaci prášok. Cesto preložíme na dosku a dohnetieme, nesmie byť tuhé, ale také akurát ,,od oka", nesmie sa lepiť na dosku.
Keď je cesto hotové, nevaľkáme ho, iba z neho urobíme šúľance asi 3-4 cm hrubé a nakrájame ich na 1,5 cm kolieska.
- Kolieska potom prstami roztlačime a do stredu dáme slivku. Koliesko preložíme napoly a urobíme guľku.
- Naplnené guľky varíme v osolenej vode asi 4-5 min. Zatiaľ čo sa varia, pripravíme si do druhej misky studenú vodu. Uvarené guľky vyberieme z vriacej vody, vložíme do studenej vody a hneď ich scedíme. Omastíme rozpusteným maslom a polejeme cukrovou zálievkou, ktorú si urobíme tak, že cukor zalejeme troškou vody a necháme zovrieť. Gombóce posypeme mletým makom a poprípade, kto má sladšie, môže aj práškovým cukrom.
- Ja to poriadne popretriasam, aby sa gombóce poriadne a bohato obalili makom. Dobrú chuť.